Moscova, demonstratie navala disuasiva in largul coastelor Australiei

de | nov. 13, 2014 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Info Militar, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Marina rusa a facut, joi, un exercitiu de imagine in plan armat in fata Australiei, tara extrem de vocala la adresa militarismului crescut promovat de presedintele rus, Vladimir Putin. Fortele navale australiene supravegheau joi patru nave rusesti, in largul coastelor sale nordice, intr-un context tensionat intre cele doua tari de la catastrofa MH17 in Ucraina. […]

5887768-3x2-340x227Marina rusa a facut, joi, un exercitiu de imagine in plan armat in fata Australiei, tara extrem de vocala la adresa militarismului crescut promovat de presedintele rus, Vladimir Putin. Fortele navale australiene supravegheau joi patru nave rusesti, in largul coastelor sale nordice, intr-un context tensionat intre cele doua tari de la catastrofa MH17 in Ucraina. „Armata monitorizeaza navele rusesti, care traverseaza apele internationale catre nordul Australiei”, au anuntat fortele armate australiene intr-un comunicat. Este vorba despre un crucisator „puternic inarmat”, un distrugator, un remorcher si o nava de aprovizionare. Majoritatea analistilor considera aceasta prezenta navala un semn al vointei lui Vladimir Putin de a-si „netezi calea” inaintea reuniunii G20 din weekend, la Brisbane (est), unde este asteptat. John Blaxland, un expert in securitate internationala de la Universitatea nationala australiana, a declarat ca Putin vrea sa-si arate muschii si sa-si consolideze imaginea de „dur”, in contextul in care prezenta sa provoaca reticenta. Rusia se angajeaza intr-o politica riscanta fata de NATO si de statele din nordul Europei atunci cand isi planifica manevre militare, arata un studiu al European Leadership Network, citat de Bloomberg.

Dovada stau cele 40 de episoade din martie si pana acum, cand fortele armate ruse au fost la un pas de incidente si intalniri cu fortele armate occidentale, arata grupul european de cercetare in domeniul securitatii. Incidentele alcatuiesc o „imagine extrem de ingrijoratoare” a situatiei si sunt variate, de la violarea spatiului aerian national si bruierea aparaturii de aparare aeriana, la coliziuni in aer abia evitate, intersectari pe mare sau alte actiuni periculoase. „Perpetuarea unei situatii volatile intre un stat care detine arme nucleare si o alianta si partenerii ei care detin arme nucleare este un pariu riscant. Si, in cel mai rau caz, se poate dovedi catastrofica”, estimeaza analistii in raportul publicat luni.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *