Moscova isi inmoaie discursul anti-scut

de | sept. 21, 2011 | Info Militar, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Rusia este preocupata de planurile americane de desfasurare a elementelor scutului antiracheta in Romania si Turcia, dar „nu dramatizeaza” situatia, a declarat miercuri unul dintre viceministrii de externe de la Moscova, citat de RIA Novosti. „Nu e nimic nou pentru noi in intelegerile incheiate cu Romania si Turcia. Nu e nimic dramatic in aceasta”, a […]

missile shield 7264Rusia este preocupata de planurile americane de desfasurare a elementelor scutului antiracheta in Romania si Turcia, dar „nu dramatizeaza” situatia, a declarat miercuri unul dintre viceministrii de externe de la Moscova, citat de RIA Novosti. „Nu e nimic nou pentru noi in intelegerile incheiate cu Romania si Turcia. Nu e nimic dramatic in aceasta”, a declarat Serghei Riabkov. „Suntem preocupati mai intai de toate de modul in care este consolidat scutul antiracheta si faptul ca pozitia noastra este ignorata nu aduce niciun fel de garantie ca viitorul sistem nu va fi indreptat impotriva noastra”, a adaugat diplomatul. Rusia si-a exprimat intotdeauna impotrivirea fata de desfasurarea sistemelor antiracheta in apropierea granitelor sale, sustinand ca percepe acest fapt drept o amenintare la adresa securitatii. NATO afirma ca este nevoie de acest scut – ce ar urma sa fie desfasurat in Mediterana, Polonia, Romania si Turcia – pentru a contracara o eventuala amenintare din partea unor tari precum Iranul. La summitul NATO de la Lisabona din noiembrie anul trecut, Rusia si NATO s-au inteles sa coopereze in problema scutului, insa daca NATO sustine ideea a doua sisteme antiracheta independente intre care sa existe un schimb de informatii, Rusia vrea un sistem comun cu interoperabilitate deplina.

Rusia nu se retrage din START

Autoritatile de la Moscova au dat ieri asigurari ca, in pofida divergentelor dintre Moscova si Washington pe tema scutului antiracheta, Rusia nu se va retrage din Tratatul START, a declarat Aleksei Arbatov din Institutul economiei mondiale si relatiilor internationale, relateaza RIA Novosti. „Nu cred ca Rusia va abandona tratatul START, pentru ca ar fi ca si cum s-ar impusca in picior. Acest tratat este benefic Rusiei, pentru ca obliga SUA sa-si reduca semnificativ fortele, in timp ce pe noi nu ne obliga sa facem nimic”, a explicat el. Arbatov a remarcat totusi ca reticenta Rusiei si SUA in a face concesii ar putea duce la „prabusirea totala a cooperarii in materie de neproliferare nucleara, inclusiv in domeniul luptei impotriva terorismului si eforturilor de a-i impiedica pe teroristi sa obtina arme nucleare”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *