Moscova amenință Republica Moldova pe motiv de rusofobie

de | ian. 11, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, R. Moldova, R. Moldova, Știri, UE | 0 comentarii

Federația Rusă își rezervă dreptul de a riposta la promulgarea în Republica Moldova a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului (legea anti-propagandă), a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, transmite agenția rusă TASS, preluată de mass-media de la Chișinău. „Cu regret, constatăm că acest document discriminează deschis presa rusă și are […]
Liderul de la Chisinau, Igor Dodon, mizeaza pe sprijinul omologului sau rus, Vladimir Putin
Liderul de la Chisinau, Igor Dodon, mizeaza pe sprijinul omologului sau rus, Vladimir Putin

Liderul de la Chisinau, Igor Dodon, mizeaza pe sprijinul omologului sau rus, Vladimir Putin

Federația Rusă își rezervă dreptul de a riposta la promulgarea în Republica Moldova a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului (legea anti-propagandă), a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, transmite agenția rusă TASS, preluată de mass-media de la Chișinău. „Cu regret, constatăm că acest document discriminează deschis presa rusă și are un caracter consecvent. Aceasta este un nou atac anti-rus al majorității parlamentare. Din partea noastră, confirmând angajamentul internațional privind principiul reciprocității, ne rezervăm dreptul să întreprindem măsuri de răspuns”, a declarat Zaharova.

Amenințări dure

Zaharova a acuzat majoritatea parlamentară de la Chișinău de rusofobie și de derapaje de la normele democratice. „În acest mod, forțele rusofobe din Parlamentul Republicii Moldova au impus încă o dată poporului dorința lor, încălcând dreptul fundamental al accesului liber la informare. Aceasta indică faptul că țara se abate tot mai mult de la normele democratice, orientându-se spre practicile totalitare și anume lupta cu punctele de vedere alternative”, a mai mai spus Zaharova.

Moscova consideră că situația în cauză „necesită reacția nu doar a structurilor europene cum ar fi OSCE, dar și a reprezentanților oficiali ai Uniunii Europene. Trebuie să se pronunțe cât de perfect se încadrează această lege în valorile europene”.

Declarațiile oficialului rus au surprins o mare parte din analiștii politici de la Chișinău, având în vedere numărul mare de etnici rusolingvi care sunt deputați în Parlamentul RM.

Lege controversată

Deschide.md precizează că decretul de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului a fost semnat ieri 10 ianuarie, de președintele Parlamentului RM, Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică interimatul funcției de șef al statului pentru promulgarea acesteia, este menționat într-un comunicat de presă al Parlamentului.

Astfel, în Codul audiovizualului sunt incluse noi norme prin care se asigură protecția persoanelor, societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova.

La fel, este prevăzută transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Potrivit art.93 (2) din Constituția R.Moldova, Preşedintele este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea. Totodată, după refuzul deliberat al șefului statului de a îndeplini obligațiile constituționale de promulgare a Legii, la data de 5 ianuarie 2018,  Curtea Constituțională constatat circumstanţa care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova.

Andrian Candu, președintele Legislativului de la Chisinau, executant loial al comenzilor liderului incontestabil al Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc

Andrian Candu, președintele Legislativului de la Chisinau, executant loial al comenzilor liderului incontestabil al Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc

Dodon, ignorat de coaliția majoritară

După recentele suspendări din funcție de către Curtea Constituțională de la Chișinău a președintelui Igor Dodon, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a exercitat temporar interimatul funcției de Președinte al R. Moldova, a semnat decretele de numire în funcție a noilor miniștri și a promulgat legea anti-propagandă.

Noii membri ai Cabinetului de miniştri au depus miercuri  jurământul de învestire, în cadrul unei ceremonii festive la Reşedinţa de Stat. La eveniment au participat Premierul Pavel Filip și Președintele Parlamentului, Andrian Candu.  Astfel, Cabinetul de miniștri a fost completat cu doi vicepremieri: Iurie Leancă – Vicepremier pentru Integrare Europeană și Cristina Lesnic – Vicepremier pentru Reintegrare, și cinci miniștri: Chiril Gaburici – ministrul Economiei şi Infrastructurii, Svetlana Cebotari – ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Liviu Volconovici – ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Tudor Ulianovschi – ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Alexandru Tănase – ministrul Justiţiei.

Premierul Pavel Filip i-a felicitat pe noii membri ai Executivului cu prilejul învestirii în funcție, menționând că noua formulă guvernamentală se încadrează perfect în reforma administrației publice centrale și în dimensiunea tehnocrată. Pavel Filip a mai spus că deși anul 2018 nu va fi ușor, din simplu motiv că este unul electoral, are toată încrederea că noii membri ai Guvernului vor munci bine și eficient, ținându-se departe de polemicile și disputele politice, așa cum a făcut-o și până acum, pe parcursul a doi ani, Guvernul Republicii Moldova.

Potrivit Președintelui Parlamentului Andrian Candu, pentru ca statul Republica Moldova să fie altfel după anul 2018, sunt necesare trei lucruri – instituții funcționale, guvernate de legi; demnitari cu simțul datoriei și respect pentru oameni; profesioniști în funcții publice. ”Am încrederea că actuala componență a Guvernului Filip, include cele trei elemente. Remanierile făcute astăzi au adus în echipa guvernamentală persoane cu experiență, care au autoritatea necesară pentru ca normele și strategiile adoptate în speranța unei modernizări a țării, să fie implementate cu succes”, a spus președintele Legislativului RM, rudă și aliat cu liderul PDM, Vladimir Plahotniuc.  (Marian Alexandru Bâscă)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *