Moscova ia apararea Tiraspolului si acuza Chisinaul de decizii unilaterale

de | iun. 20, 2013 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile de la Moscova vad mai degraba in sens invers situatia tensionata de pe Nistru si sustin ca de fapt Chisinaul ia decizii unilaterale si nu respecta dialogul cu Tiraspolul in parametrii impusi de negocierile anterioare. „Federația Rusa este mai degraba ingrijorata de decizia Chisinaului de a schimba procedura de trecere a „frontierei” transnistrene, decat […]

MAE rus fmak3

Autoritatile de la Moscova vad mai degraba in sens invers situatia tensionata de pe Nistru si sustin ca de fapt Chisinaul ia decizii unilaterale si nu respecta dialogul cu Tiraspolul in parametrii impusi de negocierile anterioare. „Federația Rusa este mai degraba ingrijorata de decizia Chisinaului de a schimba procedura de trecere a „frontierei” transnistrene, decat de actiunile unilaterale ale Tiraspolului”, a declarat viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, intr-o intalnire avuta cu ambasadorul Republicii Moldova, Andrei Galbur. In aceeasi retorica, oficialul moscovit a spus ca modificarile nu vor afecta drepturile cetațenilor rusi care locuiesc in Transnistria. In paralel, diplomatia rusa a trecut cu vederea si nu au comentat decretul liderului de la Tirspol, Evgheni sevciuk, de a stabili o „frontiera” de stat. Reamintm ca liderul separatist de la Tiraspol a semnat decretul cu privire la „frontiera de stat a republicii moldovenesti nistrene”, care stabileste limitele pretinselor granite „de stat” si politicilor de frontiera a rmn. in limitele asa-numitei graniţei este inclus si orasul Bender, cu 3 sate, printre care si Varniţa. Declaratiile MAE de la Moscova vin in paralel cu cele facute miercuri de catre auto-proclamatul lider de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, care a spus ca Bender (Tighina) este un oras transnistrean. „Fara indoiala, Bender este un oras transnistrean si orice pretenții in acest sens: tentativele de revizuire a rezultatelor razboiului din 1992 si a acordului din 1992 sunt o tendința foarte periculoasa. Inteleg ca politicienii au dreptul sa-si exprime diferite puncte de vedere, dar eu i-as preveni de radicalizarea acestei teme,” a declarat Sevciuk. La fel ca si oficialii de la Moscova, Sevciuk a declarat ca „retorica autoritaților moldovenesti devine tot mai agresiva si ca nu exista circumstanțe obiective pentru a schimba formatul de menținere a pacii”.

SUA, pozitie de echilibru

Daca Moscova acuza Chisinaul de decizii unilaterale, Washington-ul priveste problema nepartinitor. Ambasadorului SUA in Moldova, William Moser, a facut apel la dialog pentru reducerea tensiunilor existente. „Acțiunile unilaterale de pe ambele parți nu vor ajuta, dar vor pune in pericol soluționarea conflictului transnistrean. Vreau sa recomand tuturor sa incerce sa reduca tensiunea si sa inţeleaga ca trebuie sa locuim intr-un spaţiu comun. Daca ar exista voința politica de pe ambele maluri, conflictul ar fi soluționat. Noi nu putem face altceva decat sa insistam ca ambele parti sa ajunga la un numitor comun si sa continue un dialog constructiv”, a spus ambasadorul SUA in Republica Moldova. El a mai spus ca atat soluționarea conflictului, cat si apropierea de Uniunea Europeana, pot fi realizate concomitent.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *