Moscova isi face planuri cu Transnistria dupa momentul Vilnius

de | aug. 21, 2013 | Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presiunile Moscovei asupra Republicii Moldova s-a intensificat, odata cu apropierea summitului Parteneriatului Estic ce se va desfasura in luna noiembrie la Vilnius, eveniment care ar putea marca parafarea unor acorduri extrem de importante pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Rusia a comandat un studiu referitor la perspectivele dezvoltarii Transnistriei in cazul incheierii unui acord de […]

Sevciuck Transnistria md3Presiunile Moscovei asupra Republicii Moldova s-a intensificat, odata cu apropierea summitului Parteneriatului Estic ce se va desfasura in luna noiembrie la Vilnius, eveniment care ar putea marca parafarea unor acorduri extrem de importante pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Rusia a comandat un studiu referitor la perspectivele dezvoltarii Transnistriei in cazul incheierii unui acord de liber schimb intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, potrivit portalului pentru organizarea licitatiilor publice al Federatiei Ruse, citat de postul de televiziune Publika. Guvernul rus este ingrijorat de efectele pe care aderarea Republicii Moldova la Spatiul Economic European le poate avea asupra afacerilor Rusiei in Transnistria. Moscova ofera pentru acest studiu o jumatate de milion de ruble rusesti (aproximativ 22.000 de euro). Majoritatea investitiilor straine in regiunea transnistreana provin din Rusia, potrivit Publika.md. Uzina Metalurgica din orasul Ribnita si Centrala termoelectrica din Cuciurgan au beneficiat de cele mai mari investitii. Premierul rus, Serghei Lavrov a declarat anterior ca prin semnarea unui acord de liber schimb cu UE, Republica Moldova ar putea incalca alte acorduri cu incheiate intre Comunitatea Statelor Independente (CSI). Ministrul de Externe si al Integrarii Europene, Natalia Gherman, a asigurat la inceputul lui august ca relatia economica cu Rusia nu va fi afectata de aderarea Republicii Moldova la Spatiul Economic European.

Dezbateri si planuri la Chisinau

Si la Chisinau exista o anume emulatie pe acest subiect. Unii parlamentari cer masuri ferme si un plan etapizat de rezolvare a diferendului transnistrean. Liderul Partidului Actiunea Democratica, Mihai Godea (fost PLDM) a facut miercuri o serie de propuneri care in viziunea sa ar putea grabi acest proces. Transnitria inca de la obtinerea independentei a fost un factor de santaj folosit de Kremlin in raport cu Republica Moldova. Cu cat tara noastra a incercat mai mult sa se detaseze de influenta Kremlinului, cu atat situatia din regiune a fost inflamata artificial cu nenumarate provocari. Liderii guvernelor de la Chisinau, indiferent de simpatiile lor geopolitice, s-au lasat ispititi de jocurile diplomatice ale Moscovei. Toate guvernele, de la independenta incoace, au incercat sa demonstreze ca pot juca rol mul mai mare decat cel real, ca sunt lideri regionali care negociaza in mod privat cu Putin si cu Smirnov sau cu Sevciuk”, a declarat Godea. Masurile propuse de acesta pleaca de la premiza ca regiunea transnistreana trebuie declarata zona de ocupatie militara rusa. El a mai spus ca in viitorul apropiat vor fi organizate o serie de dezbateri publice si ca spera sa primeasca sprijinul politic al fortelor pro-europene de la Chisinau. „Acestia sunt pasii pe care ii propunem noi pentru asanarea conflictului transnistrean. In caz contrar, conflcitul transnitrean tinde sa devina o mlastina in care se vor ineca toate planurile de viitor ale Republicii Moldova”, a concluzionat Godea.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *