Moscova mai vrea doua nave de lupta Mistral, Parisul nu zice nu

de | mai 16, 2014 | Federatia Rusa, Info Militar, Marea Neagra, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Rusii sunt decisi sa mai cumpere doua nave franceze de tip Mistral, iar Parisul nu va refuza contractului militar, in ciuda protestelor din partea mai multor tari ale UE si NATO. Pe langa celelalte doua nave deja contractate si pe care guvernul de la Paris pare hotarat sa le livreze in pofida actualelor tensiuni dintre […]

mistralRusii sunt decisi sa mai cumpere doua nave franceze de tip Mistral, iar Parisul nu va refuza contractului militar, in ciuda protestelor din partea mai multor tari ale UE si NATO. Pe langa celelalte doua nave deja contractate si pe care guvernul de la Paris pare hotarat sa le livreze in pofida actualelor tensiuni dintre statele occidentale si Rusia provocate de criza ucraineana. Contractul semnat in anul 2011 prevede o comanda ferma pentru doua nave si o optiune pentru alte doua. Intelegerea a fost contestata la acea vreme de unii ofiteri ai marinei militare ruse, care au sesizat ca aceste ambarcatiuni destinate transportului de blindate si elicoptere sunt adaptate mai degraba pentru navigatia in zonele calde decat pentru apele reci de la latitudinile nordice. Dar producatorul francez a asigurat in urma acestei dezbateri ca navele vor fi adaptate conditiilor climatice din zona Rusiei.

Prima nava, botezata Vladivostok, este finalizata si ea se afla in prezent in etapa probele, iar cea de-a doua, Sevastopol, este inca in constructie. Conform surselor citate, ele ar trebui incluse in flota Pacificului, dar exista si posibilitatea ca una dintre ele sa intre in flota Marii Negre. in eventualitatea achizitionarii a inca doua, cele patru ar putea fi impartite egal intre aceste doua flote. in ciuda evolutiilor din Ucraina, guvernul francez doreste sa duca pana la capat contractul, pe care daca l-ar rezilia ar pierde nu doar o afacere de 1,2 miliarde de euro, dar ar trebui sa plateasca si penalitati. Franta a fost critica ca va trasnfera astfel tehnologie de ultima ora dintr-o tara NATO catre Rusia. In paralel, o nava franceza de recunoastere a intrat joi in Marea Neagra, in scopul consolidarii prezentei internationale in regiune in contextul agravarii tensiunilor in Ucraina. Nava de recunoastere Dupuy de Lome, destinata colectarii de date si comunicatii provenind din zone ostile, se afla in prezent in portul Varna, in estul Bulgariei, a anuntat agentia BGNES. Dupuy de Lome a intrat in Marea neagra prin stramtoarea Bosfor, insotita de distrugatorul american Donald Cook.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *