Marian Lupu (PDM), dispus la negocieri chiar si cu comunistii

de | nov. 23, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Marian Lupu, seful Partidului Democrat din Moldova (PDM) a declarat intr-un interviu acordat agentiei Agerpres si publicat marti ca formatiunea sa va deschide negocieri cu absolut toate partidele care vor trece pragul electoral impus de alegerile parlamentare.

MOLDOVA -  PARLAMENT - SEDINTA

Marian Lupu, seful Partidului Democrat din Moldova (PDM) a declarat intr-un interviu acordat agentiei Agerpres si publicat marti ca formatiunea sa va deschide negocieri cu absolut toate partidele care vor trece pragul electoral impus de alegerile parlamentare. El a mai pledat pentru o coagulare a fortelor politice intr-un viitor Guvern de uniune nationala. In ceea ce priveste relatia cu Rusia, Lupu doreste ca aceasta sa fie pe aceeasi treapta cu SUA si UE. Despre relatia cu Romania, Lupu spune ca trebuie sa se bazeze pe respect reciproc si ca nu trebuie sa fie influentata de schimbarea unor guvernari. Redam integral interviul cu Marian Lupu, preluat in mass-media de la Bucuresti:

Campania electorala pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie este pe sfarsite. Care sunt impresiile generale despre aceasta campanie? Cum se desfasoara in comparatie cu cele precedente?

Marian Lupu: Aceasta campanie electorala este un final logic al unei perioade de instabilitate politica, perioada in care politicienii moldoveni nu au reusit sa depaseasca ambitiile persoanele sau de grup. Spre regretul nostru comun, mentalitatea publica a fost influentata in exces de aceleasi mesaje care, timp de 20 de ani, au promovat antagonizarea societatii moldovenesti. Unii concurenti electorali insista sa construiasca baricade, uitand cu desavarsire ca Republica Moldova, de fapt, are nevoie de drumuri, scoli, teatre, case de cultura etc. Este o practica reprobabila, daunatoare tarii si poporului.

Care este miza alegerilor din 28 noiembrie pentru Republica Moldova?

Marian Lupu: Pentru Partidul Democrat din Moldova, alegerile din 28 noiembrie reprezinta o oportunitate pentru a consolida intreaga societate in jurul unui scop nobil – stoparea razboiului politic, responsabilizarea clasei politice si modernizarea europeana a tarii. Astazi Moldova se confrunta cu multipe probleme care, insa, pot fi solutionate, dar cu o singura conditie – ca va fi oprit razboiul politic si va fi obtinut un consens intre principalele formatiuni politice din tara, privind directiile prioritare de dezvoltare a Moldovei. PDM opteaza pentru semnarea, dupa alegeri, de catre toate partidele responsabile, a unui Memorandum pentru prioritatile Moldovei, dorind o relatie cu celelalte partide in care unica confruntare sa fie pentru a solutiona problemele sociale reale ale cetatenilor. Este clar pentru toata lumea de buna-credinta ca Republica Moldova are alte obiecive in fata, are alte probleme de rezolvat, decŒt cele care se impun societatii de catre politicienii iresponsabili.

Care sunt prioritatile PDM dupa alegerile din 28 noiembrie?

Marian Lupu: Noi intelegem ca anumite forte politice nu au capacitatea de a elabora o viziune sanatoasa privind caile de dezvoltare a tarii si ca, pentru a-si asigura perenitatea, apeleaza la mesaje extremiste, de radicalizare a societatii. Ne desolidarizam transant de aceste formatiuni, deoarece nu vom avea nici salarii, nici pensii, nici locuri de munca, daca si in continuare se va incerca dezbinarea societatii prin exaltarea problemelor ce tin de limba, identitate nationala etc. Toate aceste probleme pot si trebuie sa fie discutate, dar nu in masura in care sa-i imparta din nou pe moldoveni pe baricade. Noi nu acceptam o asemenea abordare, o asemenea divizare a societatii. PDM nu-i imparte pe cetateni dupa criterii etnice, ci abordeaza diversitatea etno-culturala a Moldova ca un potential enorm de dezvoltare. Pornind de la aceste premise, PDM opteaza pentru o guvernare social-orientata, partidul nostru propunandu-si, in calitate de promotor consecvent al valorilor social-democratiei europene, sa detina dupa 28 noiembrie functia de premier, dar si pe cea de presedinte al tarii.

La alegerile din 28 noiembrie partidele care formeaza AIE merg de sine statator. Cum veti proceda dupa alegeri – veti opta pentru constituirea unei coalitii similare, sau veti opta pentru o alianta de centru stanga, cu Partidul Comunistilor.

Marian Lupu: O solutie a crizei politice din Moldova ar fi ca toata lumea sa se gandeasca la identificarea unei formule pentru stabilirea unui Guvern de unitate nationala. La baza acestei idei trebuie sa stea nu antagonizarile, nu ambitiile personale, de grup sau de partid, ci trebuie sa fie pus in prim plan interesul tarii, al intregii societati moldovenesti. Am declarat si cu alte ocazii ca, dupa 28 noiembrie, Partidul Democrat va purta dialog cu toate partidele parlamentare, reiesind din interesul national. Noi lasam usa deschisa pentru un dialog cu toate fortele politice care vor accede in Parlament. Aceasta deschidere insa nici pe departe nu inseamna si baterea de palma. in prezent, polarizarea societatii este flagelul principal pe calea dezvoltarii tarii. Din care cauza suntem pentru dialog, dar viitoarea garnitura guvernamentala va capata contur doar dupa stabilirea unor principii, scopuri si, de ce nu, asumarea unor obligatiuni mutuale ale partenerilor de coalitie. PDM opteaza pentru o guvernare cu politici social-orientate, pentru eliminarea din spatiul public a subiectelor de importanta minora pentru modernizarea tarii. in mod evident, aliatii PDM-ului in viitorul Guvern vor fi acele forte politice, care accepta aceste valori si principii.

Alegerea presedintelui tarii ramane o problema si pentru viitorul parlament. Cum vedeti solutionarea acesteia? In ce masura credeti ca este posibila repetarea situatiilor de dupa alegerile din 5 aprilie si 29 iulie 2009?

Marian Lupu: Dincolo de ratiuni si calcule electorale, clasa politica din R.Moldova trebuie sa realizeze un adevar inconstestabil: cetatenii au obosit din cauza unui razboi politic interminabil, care provoaca doar instabilitate si tensiuni sociale. Instabilitatea politica erodeaza eforturile de a depasi criza economica, diminueaza calitatea vietii cetatenilor si provoaca cresterea neincrederii societatii in guvernare. Partidul Democrat a demonstrat, acum un an, ca nu urmareste obtinerea unor functii de conducere in stat cu orice pret. Noi am neglijat ofertele privind detinerea functiei de sef al statului si am optat in favoarea unei guvernari care sa ofere solutii concrete privind modernizarea tarii. Astazi PDM ramane atasat acelorasi principii si valori, in orice proiect politic punŒnd inainte de toate interesele tarii si ale poporului moldovenesc.

Relatiile dintre Republica Moldova si Romania au avut o ascensiune pozitiva in ultimul an (cel putin asa declara conducerile de la Chisinau si Bucuresti). Care sunt prioritatile PDM in aceasta directie dupa alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie? Care sunt principalele chestiuni care credeti ca urmeaza a fi puse pe masa de discutii si proiectele ce urmeaza a fi implementate in viitorii patru ani?

Marian Lupu: Relatiilor cu Romania trebuie sa li se dea dinamica si randament. Aceste relatii, bineinteles, trebuie sa fie cladite pe fundamentul respectului reciproc fata de interesele nationale ale ambelor parti, ceea ce presupune promovarea unor politici de prietenie, de colaborare. Pe dimensiunea relatiilor Chisinau-Bucuresti nu mai este loc pentru abordari si retorici caracteristice perioadei razboiului rece, realitatile zilei fiind cu totul altele. Este necesar ca aceste relatii sa fie construite pe niste principii sanatoase, care sa nu permita deteriorarea lor odata cu schimbarea guvernariii, fie la Chisinau, fie la Bucuresti. Exemple negative in acest sens avem mai multe.

Cum vedeti relatiile de mai departe dintre R.Moldova si Rusia?

Marian Lupu: Federatia Rusa este un partener strategic al Republicii Moldova, dezvoltarea si aprofundarea relatiilor cu aceasta tara avand un potential benefic pentru modernizarea europeana a Moldovei, similar cu potentialul relatiilor tarii noastre cu UE sau Statele Unite. Spre deosebire de unele formatiuni politice, PDM isi declara deschis prioritatile si nu declara la Moscova una, la Bucuresti alta, iar la Bruxelles a treia. Realitatile R.Moldova trebuie acceptate asa cum sunt: criza economica, existenta unei societati pluri-etnice, grupuri de cetateni care se identifica cu alte popoare si tari etc. De aici, PDM isi reconfirma statutul de formatiune care militeaza pentru consolidarea statalitatii moldovenesti, pentru consolidarea societatii. Noi credem in viitorul european al Republicii Moldova, iar cei care incearca sa dinamiteze relatiile cu Federatia Rusa nu fac altceva decat, inconstient sau voit, sa torpileze eforturile de modernizare a tarii si sa bage strambe pe calea integrarii europene a R.Moldova.

Care este pozitia PDM in privinta reglementarii conflictului transnistrean si ce parere aveti despre ultimele evolutii in acest sens?

Marian Lupu: Partidul Democrat militeaza consecvent pentru solutionarea politica a diferendului transnistrean, pentru solutionarea problemei eminamente pe calea dialogului. Daca va referiti la ultima declaratie a presedintelui interimar, Mihai Ghimpu, formulata in scrisoarea adresata Secretarului general NATO, atunci PDM si-a expus deja pozitia. Noi consideram ca implicarea NATO in solutionarea problemei transnistrene este o initiativa periculoasa, care risca sa erodeze cadrul constitutional al Republicii Moldova si care atenteaza la statutul de neutralitate, acesta fiind o garantie clara a unitatii teritoriale a tarii. Mai mult decat atat, retorica antirusa, reluata in plina campanie electorala, poate duce la deteriorarea relatiilor Republicii Moldova cu Federatia Rusa si reprezinta o subminare a eforturilor diplomatiei europene in problema conflctului transnistrean. Astazi, pe dimensiunea solutionarii diferendului transnistrean, prioritatile sunt altele. Se impune, in primul rand, solutionarea problemelor social-economice ale cetatenilor, ridicarea nivelului de trai. Cand societatea va simti cu adevarat atentia statului fata de problemele cu care se confrunta, numai atunci vom avea parghiile necesare de a stimula dorinta cetatenilor nostri, din regiunea transnistreana, de a trai intr-o tara reunificata.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *