Kremlinul va cheltui 10 miliarde euro pentru militarizarea Marii Negre

, ,
 

Kremlinul ameninta statele riverane Marii Negre cu Mistral

Kremlinul ameninta statele riverane Marii Negre cu sperietoarea Mistral

Experţii Centrului de Analiză a Strategiilor şi Tehnologiilor din Moscova, organizatie apropiata Kremlinului, au declarat ca guvernul rus va cheltui, în următorii 5-6 ani peste 10 miliarde de euro pentru procurarea de sisteme de armament modern din diferite ţări europene şi din Israel. Printre cele mai importante contracte, este cel în valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro, pentru achiziţionarea din Franţa a 4 port-elicoptere de tip „Mistral”, dintre care unul va deveni noua nava amiral a Flotei militare a Federatiei Ruse de la Marea Neagra.
O altă afacere importantă va fi acordul cu firma italiană „Iveco”, care prevede asamblarea de către „KamAz” a 3000 de autoblindate LMV, în valoare de 1,5 miliarde euro. În luna mai 2010, ministrul rus al apărării, Anatolii Serdiukov a confirmat cumpărarea autoblindatelor. „Vor fi folosite ca şi automobile de escortă a mărfurilor în „zonele fierbinţi” şi pentru protejarea infanterii de focul inamicului din arme automate” au declarat surse militare de la Moscova. Cea mai importantă calitate a acestor automobile este capacitatea de a proteja echipajul de minele amplasate pe drumuri, au mai declarat sursele citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Rusia fara pilot

Oficialii rusi au mai declarat ca va fi încheiat un contract şi cu firma israeliană „IAI” (Industria Aeriană Israeliană) care prevede producţia sub licenţă în Rusia a aparatelor de zbor fără pilot, în sumă de 300-400 mln dolari. De remarcat că, negocierile privind acest acord au fost îngheţate în urma intervenţiei guvernului israelian, care are rezerve faţă de obţinerea de către Rusia a tehnologiilor de creare a aparatelor de zbor fără pilot, si care au provocat probleme grave trupelor rusesti in timpul conflictului din august 2008, cand modele similare au fost golosite de armata georgiana.
În plus vor fi încheiate contracte cu firmele franceze „Thales” şi „Safran” pentru producerea de sisteme termografice de direcţionare aviatice în valoare de 300 mln euro. De la firma Safran, guvernul rus intenţionează să achiziţioneze un număr limitat de echipament al „soldatului viitorului” FELIN, pentru trupele speciale ale GRU. După cum au remarcat unii experţi, Rusia intenţionează să facă aceste achiziţii pentru a obţine accesul la tehnologiile respective şi nu pentru a echipa armata. Complexul FELIN (Fantassin a Equipements et Liaisons Integres – echipament integrat cu comunicaţii al infanteristului) include sistem de navigare, legătură radio protejată, un computer pe care sunt amplasate informaţii privind inamicul, şi amplasamentul aliaţilor, cască cu sistem de ochire, sisteme de protecţie, etc. Unii experţi consideră că în viitor va fi încheiat un contract cu firma franceză DCNS privind producţia, în comun cu Rusia, a navelor militare, negocieri semnalate anterior de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Totodată Rusia rămâne şi unul dintre cei mai importanti exportatori mondiali de armament, Kremlinul exportand numai în anul trecut armament modern în valoare de peste 8,5 miliarde de dolari.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *