Legislativul european condamna ingerinta serviciilor speciale in politica Ucrainei

de | nov. 25, 2010 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Parlamentul European si-a exprimat preocuparea intr-o rezolutie privitoare la Ucraina, emisa joi, fata de presupusa crestere a influentei guvernamentale asupra presei, dar si fata de ingerinta politica a serviciilor secrete si adoptarea grabita a noilor reguli electorale.

SBU_400x300

Parlamentul European si-a exprimat preocuparea intr-o rezolutie privitoare la Ucraina, emisa joi, fata de presupusa crestere a influentei guvernamentale asupra presei, dar si fata de ingerinta politica a serviciilor secrete si adoptarea grabita a noilor reguli electorale. Conform regulilor Tratatului UE, Ucraina are dreptul sa aplice pentru aderarea la UE. “Ea are o perspectiva europeana, cu legaturi istorice, culturale si economice cu UE”, au subliniat europarlamentarii, care isi exprima sustinerea fata de aspiratiile de integrare ale Ucrainei. In acelasi timp, rezolutia critica “semnele ingrijoratoare legate de respectarea tot mai redusa a democratiei si pluralismului” in Ucraina.

Presa cu botnita

Europarlamentarii se tem ca libertatea si independenta presei au fost supuse la presiuni in ultimele luni si atrag atentia asupra disparitiei editorului-sef al unui ziar concentrat pe problemele de coruptie. De asemenea, au cerut anchetarea serviciilor de securitate ucrainene, anchetarea politizarii lor si posibila lor “ingerinta in procesul democratic”.
De asemenea, europarlamentarii admit ca alegerile locale si regionale din 31 octombrie a avut loc “pozitiv din punct de vedere tehnic”, dar noteaza ca nu au garantat dreptul partidelor de a concura. Din cauza unei legi electorale adoptate chiar inainte de scrutin, multe cereri de inregistrare din partea partidelor de opozitie nu au fost acceptate, ceea ce a dus la o victorie masiva a partidului la putere. In pofida criticilor, europarlamentarii au convenit ca Ucraina continua sa fie un partener-cheie cu influenta majora in securitatea si stabilitatea Europei de Est si care are un rol-esential in securitatea energetica a UE. Europarlamentarii au salutat progresele realizate la summitul UE-Ucraina pentru incheierea Acordului de asociere si Planului de actiune pentru liberalizarea vizelor cu Ucraina.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *