Leanca vrea sa lamureasca cu Sevciuk problema scolilor cu predare in limba romana

de | ian. 15, 2014 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Premierul Iurie Leanca a declarat miercuri ca este dispus sa aiba o intalnire cu liderul separatist de la Tiraspol Evgheni Sevciuk pentru a discuta problema scolilor romanesti din regiunea transnistreana. El a declarat presei ca a abordat acest subiect si in cadrul intrevederilor din toamna si spera ca argumentele au fost intelese la Tiraspol. Leanca […]

leanca sevciuk aala2Premierul Iurie Leanca a declarat miercuri ca este dispus sa aiba o intalnire cu liderul separatist de la Tiraspol Evgheni Sevciuk pentru a discuta problema scolilor romanesti din regiunea transnistreana. El a declarat presei ca a abordat acest subiect si in cadrul intrevederilor din toamna si spera ca argumentele au fost intelese la Tiraspol. Leanca a criticat actiunile Tiraspolului in ce priveste aceste scoli. ‘Este o decizie care nu se inscrie in logica unei politici de consolidare a increderii si este una regretabila pentru ca ii ataca pe cei nevinovati. Exista probleme, dar acestea nu ar trebui sa afecteze copiii’, a declarat Leanca. Oficialul a precizat ca vicepremierul responsabil pentru reintegrare Eugen Carpov i-a propus o intrevedere reprezentantului politic al Tiraspolului Nina Stanski pentru a discuta aceasta problema, dar si o posibila intrevedere a sa cu Sevciuk. In paralel, guvernul de la Chisinau a decis majorarea salariilor profesorilor de la scolile respective cu aproximativ 30 de dolari, ceea ce reprezinta 10% din salariul mediu actual al acestora. in 1994, autoritatile transnistrene le-au interzis institutiilor de invatamant sa predea in grafia latina. Opt institutii care nu s-au conformat au fost supuse mai multor presiuni — unora le-au fost confiscate sediile (activand si in prezent in exil), altora li s-au impus taxe exorbitante pentru chirie. Numarul elevilor din aceste institutii a scazut de cateva ori in ultimii 20 de ani. Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului a condamnat Federatia Rusa, la 19 octombrie 2012, pentru incalcarea dreptului la educatie al unor cetateni din Transnistria (regiunea secesionista din estul Republicii Moldova) care studiaza in scoli cu predare in grafia latina si a obligat-o sa achite daune morale si materiale de peste un milion de euro.

Share our work

1 Comentariu

  1. Vasile

    Ma bucura faptul ca Leanca vine mereu cu solutii pasnice, incearca orice conflict sa-l rezolve in mod diplomatic, in mod pasnic.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *