Lavrov spune ca UE poate participa la mentinerea pacii in Transnistria

de | iun. 23, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Uniunea Europeana poate participa la operatiunea de mentinere a pacii in Transnistria, a declarat miercuri la Paris ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la finalul reuniunii tarilor din Triunghiul de la Weimar, care a avut loc pentru prima data cu participarea Rusiei, relateaza mass-media internationala.

Ïðåññ-êîíôåðåíöèÿ Ñ.Ëàâðîâà

Uniunea Europeana poate participa la operatiunea de mentinere a pacii in Transnistria, a declarat miercuri la Paris ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la finalul reuniunii tarilor din Triunghiul de la Weimar, care a avut loc pentru prima data cu participarea Rusiei, relateaza mass-media internationala. “Daca UE nu ar fi rupt, in 2003, semnarea memorandului Kozak, ei ar fi lucrat deja acolo. Credem si acum ca participarea lor ar fi fost utila. Din pacate, dupa anularea semnarii acestui document, nu s-au facut alte eforturi”, a precizat seful diplomatiei ruse. “Sunt sigur ca participarea UE la misiunea de mentinere a pacii din Transnistria este destul de posibila si acest lucru este clar fixat in documentul semnat de presedintele Rusiei si cancelarul Germaniei”, a subliniat Lavrov. Ministrul rus de externe a adaugat ca Moscova, Parisul, Varsovia si Berlinul s-au inteles sa contribuie activ la reluarea negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistean in formatul 5+2. “Pentru reluarea negocierilor, Tiraspolul trebuie sa inteleaga clar cine vorbeste pentru conducerea Moldovei. Deocamdata, insa, rasuna declaratii destul de contradictorii, ceea ce adauga nedorinta partii transnistrene sa se aseze la masa negocierilor. Totusi, am decis astazi (miercuri -n.r.) ca Rusia si UE vor face tot posibilul ca partile sa revina cat mai curand la masa de dialog”, a spus ministrul rus de externe. seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a abordat miercuri la Paris securitatea in Europa, la reuniunea cu ministrii de externe din tarile care formeaza Triunghiul de la Weimar (Germania, Polonia, Franta).

Plan in cinci puncte

Rusia si Germania au prezentat la 5 iunie un plan in cinci puncte pentru un nou comitet de securitate UE-Rusia, propus la un summit bilateral desfasurat la Meseberg. Punctul 4 din memorandum se concentreaza pe conflictul transnistrean, preconizandu-se activitati comune ale Rusiei si UE, care sa asigure o tranzitie lina de la actuala situatie la stadiul final. Anterior, premierul Vlad Filat a avut o intrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, care i-a promis ca se va implica mai activ in vederea solutionarii conflictului transnistrean. De asemenea, premierul Vlad Filat a declarat ca Rusia trebuie sa-si retraga munitiile si contingentul militar de pe teritoriul R. Moldova si a propus lansarea consultarilor cu privire la transformarea actualei operatiuni de mentinere a pacii intr-o misiune civila multinationala cu mandat international. Declaratia lui Lavrov intervine dupa ce Germania a cerut Rusiei retragerea trupelor armate ruse din Transnistria, in schimbul promovarii initiativei privind securitatea europeana a presedintele rus, Dmitri Medvedev. “Numai in cazul in care Rusia va indeplini conditiile Berlinului, Europa va discuta cu Moscova problema securitatii europene, in cadrul Comitetului Rusia – UE”, scria marti publicatia Nezavisimaia Gazeta.

Incredere sporita la Marea Neagra

Potrivit politologului german Alexander Rahr, directorul Programului Rusia-Eurasia din cadrul Consiliului german pe probleme de politica externa, Memorandumul semnat la 5 iunie de presedintele Medvedev si cancelarul Angela Merkel constituie raspunsul Europei la initiativa presedintelui rus de a semna acordul pentru securitate europeana : “Haideti sa solutionam problema cu retragerea trupelor ruse din Transnistria, din cauza careia nu functioneaza Tratatul privind limitarea fortelor conventionale in Europa si nu exista incredere in regiunea Marii Negre, iar apoi ne vom intelege asupra arhitecturii comune de securitate”.
La randul sau, presedintele Camerei superioare a Parlamentului rus, Serghei Mironov a declarat recent ca Rusia ar putea accepta inlocuirea armatei ruse din regiunea transnistreana cu un centru european pentru pregatirea fortelor pacificatoare sau salvatorilor pentru statele CSI, sub egida Statelor Unite si Rusiei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *