Limbile română si moldovenească, interzise in Ucraina

de | iun. 15, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Limba română ar trebui interzisă în Ucraina, împreună cu cea moldovenească, susține adjunctul directorului filialei Institutului Comunităţii Statelor Independente (CSI) din Kiev, Denis Denisov, citat de mass-media regionala.

Ucraina, sfasiata de "razboiul limbilor"

Limba română ar trebui interzisă în Ucraina, împreună cu cea moldovenească, susține adjunctul directorului filialei Institutului Comunităţii Statelor Independente (CSI) din Kiev, Denis Denisov, citat de mass-media regionala. Declarația a fost făcută ca raspuns a afirmațiilor ministrului român de Externe, Andrei Marga, care nu este de acord cu aprobarea în primă lectură a proiectului de lege privind limbile regionale în Ucraina, în care se menţionează că limba „moldovenească” ar putea obține statut regional. „Cu siguranţă, Ucraina ar trebui să răspundă unor astfel de declaraţii. Este interesant pe ce se bazează un oficial dintr-o altă ţară atunci când ne sugerează ce trebuie şi ce nu trebuie să facem pe teritoriul Ucrainei? Mă refer aici inclusiv la acordarea unui statut regional atât limbii române, cât şi limbii moldoveneşti. Declaraţiile Ministerul Afacerilor Externe al României pot fi privite ca o implicare directă în treburile interne ale unui alt stat. Dacă diplomaţia ucraineană nu consideră că ar trebui să răspundă printr-o notă afirmaţiilor Ministerului român de Externe, atunci ar fi necesar un comentariu pe această temă: să fie eliminată şi limba română”, a declarat Denisov.

Avantaj electoral

Acesta a salutat adoptarea, în primă lectură, de către Parlamentul ucrainean, a proiectului de lege privind politica lingvistică a Ucrainei, pentru că „50% din populaţia Ucrainei vorbeşte în limba rusă”. „Documentul a fost așteptat de mult timp. În opinia mea, acest proiect de lege va fi adoptat în a doua lectură, Partidul Regiunilor lansând o campanie de informare în masă cu privire la această chestiune. Problema politicii lingvistice va fi unul dintre principalele argumente ale Partidului Regiunilor la viitoarele alegeri parlamentare. Cred că proiectul va fi adoptat în lectură finală cu o lună înainte de scrutinul parlamentar”, a mai afirmat reprezentantul Institutului CSI.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *