Marea Neagra, involburata pe granita maritima ruso-ucraineana

de | mai 18, 2010 | Federatia Rusa, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Federatia Rusa si Republica Ucraina nu au reusit sa ajunga la un acord privind frontiera lor maritima din stramtoarea Kerci, care a ramas nedemarcata de la destramarea Uniunii Sovietice, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici imbratiseaza definitiv Kremlinul

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici imbratiseaza definitiv Kremlinul

Federatia Rusa si Republica Ucraina nu au reusit sa ajunga la un acord privind frontiera lor maritima din stramtoarea Kerci, care a ramas nedemarcata de la destramarea Uniunii Sovietice, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Acordul pe aceasta tema este considerat crucial pentru eventuala eliminare a vizelor de intrare in Uniunea Europeana pentru cetatenii ucraineni, au declarat surse diplomatice de la Kiev. „De aceasta data am esuat in ajungerea la un acord pe aceasta tema deoarece nu am avut prea mult timp. Dar vom continua sa lucram asupra acestui subiect si cred ca vom ajunge la o decizie in viitorul apropiat”, a declarat presedintele ucrainean Viktor Ianukovici dupa ce a discutat cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev. Cele doua foste republici sovietice vor infiinta o comisie speciala care sa se ocupe de aceasta problema, comisie din care vor face parte oficiali civili, militari si diplomati din cele doua state.

Diferend vechi

Reamintim ca frontiera maritima ruso-ucraineana din stramtoarea Kerci, care leaga Marea Azov de Marea Neagra, a fost multa vreme un motiv de disputa acerba intre cele doua tari. In vara lui 2003, o disputa aprinsa a izbucnit intre Rusia si Ucraina cu privire la insula Tuzla din stramtoarea Kerci, generata de intentia Rusiei de a construi un baraj pe insula, autoritatile ucrainene acuzand Moscova ca ii incalca teritoriul. Ucraina a stabilit unilateral frontiera maritima cu Rusia in anii ’90, afirmand ca s-a bazat pe granita administrativa din perioada sovietica. Rusia a negat in mod repetat existenta unor frontiere administrative sovietice.
Federatia Rusa considera valabil un acord privind folosirea comuna a Marii Azov si a stramtorii Kerci, semnat in 2003 de presedintele rus din perioada respectiva, Vladimir Putin, si omologul sau ucrainean, Leonid Kucima. Potrivit acordului, marea si stramtoarea raman apele teritoriale atat ale Rusiei, cat si ale Ucrainei.
Presedintele rus, Dmitri Medvedev, s-a intalnit cu Ianukovici luni in timpul unei vizite oficiale de doua zile in capitala fostei republici sovietice. Vizita este una dintre numeroasele intalniri intre cei doi lideri care marcheaza incercarea de redresare a relatiilor ruso-ucrainene. Cei doi sefi de stat au semnat declaratii comune cu privire la securitatea europeana, securitatea Marii Negre si la rezolvarea pasnica a conflictului transnistrean.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a mai declarat dupa discutii ca Moscova si Kievul ar putea semna noi acorduri de cooperare bilaterala, inclusiv in domeniul industriei aeronautice militare si civile.

Razboiul declaratiilor

Zvonurile politice privind o eventuala cedare a insulei Tuzla de catre Ucraina inspre Rusia au fost negate vehement de catre seful diplomatiei ucrainene, Konstantin Hriscenko, cel care a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Ucraina nu va ceda teritorii Moscovei in cadrul viitorului acord de demarcare a frontierei cu Rusia, informeaza cotidianului Kyiv Post. “Chestiunea detinerii de catre Ucraina a insulei Tuzla nu va fi adusa in discutie si nu a fost discutata niciodata. Insula este parte a teritoriului Ucrainei, care este pe deplin recunoscut de Rusia. Orice speculatie pe aceasta tema este o tentativa din partea unor anumiti politicieni, care nu accepta infrangerea in alegerile democratice si recunoscute international, de a induce publicul in eroare si de crea dificultati artificiale pentru diplomatii ucraineni”, a declarat Hriscenko.

Timosenko acuza regimul Ianukovici

Ex-premierul ucrainean Iulia Timosenko a avertizat sambata ca Ucraina ar putea pierde insula Tuzla din stramtoarea Kerci de la granita cu Rusia, in urma discutiilor dintre presedintii rus si ucrainean de luni. Aceste zvonuri au fost emise in contextul in ca presedintele rus Dmitri Medvedev si cel ucrainean Viktor Ianukovici vor discuta chestiunea liniei de demarcatie dintre Rusia si Ucraina in cursul vizitei lui Medvedev la Kiev la 17 mai. Aceste ipoteze au fost alimentate si de faptul ca unele zone de granita dintre cele doua tari au ramas nedelimitate de la prabusirea URSS. “Vor fi luate decizii inca de la viitoarea vizita a liderului rus, pe o problema teritoriala dintre Rusia si Ucraina – stramtoarea Kerci, unde Ucraina are o posibilitate de a-si dezvolta depozite strategice offshore de petrol si gaz”, a spus Timosenko. “Ceea ce se va decide si semna acum inseamna practic pierderea insulei Tuzla”, a subliniat ea. Timosenko acuza noua conducere de la Kiev de politici antiucrainene si supuse Rusiei. Medvedev se va duce la Kiev pentru a doua oara de la alegerea lui Ianukovici, in februarie.

Probleme similare cu Romania

La inceputul lunii martie, ministrul ucrainean de externe, Konstantin Hriscenko, a declarat, cu privire la neintelegerile dintre Romania si Ucraina pe chestiuni teritoriale, ca Ucraina nu intentioneaza sa-si schimbe granita cu Romania. “As dori sa subliniez ca Ucraina nu intentioneaza sa schimbe granita cu Romania, chiar daca este vorba despre o insula nelocuita de pe Dunare”, a declarat el pentru Interfax Ucraina, intrebat despre “pretentiile” Bucurestiului privitoare la insula Maican de pe Dunare. Ministrul a notat ca Ucraina si Romania sunt competitori naturali in privinta tranzitului marfurilor pe Dunare si in privinta exploatarii resurselor de hidrocarburi din platoul continental al Marii Negre. “Desigur, exista sfere in care cooperam strans si atingem un nivel de parteneriat. Iar o parte componenta a relatiilor noastre nu exclude o alta parte”, a declarat ministrul. Intrebat despre politica de informare a Ministerului ucrainean de Externe in aceasta chestiune, Hriscenko a declarat ca recent ministerul a explicat activ pozitia Ucrainei in privinta chestiunilor disputate cu Romania, atat presei ucrainene, cat si celei straine. “Ii pot asigura pe cetatenii Ucrainei ca Ministerul de Externe le va apara interesele in dialogul cu Romania”, a subliniat Hriscenko. Romania are pretentii teritoriale asupra Insulei Maican, a scris la 14 aprilie publicatia ucraineana Segodnia, care sustinea ca intre Bucuresti si Kiev s-a aprins o disputa teritoriala in legatura cu aceasta insula de pe Dunare. Este vorba despre o mica insula nelocuita (cu dimensiunile de 1.500 de metri pe 800 de metri), care se afla intre orasele Chilia si Vilkovo si care constituie element de frontiera in partea ucraineana. Conform prevederilor dreptului international, atunci cand granita dintre tari este situata pe un rau, ea se traseaza pe senalul navigabil, daca partile nu convin altfel. senalul navigabil, care se intinde intre insula romaneasca Babin si insula ucraineana Maican, este insa blocat de noroi, circulatia navelor realizandu-se in prezent intre Maican si malul ucrainean. Pe aceasta baza, in urma cu un an romanii au vorbit pentru prima oara despre posibilitatea mutarii granitei, ceea ce ar presupune ca Maican sa devina teritoriu romanesc, a scris Segodnea. Intre Ucraina si Romania au existat in ultimii ani numeroase puncte de divergenta. Un alt subiect de disputa este canalul Bastroe, construit de Ucraina pentru a face o legatura intre Dunare si Marea Neagra. Romania, sustinuta de numeroase organizatii neguvernamentale si de foruri internationale, acuza ca acest proiect aduce prejudicii ecologice, ipoteza pe care Kievul a simtit nevoia sa o respinga din nou chiar recent.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *