WikiLeaks: Lupu facea presiuni asupra presedintelui Curtii Constitutionale

de | sept. 6, 2011 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Cum nici in Romania, Curtea Constitutionala nu este o institutie independenta de factorul politic, asa si pe de cealalta parte a Prutului exista disfunctionalitati similare si ingerinte ale politicului in domeniul juridic. Conform unor telegrame ale WikiLeaks, Marian Lupu l-ar fi avertizat pe presedintele Curtii Constitutionale ca ”zilele lui Voronin sunt numarate” si i-a promis ca daca va lua ”decizia corecta” va ”avea grija” de el.

Dumitru Pulbere CC RM 543

Cum nici in Romania, Curtea Constitutionala nu este o institutie independenta de factorul politic, asa si pe de cealalta parte a Prutului exista disfunctionalitati similare si ingerinte ale politicului in domeniul juridic. Conform unor telegrame ale WikiLeaks, Marian Lupu l-ar fi avertizat pe presedintele Curtii Constitutionale ca ”zilele lui Voronin sunt numarate” si i-a promis ca daca va lua ”decizia corecta” va ”avea grija” de el. Destanuirile sunt facute catre Washington de catre ambasadorul american la Chisinau, Asif Chaudhr. Inca cadrul unui intâlniri din 3 septembrie 2009, Lupu i-a spus ambasadorului ca s-a intâlnit in secret cu presedintele Curtii Constitutionale, Dumitru Pulbere, despre care sustine ca lucreaza cu liderul comunistilor, Vladimir Voronin. El a afirmat insa ca l-a avertizat pe Pulbere ca ”zilele lui Voronin sunt numarate” si ca este important ”sa faca ceea ce este corect (prin care el intelege luarea unei decizii in favoarea alegerii lui Ghimpu ca presedinte al Parlamentului)”. Lupu i-a spus ambasadorului ca stie ca lui Pulbere ”ii plac banii”, dar deoarece, din nefericire, nu are niciun ban de oferit, i-a facut lui Pulbere o promisiune vaga de genul ”Daca iei decizia corecta, voi avea grija de tine”.

Pulbere, acuza o campanie de discreditare

Contactat de jurnalistii de la Jurnal de Chisinau, Dumitru Pulbere a afirmat ca aceste desecretizari sunt niste ”aberatii” al caror scop este sa il discrediteze inainte de 20 septembrie, când Curtea Constitutionala va examina sesizarea AIE cu privire la interpretarea alineatului 6, articolul 78 din Constitutie cu privire la alegerea presedintelui Republicii Moldova. ”Neg categoric acest fapt. Asemenea discutii nu au fost nici cu Lupu, nici cu alti lideri politici din R.Moldova … Consider ca se face presiune asupra Curtii Constitutionale, asupra judecatorilor si asupra mea pentru a ma discredita inainte de 20 septembrie, când vom examina sesizarea a trei deputati din alianta cu privire la interpretarea alineatului 6, art. 78, din Constitutie”, a declarat Pulbere. La randul sau, presedintele interimar Marian Lupu a catalogat informatiile de pe site-ul Wikileaks ca pe niste ”minciuni gogonate”. ”Asemenea discutii nu au fost purtate niciodata, la fel ca in cazul milioanelor care mi-ar fi fost oferite pentru o anumita functie”, a spus seful statului.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *