Lazurca: Romania nu vrea sa fie avocatul Republicii Moldova la UE, ci unul dintre prieteni

de | mart. 21, 2011 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, a declarat luni in cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Libera ca Romania doreste sa ajute in continuare la integrarea Republicii Moldova in UE, dar nu doreste sa fie unicul partener al Chisinaului, ci doreste sa faca parte dintr-o echipa care sprijina perspectivele europene de peste Prut.

Marius-Lazurca

Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, a declarat luni in cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Libera ca Romania doreste sa ajute in continuare la integrarea Republicii Moldova in UE, dar nu doreste sa fie unicul partener al Chisinaului, ci doreste sa faca parte dintr-o echipa care sprijina perspectivele europene de peste Prut. El a mai vorbit si despre raporturile economice dintre Romania si Republica Moldova, dar si despre consulatul de la Ungheni dar si despre relatille Chisinaului cu Bucurestiul si Moscova. El a mai spus ca Romania a jucat multa vreme “rolul de voce singulara a intereselor europene ale Republicii Moldova la Bruxelles”, desi nu si-a dorit niciodaa sa fie avocatul principal sau singurul sau avocat. Pozitia de “avocat al Republicii Moldova” este una “pe care noi nu ne-am dorit-o si care ne-a fost incomoda multa vreme, fiindca ne-a pus intr-o situatie de izolare in ansamblul statelor europene”, a afirmat Lazurca. “Asadar, am salutat cu multa bucurie venirea la putere a unui Guvern reformist si sincer pro-occidental, care a facut sarcina noastra de suporter al destinului european al Republicii Moldova mult mai usoara”, a adaugat el. Oficialul roman a mai explicat ca Romania a pus umarul la crearea unui grup de prietenie pentru Republica Moldova, loc in care toti cei care vor sa ajute Moldova sa o poata face. “Ceea ce noi ne dorim este sa fim parte a unei echipe de sprijin a Republicii Moldova, a unei echipe care sa cuprinda toti prietenii si toti partenerii Republicii Moldova. (…) Ceea ce noi am dorit de la bun inceput, si am si facut, este sa cream un grup de prieteni ai Republicii Moldova, in care toti care gasesc ca este potrivit sa sprijine Republica Moldova, sa se poata manifesta. Asadar, astazi suntem in situatia fericita de a fi unul dintre prietenii Republicii Moldova si de a numara din fericire un numar important de asemenea prieteni ai Republicii Moldova”, a intarit ambasadorul.

Relatii bune si in Vest si in Est

Lazurca a recunoscut ca exista “multe explicatii” pentru faptul ca apropierea intre Chisinau si Bucuresti s-a legat, in ultimii 20 de ani de la caderea comunismului, de racirea relatiilor intre Chisinau si Moscova, fara a preciza care sunt aceste explicatii. El a afirmat ca este mai important faptul ca “Republica Moldova are cu adevarat vocatia de a fi o tara a echilibrului intre lumea occidentala, careia ii apartine, si lumea rasariteana, de care o leaga raporturi istorice si culturale foarte solide si care merita pastrate”. “Astazi Republica Moldova poate avea in egala masura raporturi bune cu Romania si cu Federatia Rusa si nu e nevoie de racirea raporturilor cu una dintre aceste doua tari, pentru incalzirea relatiilor cu cealalta tara”, a apreciat Lazurca. In privinta tratatului politic de baza moldo-roman, ambasadorul roman a apreciat ca el nu mai este o prioritate, din punctul de vedere al Romaniei. “Toate documentele, pe care anumite state, ca ele se numesc Romania sau Republica Moldova, sau au alt nume, reflecta maturitatea raporturilor dintre ele si obiectivele pe care si le propun in comun sa le atinga. (…) Trebuie sa ne focalizam asupra a ceea ce este in interesul comun sa facem, nu ceea ce-si doreste eventual unul dintre parteneri sa impuna celuilalt, in completul dezinteres al acestui celalalt partener”, a adaugat el.

Redam integral interviul de pe site-ul Europalibera.org:

Marius Lazurca: ne dorim sa fim parte a unei echipe de sprijin a R. Moldova, care sa cuprinda toti prietenii si toti partenerii ei.

Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca a acordat un interviu in exclusivitate Valentinei Ursu, pentru Europa Libera.

Europa Libera: Acest rol, pe care si l-a asumat Bucurestiul in calitate de avocat al Republicii Moldova pe calea integrarii europene, este un rol usor?

Marius Lazurca: „Asta este o expresie de care s-a facut si uz, si abuz. As spune, ca Romania nu si-a dorit niciodata sa fie avocatul principal, sau singurul avocat, sau avocatul prin excelenta al Republicii Moldova. S-a intamplat, totusi, ca din pricina situatiei politice din Republica Moldova, Romania sa fi jucat multa vreme rolul de voce singulara a intereselor europene a Republicii Moldova la Bruxelles.

Ceea ce noi ne dorim este sa fim parte a unei echipe de sprijin a Republicii Moldova, a unei echipe, care sa cuprinda toti prietenii si toti partenerii Republicii Moldova. Sigur, fiecare cu contributia dictata de propria anvergura politica, de propriile mijloace, de propria politica externa. insa ceea ce noi am dorit de la bun inceput, si am si facut, este sa cream un grup de prieteni ai Republicii Moldova, in care toti, care gasesc ca e potrivit sa sprijine Republica Moldova, sa se poata manifesta. Asadar, astazi suntem in situatia fericita de a fi unul dintre prietenii Republicii Moldova si de a numara din fericire un numar important de asemenea prieteni ai Republicii Moldova.”

Europa Libera: Un regret din partea moldovenilor, a cetatenilor Republicii Moldova, e ca prea greu trec Prutul, avand nevoie de viza. S-a convenit acum sa mai fie deschis un consulat, cel de-al patrulea, dupa ce au fost deschise inca cele doua – la Cahul si la Balti. si totusi, procedura de obtinere a vizei este greoaie, spun cei care fac cozi la consulate. De ce?

Marius Lazurca: „Œn fond, ceea ce oamenii sesizeaza cu tristete este, ca se simt europeni si in ciuda acestui sentiment adevarat, autentic, nu le este permis accesul natural, simplu in Uniunea Europeana. Fiindca in fond Romania, dincolo de statul vecin, frate, este frontiera Uniunii Europene cu Republica Moldova. Suntem cei, care, intr-un fel, ingradim accesul cetatenilor moldoveni, prin viza, in spatiul Uniunii Europene. si e un rol ingrat, pe care noi ni l-am asumat cu tristete, cu greutate si pe care incercam sa-l facem cat mai scurt in timp. De aceea Romania este unul dintre cei, care pledeaza cel mai hotarat pentru incurajarea, sprijinirea meritelor reale ale Republicii Moldova.”

Europa Libera: Dar nu poate fi mai simplificat acest mecanism?

Marius Lazurca: „Procedura de acordare a vizelor este unica pentru toate statele Uniunii Europene, fiindca este reglemementata de un cod comunitar al vizelor. Exista o suprareglementare definitorie pentru spatiu Schengen. Romania nu poate face exceptie de la aceste reguli. in ciuda acestui fapt, acestei realitati, de un an de zile, de cand sunt eu la Chisinau, s-au facut lucruri, cred, meritorii in acest domeniu. Desi suntem mai putini, decat eram acum un an de zile, numarul serviciilor consulare pe alocuri s-a dublat. Mai mult decat atat: prin introducerea unui sistem de programare, au disparut cozile. Mai mult decat atat: sectia consulara, cea de la Chisinau, chiar daca adaug si consulatele generale de la Balti si Cahul, ceea ce urmeaza sa va spun devine inca mai relevant. Suntem, asadar, punctul consular de lucru, care elibereaza cele mai multe servicii consulare, mai multe decat dublul tuturor serviciilor consulare eliberate de toate celelate state reprezentate pe Moldova la un loc.”

Europa Libera: Pentru ca aici se mai adauga si dorinta cetatenilor de a obtine, redobandi cetatenia Romaniei.

Marius Lazurca: „E adevarat, insa cea mai mare parte a efortului nostru consular este concentrat pe partea de vize. La Ungheni va fi deschis un birou consular, in subordinea Consulatului general de la Balti. in momentul de fata suntem in faza finala de pregatire a sistemelor de securitate, din nou obligatorii in spatiul Schengen in aceste situatii. De indata ce ele vor fi gata, vom incerca sa gasim in agenda ambilor ministri de externe o data comuna, prin care sa marcam deschiderea, inaugurarea acestui oficiu consular.

As face, insa, precizarea pentru cei care ne aud, mai cu seama daca sunt din zona Unghenilor, ca cel putin in primii ani de activitate a oficiului, printr-o decizie comuna, luata impreuna cu autoritatile Republicii Moldova, competenta consulara a acestui oficiu va fi limitata la eliberarea permiselor de mic trafic. Ungheniul e un oras de frontiera, un oras in care urgenta ni s-a parut a fi eliberarea acestor permise de mic trafic.”

Europa Libera: Despre proiectele economice – am inteles ca s-a vorbit acum la Bucuresti despre cooperarea in domeniul energetic, urmeaza sa fie introdusa intr-o anexa a acordului de finantare nerambursabila al Romaniei cu Republica Moldova. Sa ne dati detalii.

Marius Lazurca: „Exista o preocupare comuna pentru proiectele strategice bilaterale. si anume marele proiecte economice, marele proiecte energetice, marele proiecte de infrastructura, care in fond sa lege Republica Moldova nu atat de Romania, dar prin Romania, de spatiul Uniunii Europene. Asadar, presedintele Romaniei a decis sa recomande autoritatilor noastre de la Bucuresti, insarcinate cu acest dosar, inscrierea intre obiectivele asistentei financiare nerambursabile, acordate de Romania, si al domeniului energetic. Eu as putea sa fac foarte succint inventarul pasilor, care s-au facut si care sunt foarte promitatori.

De pilda, am gasit finantare initiala pentru gazoductul Iasi-Ungheni, suntem pe cale chiar in zilele acestea sa deblocam o finantare de cinci milioane de euro, finantare europeana pentru studierea aderarii Republicii Moldova si Ucrainei la spatiul energetic european, la sistemul ENSOE, este comunitatea transportatorilor de energie electrica din spatiul european. si exista si alte asemenea proiecte. De pilda, sunt la curent cu initiativa unui important investitor roman, care studiaza posibilitatea crearii unui parc eolian in Republica Moldova, ceea ce e foarte important din doua motive – Republica Moldova are un mare deficit de generare energetica. Un al doilea motiv, e vorba in acest caz de energie verde, de energie regenerabila.”

Europa Libera:Pentru ca ati pomenit si infrastructura. Au inceput investitorii de pe celalalt mal al Prutului sa treaca raul si sa vina in Republica Moldova. De ce atat de greu vin investitiile romanesti in Republica Moldova?

Marius Lazurca: „Cred, ca e o intrebare, care ar trebui formulata in termeni mai generali. De ce vin atat de prudent investitii occidentale in Republica Moldova?

Europa Libera: Exact.

Marius Lazurca: „Parerea mea este, ca investitorii inca nu sunt cu totul convinsi, ca parcursul catre Occident al Republicii Moldova este ireversibil. Din acest motiv se tem pentru siguranta, nu de maine, dar poate de poimaine, sau de anul viitor, sau de peste 10 ani a investitiilor. Pana cand punctul de ireversibilitate nu va fi depasit in parcursul Republicii Moldova catre Occident, investitii masive, care sa presupuna amortizari lente in ani, nu se vor face in Republica Moldova. Fie ca acest capital provine din Romania, fie ca din Republica Ceha, Franta sau Marea Britanie.

Insa, eu sunt incurajat sa cred, ca acest Guvern curajos, talentat, competent va putea demonstra repede, ca drumul Republicii Moldova catre Uniunea Europeana nu are intoarcere si ca aceasta afirmatie va putea fi dovedita prin fapte, prin rezultate concrete in lupta anticoruptie, in promovarea statului de drept, in promovarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, a unui mediu social, economic stabil, predictibil, sigur. Abia aceste dovezi, pe care nu le poate face Romania, sau un alt prieten al Republicii Moldova in locul Republicii Moldova, asadar abia aceste dovezi vor putea convinge investitorii, ca merita sa-si riste capitalul intr-o tara frumoasa, promitatoare, interesanta ca Republica Moldova, dar care inca se afla intr-o zona de indecizie, din care eu sunt convins ca va iesi foarte repede.”

Europa Libera: Dar are sanse, totusi, Republica Moldova sa devina o tara atractiva pentru investitorii straini?

Marius Lazurca: „Fara indoiala.”

Europa Libera: De ce ar trebui aceste investitii straine? La ce ar ajuta?

Marius Lazurca: „Mai intai fiindca capitalul autohton nu este suficient pentru o dezvoltare rapida. in al doilea rand investitia presupune nu numai fonduri, ci si tehnologie, proceduri de business, conexiuni cu lumea economica internationala, participare, cu alte cuvinte la globalizare. Iesirea din izolare, prin participarea la versiunea occidentala a globalizarii. Despre asta este vorba, despre intrarea prin procesul economic intr-un alt spatiu geopolitic, care este cel al blocului european, blocului occidental.”

Europa Libera: in acesti 20 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova, relatiile dintre Chisinau si Bucuresti au cunoscut si urcusuri, si coborasuri. Dar atunci, cand se incalzeau relatiile dintre Chisinau si Bucuresti, se raceau dintre Chisinau si Moscova. si invers. Gasiti vreo explicatie?

Marius Lazurca: „Da. Explicatii sunt, desigur, multe. insa, va marturisesc, ca interesul meu profesional si intelectual e in alta parte, nu in a gasi sau a face inventarul acestor explicatii. Ceea ce pe mine ma bucura in momentul de fata este, ca Republica Moldova are ocazia unica de a-si urma destinul european, care este natural, fara ca in acelasi timp sa trebuiasca sa compromita raporturile bune cu vecinii din Rasarit – fie cu vecinii apropiati, Ucraina, de pilda, sau cu vecinii mai indepartati. Cred, ca aceasta ocazie e reala.

Ca Republica Moldova are cu adevarat vocatia de a fi o tara a echilibrului intre lumea occidentala, careiea ii apartine, si lumea rasariteana, de care o leaga raporturi istorice si culturale foarte solide si care merita pastrate. Asta este pentru mine un lucru mai important. si anume, ca astazi Republica Moldova poate avea in egala masura raporturi bune cu Romania si cu Federatia Rusa si ca nu e nevoie de racirea raporturilor cu una dintre aceste doua tari, pentru incalzirea relatiilor cu cealalta tara.”

Europa Libera: Ati adus laude la adresa guvernarii liberal-democrate. Totusi nu toate componentele din Alianta pentru Integrare Europeana-2 impartasesc punctul de vedere, conform caruia ar trebui sau nu ar trebui sa existe un tratat politic de baza moldo-roman. Mai e pe masa de lucru, mai e o prioritate, figureaza pe agenda relatiilor dintre cele doua state?

Marius Lazurca: „Ca diplomat roman va pot spune ca, din punctul nostru de vedere, acesta nu este un dosar prioritar. Toate documentele, pe care anumite state, ca ele se numesc Romania sau Republica Moldova, sau alt nume, reflecta maturitatea raporturilor dintre ele si obiectivele pe care si le propun in comun sa le atinga. Nu trebuie sa cautam o altfel de situatie nici in raporturile dintre noi. Trebuie sa ne focalizam asupra a ceea ce este in interesul comun sa facem, nu ceea ce-si doreste eventual unul dintre parteneri sa impuna celuilalt, in completul dezinteres al acestui celalalt partener.

Œn ceea ce priveste viziunea diferita cu privire la raporturile bilaterale cu Romania ale Republicii Moldova, sau in general, viziunea diferita cu privire la politica externa a Republicii Moldova in Alianta pentru Integrare Europeana, gasesc ca e un lucru absolut natural. Exista orientari politice, ideologice diferite in aceasta coalitie, dupa cum exista si orientari strategice importante cuprinse in planul de guvernare, un plan absolut satisfacator pentru noi.

E limpede in acest plan, care este rolul important al Romaniei in politica externa a Republicii Moldova, un rol pe care il impartasesc toate partidele din coalitia de guvernare si, repet, care noua ni se pare absolut satisfacator. Nu avem nici un motiv sa fim ingrijorati cu privire la atitudinea vreunuia sau altuia dintre partidele de la guvernare, partide responsabile, partide mature si care sunt gata sa raspunda in mod adecvat la interesele propriilor cetateni.”

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *