Lansari de rachete cu raza de actiune scurta, medie si lunga. Iranul face manevre militare

de | iun. 27, 2011 | Alte regiuni, Asia Centrală, Info Militar, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Gardienii Revoluţiei, armată de elită a Iranului, organizează, începând de luni, manevre militare care vor include şi lansarea de rachete cu rază de acţiune scurtă, medie şi lungă, a declarat un înalt oficial militar.

iran missilesGardienii Revoluţiei, armată de elită a Iranului, organizează, începând de luni, manevre militare care vor include şi lansarea de rachete cu rază de acţiune scurtă, medie şi lungă, a declarat un înalt oficial militar. Manevrele balistice Marele Profet – 6 vor începe luni”, a afirmat generalul Ami Ali Hadjizadeh, comandantul forţelor aerospaţiale ale Gardienilor Revoluţiei. „Vor fi lansate rachete cu rază de acţiune scurtă, medie şi lungă, inclusiv rachete Khalij-Fars, Sejil, Fateh, Ghiam, Shahab 1 şi 2”, a adăugat el. Manevrele sunt „un mesaj de pace şi prietenie pentru statele din regiune” şi nu reprezintă o ameninţare pentru nici o altă ţară, a spus Hadjizadeh, transmite Mediafax. Gardienii Revoluţiei organizează în fiecare an aplicaţii militare în zona Golfului. Iranul, care dispune de zeci de tipuri de rachete, a anunţat la sfârşitul lunii mai intrarea în producţia de serie a rachetelor balistice sol-sol de tip Qiam. Programul de producţie a rachetelor este controlat de Gardienii Revoluţiei, care şi utilizează cea mai mare parte a acestora. Programul spaţial şi balistic al Iranului provoacă îngrijorarea ţărilor occidentale, care se tem că regimul de la Teheran dezvoltă capacităţi balistice care ar putea permite lansarea de arme nucleare.

Ambasadorul Iranului, covocat la MAE

Saptamana trecuta, ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Bahador Aminian Jazi, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe. În cadrul întâlnirii, partea română a solicitat clarificări în legătură cu declaraţiile din cadrul interviului acordat mass media română pe tema scopului amplasării scutului anti-rachetă pe teritoriul României.Partea română a apreciat că astfel de declaraţii nu au un caracter constructiv. A reamintit că sistemul antirachetă EPAA (European Phased Adaptive Approach) este un sistem strict defensiv şi, prin urmare, prin însăşi natura sa, nu poate fi îndreptat împotriva unui stat anume. “Stim ca Romania are relatii foarte bune cu Statele Unite, chiar si in domeniul militar. Dar pana ce asta nu va dauna direct interesului national iranian, noi nu o consideram ca fiind o amenintare. Credem ca scutul anti-racheta nu ne este noua menit. Noi nu avem niciun program nuclear indreptat impotriva oricarei alte parti, in special in Europa. Rachetele noastre au doar un rol defensiv”, a declarat ambasadorul Bahador Aminian Jazi, într-un interviu acordat HotNews. “Acest scut nu este nou. Vine din 1984 cand a fost proiectat pentru a distruge suprematia Uniunii Sovietice. A functionat in acea perioada si cred ca este o idee prin care acum se doreste sa lase Rusia fara aparare. Rusia, care este suspicioasa in aceasta privinta, a propus Statelor Unite sa-si stabileasca o baza pe teritoriul ei, langa granita iraniana. Va rugam veniti aici si va vom pune toate facilitatile la dispozitie, le-au spus rusii. Dar americanii nu au acceptat”, a continuat diplomatul iranian care, a spus apoi că scutul “este impotriva Rusiei”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *