Kremlinul pregateste remilitarizarea Mării Negre

de | apr. 27, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

După semnarea acordului de prelungire a staţionării marinei de razboi ruse în Ucraina, a devenit inevitabil faptul că Rusia va începe modernizarea masivă a Flotei militare din Marea Neagra, au declarat surse militare ruse, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Flota rusa a Marii Negre, pregatita pentru modernizare

Flota rusa a Marii Negre, pregatita pentru modernizare

După semnarea acordului de prelungire a staţionării marinei de razboi ruse în Ucraina, a devenit inevitabil faptul că Rusia va începe modernizarea masivă a Flotei militare din Marea Neagra, au declarat surse militare ruse, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform surselor citate, in acest moment, circa 20 de nave din Flota Mării Negre, inclusiv nava amiral, crucişătorul „Moscva”, sunt mai vechi de 30 de ani, considerata perioadă critică pentru exploatarea navelor. Printre primele nave, care vor fi dislocate în Crimeea ar putea fi şi prima navă model „Mistral” cumpărată de Moscova in urma acordului cu Franta. Astfel unul din principalii membrii ai Consiliului Public al Ministerului rus al Apărării, Igor Korotcenko, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a declarat că nu este exclus ca noua navă amiral a Flotei Mării Negre să fie prima, din cele patru, nave de tip „Mistral” care vor fi cumpărate de la francezi.
La randul sau, comandantul Flotei Militare ruse, Vladimir Visoţkii, a declarat ca, dacă Federatia Rusa ar fi dispus de o nava model „Mistral” în timpul conflictului cu Georgia, Flota militara rusa a Mării Negre şi-ar fi îndeplinit obiectivele în 40 de minute şi nu în 26 de ore, cum s-a întâmplat in timpul razboiului din august 2008.

Aport ucrainean

Oficialii militari rusi nu au exclus participarea Ucrainei la modernizarea flotei militare ruse. Astfel partea rusa vrea să cumpere crucişătorul „Ucraina”, care se construieşte in portul militar ucrainean Nikolaev şi este gata în proporţie de 70 %, precum si sa preia şantierul naval de la Herson pentru a fi folosit la operatiunile de intretinere a reactoarelor nucleare ale vaselor Flotei Mării Negre, inclusiv reincarcarea lor, operatiune considerata extrem de periculoasa pentru mediul inconjurator si populatia umana de catre expertii internationali.
Conform surselor militare ruse, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, Flota militara a Mării Negre va fi modernizată total. Astfel flota trebuie să  primească până la 8 corvete de tip „Stereguşii”  şi fregate de tip „Amiral Gorşcov”, 10-12 dragatoare de mine de tip „Alexandrit”, 6-8 nave de artilerie de tip „Buian”, 10-12 bărci lansatoare de rachete de tip „Scorpion”, 8-10 submarine de tip „P-750”.
În Ucraina, numeroşi experţi sunt nemulţumiţi de inevitabila modernizare a flotei ruse, principalul motiv invocat fiind acela că modernizarea Flotei Mării Negre va pune sub semnul întrebării statutul Ucrainei ca stat non nuclear, de oarece navele şi avioanele ruseşti vor fi capabile să ducă şi să folosească arme nucleare.
Potrivit oficialilor de la Moscova, in acest moment Flota Marii Negre este compusa dintr-un crucişător lansator de rachete, 2 nave mari antisubmarin (distrugătoare), 2 nave lansatoare de rachete hovercraft, 2 submarine (dintre care unul este în reparaţii capitale), 3 şalupe de gardă, 7 nave mici antisubmarin (corvete), 2 dragatoare de coastă, 6 nave lansatoare de rachete, 2 şalupe lansatoare de rachete, 7 nave de desant, 6 dragatoare marine. Totodata la baza Flotei Mării Negre sunt dislocate 22 de avioane Su – 24 (capabile să transporte rachete nucleare), precum si 10 elicoptere de tip Ka-25, Ka-27, Mi-14 şi Mi-8, care pot fi folosite si in lupta anti-submarin si impotriva navelor militare de suprafata.

Diplomatie militara la Marea Neagra

Reamintim ca in perioada 8-27 aprilie 2010, corveta „Contraamiral Horia Macellariu“ a participat la activarea Grupului de Cooperare Navala Blackseafor, care sa desfasurat in apele internationale si cele teritoriale ale Bulgariei, Romaniei si Turciei. Potrivit Fortelor Navale Romane, activitatile Grupului Naval Blackseafor au constat in exercitii navale de lupta contra minelor, cautare si salvare pe mare, asistenta umanitara si protectia mediului. Alaturi de nava romaneasca, la exercitii au participat fregata „Yldirim“ (Turcia), nava de comandament „Slavutich“ (Ucraina), nava de debarcare a desantului „Caesar Kunikov“ (Federatia Rusa) si fregata „Verni“ (Bulgaria). In plus, programul a mai cuprins vizite in porturile Varna (Bulgaria), Eregli (Turcia) si Constanta.
Corveta „Contraamiral Horia Macellariu“, comandata de capitan-comandorul Liviu Motoc si avand la bord un echipaj format din 90 de militari, a parasit portul militar Mangalia, urmand sa revina la baza dupa terminarea exercitiului. Gruparea Blackseafor este conceputa ca o forta care actioneaza „la chemare“ si este activata de doua ori pe an pentru a desfasura exercitii navale. Comanda Gruparii este asigurata, in conformitate cu protocolul de infiintare, succesiv, de cele sase state riverane Marii Negre care participa cu forte: Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Ucraina si Turcia.

Participare rusa

Federatia Rusa a participat la manevrele militare navale internationale din Marea Neagra, Blackseafor, cu un vas amfibiu de mari dimensiuni din Flota Marii Negre, Caesar Kunikov. Manevrele Blackseafor, initiate de catre Turcia prin semnarea acordului de la Istambul din 2 aprilie 2001, s-au desfasurat anul acesta sub comanda generala bulgara. Manevrele includ operatiuni complexe de salvare, monitorizare a starii mediului si vizite in tarile riverane, cu participarea fortelor navale din Turcia, Bulgaria, Ucraina, Romania si Rusia, flota Georgia nefiind prezenta nici in acest an la exercitiu, fiind practic distrusa in urma razboiului ruso-georgian din august 2008. Totodata, autoritatile Federatiei Ruse au declarat ca flota rusa nu va participa la exercitiile Blackseafor alaturi de Georgia, acuzand frecvent Tbilisi de destabilizarea situatiei politice din regiunea Caucazului.
Anul acesta, pe langa manevre tactice, simularea de operatiuni de lupta impotriva navelor de suprafata, exercitii de aparare antiaeriana si comunicatii, au fost practicate si exercitii de ajutare a navelor esuate si aprovizionare pe mare, iar o atentie speciala va fi acordata exercitiilor antiteroriste, devenite o prioritate dupa atacurile din septembrie 2001 asupra Statelor Unite.
Reamintim ca, potrivit documentelor oficiale, Carta Blackseafor prevede posibilitatea desfasurarii fortei in operatiuni de mentinere a pacii sub mandat ONU sau OSCE. Blackseafor are o structura flexbila, fara un sediu permanent, iar comanda este asigurata prin rotatie in fiecare an de o tara membra.

Manevre cu repetitie

Anuntul privind participarea navei „Caesar Kunikov” la manevrele Blackseafor a trezit ingrijorarea autoritatilor georgiene, nava din clasa Ropusa-I fiind utilizata extensiv in timpul debarcarilor de pe coasta Marii Negre in timpul conflictului din august 2008. Capabila sa transporte sute de soldati si pana la 25 de tancuri si transportoare bindate, „Caesar Lunikov” a participat la sfarsitul lunii februarie 2010, la manevre importante in largul coastelor abhaze, incluzand actiuni de debarcare ale fortelor de infanterie marina si tehnica militara in regiunea separatista controlata de regimul de la Suhumi. Conform unor surse oficiale militare ruse, citate de mass-media locala “pana la zece nave de la baza Novorossiisk si din Sevastopol au participat la aceasta debarcare pe o zona de coasta neamenajata, in cadrul programului de pregatire de lupta pentru 2010”. Debarcarea a fost concertata in avans cu guvernul abhaz, a spus sursa, precizand ca „unitati de coasta ale armatei abhaze au cooperat energic cu Flota rusa de la Marea Neagra”.
Anuntul partii ruse vine la scurt timp dupa ce Tbilisi a anuntat implementarea, cu sprijinul si finantarea Statelor Unite, a unui sistem radar radar destinat supravegherii zonei de coasta a statului pontic, inclusiv apele controlate de catre Republica Abhazia. Decizia georgiana de consolidare a controlului traficului naval a fost criticata de catre autoritatile abhaze, liderul regimului de la Suhumi, Serghei Bagapsh, amenintand cu riposta militara impotriva incercarilor georgiene de abordare si controlare a navelor care se indreapta catre porturile abhaze.

Inarmare navala

Manevrele extinse efectuate de catre marina militara rusa in Marea Neagra, care au inclus simularea unor debarcari masive de trupe si tehnica, au provocat ingrijorarea oficialilor militari din statele pontice, pe fondul anuntului privind achizitionarea de catre Moscova a patru nave de razboi franceze de tip Mistral.
Anuntul sec al presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, privind inceperea de catre Rusia si Franta a unor “negocieri exclusive” pentru achizitionarea de catre partea rusa a patru nave de razboi franceze de tip Mistral, a fost facut la cateva saptamani dupa ce si Jacques de Lajugie, director international al Directiei generale pentru armament (DGA) din Ministerul francez al Apararii, a confirmat ca Franta va vinde Federatiei Ruse patru nave de razboi tip Mistral, fiind initiate negocieri si pentru alte categorii de armament naval ofensiv si defensiv, inclusiv nave antisubmarin si de patrulare.
Conform unor surse militare ruse, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, pretul final unei astfel de nave de razboi, care poate juca rolul atat de port-elicopter, cat si nava de comanda si transport, depaseste suma de 700 de milioane de euro. Fiabilitatea navei a fost demostrata de interventia din timpul conflictului din Liban din 2006, cand flota franceza a desfasurat o nava Mistral in regiune pentru a asigura evacuarea cetatenilor straini si coordonarea eforturilor umanitare. Potrivit surselor militare citate, aceste nave au un deplasament de aproximativ 22 de mii de tone cand sunt incarcate, beneficiind de o viteza de 19 mile marine si o raza de actiune de peste 15 mii de kilometrii. Echipajul standard este format din 20 de ofiteri, 80 de subofiteri si marinari, precum si din 20 de persoane din echipajul auxiliar. Mistral poate transporta un desant de 900 de soldati intr-un teatru de razboi similar celui din Marea Neagra, precum si un batalion de tancuri sau mecanizat. Cand este folosit in rolul de port-elicopter, Mistral poate transporta intre 16 si 35 de elicoptere de mai multe tipuri, inclusiv de atac, transport sau destinate lupte antinava sau antisubmarin. Mistral mai poate fi folosita cu deosebit succes si in calitate de centru operational in actiuni militare terestro-aero-navale combinate, dupa cum au demonstrat amplele manevre navale militare franceze din 2008 si 2009, in care Mistral a jucat rolul principal.
Reamintim ca in 2008, autoritatile franceze au incercat sa vanda astfel de nave si Chinei, provocand reactia dura a Statelor Unite si Taiwan-ului, care este amenintat periodic de autoritatile comuniste de la Beijing cu invazia. Totodata, surse oficiale din servicile secrete franceze au declarat ca spioni chinezi au fost implicati in actiuni de spionaj industrial impotriva industriei militare franceze, fiind vizate inclusiv planurile navelor din clasa Mistral.

Lucrari intarziate

Un functionar din cadrul Ministerului pentru Economie si Dezvoltare de la Moscova considera ca daca programul de lucrari nu va fi rectificat, baza navala din Novorossiisk nu va fi gata catre 2020, conform proiectului initial. „Nu stiu sa va spun gradul de ramanere in urma a lucrurilor, dar este foarte probabil sa nu avem la timp o baza navala unde sa evacuam Flota din Crimeea” a declarat acesta pentru mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit Constitutiei ucrainene, dupa 2017 teritoriul Ucrainei trebuie sa fie liber de baze militare straine. „Este problema Rusiei ca are intarzieri in privinta constructiei bazei navale din Novorossiisk. Dar si Constitutia ucraineana nu este o dogma. Toata problema consta in pret. Daca Rusia va propune conditii avantajoase, Ucraina este gata sa le ia in considerare si s-ar putea sa le si accepte”, a opinat Elena Bondarenko, deputata din partea Partidului Regiunilor al noului presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. In cadrul primei sale vizite la Moscova in calitate de sef al statului, saptamana trecuta, Viktor Ianukovici a adoptat un ton prudent in privinta problemei Flotei Rusiei din Crimeea. El a spus ca o posibila decizie privind prelungirea stationarii acesteia si dupa 2017 trebuie sa tina cont de interesele ambelor tari. „Problema este delicata, dar va fi rezolvata”, a mai spus Ianukovici, amintind ca aceasta a facut obiectul unor discutii separate la nivelul de presedinti ai celor doua state. „Cred ca si in continuare, problema va fi discutata in acelasi format”, a adaugat el.

Scurt istoric

Flota Rusiei din Marea Neagra, cu baza la Sevastopol, a fost infiintata in 1783, printr-un decret al imparatesei Ecaterina a II-a, dupa alipirea Crimeii la Imperiul tarist. In octombrie 1991, Consiliul Suprem al Ucrainei a adoptat o decizie privind subordonarea Flotei din Crimeea autoritatilor ucrainene. La 7 aprilie 1992, primul presedinte al Federatiei Ruse dupa caderea comunismului, Boris Eltin, a emis un decret privind subordonarea Flotei Rusiei din Crimeea autoritatilor de la Moscova. Intre Moscova si Kiev a inceput atunci un razboi al decretelor care a durat pana la intelegerea din 23 iunie 1992 de la Dagomas. In 1997, odata cu Tratatul politic de baza ruso-ucrainean, a fost semnat si contractul privind stationarea Flotei Rusiei in Crimeea pana in 2017, dar problema nu a fost nici pana in prezent reglementata. Dupa ce, in 2008, Ucraina si-a anuntat intentia de a adera la NATO, Moscova a amenintat cu anularea tuturor deciziilor prin care in 1956 secretarul general al CC al PCUS din epoca Nikita Hrusciov, de nationalitate ucrainean, a facut cadou Crimeea RSS Ucrainene.

Submarine nucleare in Marea Neagra

Politica rusa de consolidare si modernizare a Flotei militare de la Marea Neagra s-a reflectat si in recentul anunt al Ministerului Apararii de la Moscova, privind posibilitatea desfasurarii in Marea Neagra a unui submarin modern, cu propulsie nucleara si dotat cu arme nucleare tactice. Conform sursei citate, comandamentul Flotei militare ruse de la Marea Neagra a transmis catre forurile de conducere ale Marinei Militare ruse documentatia tehnica necesara pentru aprobarea finantarii infrastructurii necesare deservirii unei astfel de nave. Anterior, autoritatile de la Moscova si-au anuntat intentia de a consolida Flota militara a Marii Negre, cu baza in portul Sevastopol din peninsula Crimeea, cu doua fregate si trei submarine pana in anul 2015. Planurile Rusiei de a moderniza intregul sau efectiv militar naval vor fi realizate pana in 2016, cosidera oficialii citati de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Strategie nucleara

Reamintim ca seful adjunct al Statului Major al fortelor navale ruse, viceamiralul Oleg Burtev, declara anterior ca Rusia vrea sa prioritizeze dezvoltarea submarinelor cu propulsie nucleara inarmate cu rachete capabile sa transporte focoase nucleare, mentinandu-si in acelasi timp flota de submarine strategice. Marina militara rusa va avea in continuare in componenta o flota de 60 de submarine, incluzand aici 10 submarine cu propulsie nucleara, peste 30 de submarine de atac, diesel si pentru misiuni speciale. “Probabil, armele nucleare tactice (de pe submarine -n.red.) vor juca un rol important in viitorul apropiat”, a declarat viceamiralul Oleg Burtev, completand ca raza si precizia sunt crescute gradual. “Nu mai este necesara echiparea cu focoase nucleare puternice. Putem instala focoase nucleare mai putin puternice pe rachetele de croaziera deja existente”, a mai spus acesta. “Statul Major al Marinei considera ca submarinele raman un punct forte pentru securitatea Rusiei, reprezentand elemente de baza a fortei militare. Acest factor este descurajator pentru cei care ameninta si agreseaza tara noastra”, a adaugat un alt oficial militar rus, sub protectia anonimatului.
Un alt nou submarin nuclear multifunctional, “Severodvinsk”, cu o lungime de 119 metri si putand naviga pana la o adancime de 600 de metri, urmeaza sa fie operational din 2011, a mai indicat Oleg Burtev. Submarinul de generatia a patra Graney combina capacitatea de a lansa o multitudine de rachete de croaziera (pana la  5.000 de kilometri), si se poate angaja in lupte deschise cu alte submarine sau nave de suprafata. Totodata, in cursul anului 2010, potrivit lui Oleg Burtev, marina rusa de razboi va efectua mai multe teste cu cel mai recent tip de rachete balistice, Bulava-M, cu care vor fi dotate submarinele strategice de a patra generatie.

Temeri regionale

Totodata, la sfarsitul anului 2009, ministrii apararii din Letonia, Lituania si Estonia s-au intalnit in capitala letona Riga, pentru a discuta pe marginea consecintelor pe care le are achizitionarea de catre Moscova a navelor franceze model Mistral. Oficialii militari ai celor 3 republici baltice considera ca aparitia in cadrul Flotei Ruse de la Marea Baltica a unei nave de asemenea calibru va inclina decisvi militar-politica din zona estica a acestei mari. „Am dezbatut posibilele planuri privind achizitionarea de catre Rusia a unei nave de desant franceze. Fara indoiala, suntem ingrijorati ca prezenta unei asemenea nave la Marea Baltica ar putea modifica situatia privind securitatea in zona”, si-a exprimat temerile ministrul leton al apararii, Imants Viesturs Liegis.
La randul sau, Georgia si-a manifestat ingrijorarea fata de decizia franceza, flota militara rusa, cu baza principala la Sevastopol jucand un rol pivotal in operatiunile militare ruse care au distrus infrastructura militara si civila georgiana. Reamintim ca Flota militara a Marii Negre a debarcat mii de soldati rusi pe coastra georgiana, a blocat sau ocupat principalele porturi maritime ale statului pontic, distrugand minuscula flota georgiana intr-o sangeroasa confruntare in largul portului Poti. Si analistii militari din Romania iau in calcul si varianta in care Rusia va cumpara nave din clasa Mistral si le va integra in Flota militara rusa ancorata in portul ucrainean Sevastopol, inclinand balanta si mai mult in favoarea Moscovei, care dispune deja de cea mai importanta flota militara din Marea Neagra, cu exceptia tangentiala a Turciei.

Riposta georgiana

Surse militare georgiene, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au declarat ca Tbilisi analizeaza posibilitatea achizitionarii unui numar de nave militare, destinate protejarii tarmului georgian si apelor teritoriale ale republicii caucaziene. Conform acelorasi surse, o importanta delegatie georgiana se va deplasa in Israel pentru a negocia cumpararea unor nave de fabricatie israeliana, model Super Dvora Mk III sau Shaldag, considerate a fi printre cele mai fiabile din lume. Navele din aceste clase si-au dovedit fiabilitatea in timpul campaniilor militare israeliene din Fasia Gaza si Liban, putand atinge o viteza de 50 de noduri. Super Dvora Mk III poate fi inarmata cu tunuri de calibru 25-30 de mm, model Typhoon, precum si cu alte sisteme foc, inclusiv rachete antinava.
Conform surselor militare georgiene, citate de KARADENIZ PRESS, Tbilisi a mai negociat si cu alte state, membre ale NATO, pentru a cumpara nave militare destinate refacerii flotei georgiene, oficialii din aceste state refuzand insa sa antagonizeze Rusia prin vanzarea sau donarea unui astfel de echipament militar.

Flota consolidata

Federatia Rusa intentioneaza sa isi consolideze Flota militara a Marii Negre, cu baza in portul Sevastopol din peninsula Crimeea, cu doua fregate si trei submarine pana in anul 2015, a anuntat recent un inalt oficial militar din Statul Major al Flotei ruse, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Amiralul rus a comentat informatiile din mass-media locala, conform carora Rusia planuieste dotarea Flotei militare a Marii Negre cu doua corvete si trei submarine. RIA Novosti noteaza ca modelele de fregate ce vor fi achizitionate sunt vase de lupta de talie medie, mai bine inzestrate decat corvetele, care sunt vase mici, utilizate pentru misiuni in zona de coasta. “Zona de actiune a Flotei ruse a Marii Negre cuprinde intreaga regiune a Mediteranei. Mai mult, vasele Flotei Marii Negre sunt angajate in operatiuni anti-piraterie in cornul Africii. Misiunile in largul marii nu pot fi indeplinite decat de fregate dotate cu armament universal”, a explicat responsabilul rus.
Anterior, generalul Vladimir Popovkin, ministru adjunct al Apararii, insarcinat cu inarmarea a declarat ca Rusia isi va consolida capacitatile de aparare mobilizate in “regiunea sudica” a tarii, inclusiv flota Marii Negre. Considerat un apropiat al Kremlinului, generalul rus a afirmat ca, dupa o analiza amanuntita a “rezultatului conflictului din Osetia de Sud”, Ministerul Apararii a propus o serie de masuri pentru cresterea numarului de miltiari in regiunea de sud a tarii, precum si a flotei Marii Negre.
Popovkin a precizat ca unitatile navale din Flota rusa a Marii Negre vor fi dotate cu noi submarine electrice diesel Lada Project 677, versiuni modernizate de submarine de clasa Varsavianka, sisteme mobile de rachete de coasta Bal-U, precum si un numar de nave capitale. El a reiterat angajamentul partii ruse de a sprijini Republica Abhazia in dezvoltarea unei „flote eficace” pentru combaterea „pirateriei georgiene”, subliniind ca marina abhaza va fi dotata cu noi nave de patrulare pentru protejarea coastei si a liniilor de comunicatie maritima.
In legatura cu fortele aeriene ale Flotei militare ruse din Marea Neagra, el a declarat ca va fi finalizata modernizarea avioanelor de vanatoare MiG-29 Fulcrum, avioanele de atac la sol Su-25 Frogfoot si elicopterele militare Mi-28H Night Hunger, iar in acelasi timp vor fi furnizate noi avioane militare (inclusiv Su-27SM, Su-30MK-2) si elicoptere de lupta (inclusiv Ka-52, Mi-28N, Mi-24M si Mi-8MTB5), capabile sa sustina actiunile navale din Marea Neagra. El nu a exclus posibilitatea ca fortele de aparare aeriana care protejeaza bazele militare navale din Novorosiisk si regiunea abhaza sa fie dotate cu sisteme de rachete aer-sol Pantsir-S modernizate.
Mass-media rusa a speculat in mod repetat ca Moscova analizeaza posibilitatea infiintarii unor baze militare navale permanente in Yemen, Siria and Libia. Oficiali militari rusi au confirmat pentru mass-media locala ca Moscova ar putea sa-si construiasca o prezenta permanenta in Marea Mediterana, pentru a compensa posibila pierdere a Sevastopolului. Aceasta masura completeaza recenta semnare a unui acord cu autoritatile abhaze privind mentinerea pe teritoriul republicii caucaziene a unei baze militare navale rusesti pentru o perioada de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire.
Flota militara rusa a Marii Negre are termen sa paraseasca baza de la Sevastopol in mai 2017, cand expira acordul pe 20 de ani cu Republica Ucraina. Prezenta acesteia in Peninsula Crimeea a provocat grave conflicte diplomatice intre Moscova si Kiev. Federatia Rusa doreste prelungirea temenului de stationare a flotei sale, insa autoritatile actuale de la Kiev exclud aceasta posibilitate. Republica Autonoma Crimeea, unde se afla portul militar Sevastopol, este considerata o zona strategica in Marea Neagra, peninsula fiind populata majoritar de etnici rusi, colonizati dupa 1944, cand populatia tatara a fost deportata de autoritatile URSS.

Baze permanente

Anterior, Federatia Rusa si Republica Abhazia au semnat un acord care permite Moscovei mentinerea unei baze militare terestre pe teritoriul regiunii separatiste, care si-a declarat in mod unilateral independenta in urma unui sangeros razboi civil. Baza militara se va afla in apropierea portulului Gudauta, la mica departare de capitala Suhumi, gazduind in prezent 1700 de militari rusi. Acordul va fi valabil timp de 49 de ani, dupa care va fi prelungit automat. Reamintim ca dupa interventia in forta a armatei ruse in Abhazia si Osetia de Sud, ambele regiuni au fost recunoscute ca state independente doar de autoritatile din Federatia Rusa, Venezuela, Nicaragua si Republica Nauru.
Ceremonia semnarii acordului privind baza militara rusa a avut loc la Kremlin in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev si a omologului sau abhaz Serghei Bagapsh, care a obtinut recent al doilea mandat, in urma unui controversat scrutin. Surse militare ruse, citate de mass-media, au declarat ca noul acord va permite Rusiei sa modernizeze si sa extinda infrastructura bazei, care este deja folosita de corpul expeditionar rus desfasurat in regiune. Totodata, noul tratat militar vor permite regimurilor de la Moscova si Sukhumi sa infiinteze unitati militare mixte ruso-abhaze, inclusiv de graniceri, forte speciale, batalioane de mentinere a pacii si detasamente maritime, partea rusa alocand deja, in bugetul pentru 2010, sumele necesare.
Parafarea acordului a fost salutata de catre presedintele rus Medvedev, care a declarat ca documentele semnate vor duce la dezvoltarea cooperarii cu Abhazia si corespund „obligatiilor internationale” ale Rusiei. „Lucrul cel mai important este ca intelegerea permite dezvoltarea pasnica a Abhaziei ca stat independent” a adaugat Medvedev. La randul sau, liderul regimului abhaz, Serghei Bagapsh, a multumit Federatiei Ruse in numele compatriotilor sai si a subliniat ca la Kremlin se afla printre prieteni, reprezentand un stat recunoscut in fata unor oameni care inteleg perfect situatia tarii sale. Totodata, inaintea ceremoniei, adjunctul ministrului abhaz al apararii, Garri Kupalba, seful serviciilor militare de informatii abhaze, a declarat ca atunci cand baza va lucra la capacitate maxima, aceasta va adaposti peste 3000 de militari rusi, inclusiv unitati ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), detasamente ale fortelor speciale, precum si echipajele care vor deservi escadra navala rusa desfasurata in Abhazia.

Raspuns georgian

Intr-un interviu acordat serviciului georgian al Europei Libere, ministrul georgian al reintegrarii Temur Iakobashvili a calificat acordul semnat la Kremlin drept ilegal. Ministrul georgian a spus ca intelegerea ruso-abhaza violeaza acordul de incetare a focului negociat de presedintele francez Nicolas Sarkozy si semnat de presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev. El a mai spus ca intelegerea incalca normele internationale si este o incercare de a prelungi sub orice forma posibila ocupatia militara rusa a Abhaziei si Osetiei de Sud, impotriva vointei Georgiei. Conform declaratiilor oficialilor georgieni, citati de mass-media internationala, dominatia rusa in Abhazia este „totala”, in regiune aflandu-se aproximativ 5000 de militari rusi din unitati terestre, aeriene, navale, precum si subunitati ale FSB. Totodata, autoritatile ruse construiesc o importanta baza navala in partea de nord a coastei pontice a Abhaziei, si au controlul total asupra granitelor, aeroporturilor si sistemului de cai ferate al regiunii separatiste. Potrivit sursei citate, mediul de afaceri din regiune este dominat de Federatia Rusa, iar majoritatea cetatenilor abhazi dispun de pasapoarte Federatiei Ruse, limba rusa si rubla Federatiei Ruse avand statut oficial in Republica Abhazia.
Totodata, vicepresedintele parlamentului georgian Paata Davitaia a declarat ca aparitia navelor militare rusesti in Marea Neagra, in zona Abhaziei, este o “incalcare a acordului Medvedev-Sarkozy”, prin care s-a pus capat conflictului militar dintre Georgia si Rusia in vara anului 2008. “Odata cu aparitia vedetelor rapide, dotate cu echipamente destinate retinerii navelor care tranziteaza zona, agresiunea impotriva Georgiei continua. Rusia incearca practic sa blocheze portul Poti”, se arata intr-un comunicat al serviciului de presa al Parlamentului georgian. “Vom face un apel, in special, catre partenerii nostri din SUA si tarile NATO sa trimita neintarziat nave de patrulare in Marea Neagra, in eventualitatea dejucarii unor posibile provocari” a mai declarat vicepresedintele legislativului georgian.
Declaratiile dure ale oficialilor georgieni vin pe fondul desfasurarii in Abhazia a doua noi vedete maritime rusesti, model “Sobol” si “Mangusta“, care impreuna cu firtele navale desfasurate anterior, vor patrula in dreptul coastelor Abhaziei in Marea Neagra. Vedetele ruse isi au baza in portul abhaz Oceamcira, unde Rusia a terminat primele faze ale amenajarii baze militare navale, iar sarcina lor directa este de a “asigura protectia frontierei maritime a Abhaziei“.
Surse diplomatice abhaze au declarat in exclusivitate pentru agentia KARADENIZ-PRESS ca noile nave militare rusesti, impreuna cu cele doua nave militare desfasurate anterior, vor fi donate Abhaziei dupa incheierea stagiului de pregatire a echipajelor de catre specialisti rusi. Sursele citate au mai declarat ca flota militara abhaza va fi intarita si prin alte donatii de tehnica materiala, inclusiv de la flota militara rusa a Marii Negre, stationata in portul Sevastopol. Conform surselor citate, partea rusa va sprijini refacerea infrastructurii militare navale abhaze, inclusiv porturile militare Suhumi, Oceamira si Pitsunda, urmand ca in perioada 2010-2014, cel putin trei vedete maritime si alte nave auxiliare sa intre in dotarea flotei militare abhaze. Totodata, partea rusa si-a luat angajamentul sa pregateasca personalul naval necesar fortelor navale si garzii de coasta a Republicii Abhazia.

Acte de piraterie

La randul sau seful diplomatiei georgiene Grigol Vasadze a declarat anterior ca “Moscova a trecut la realizarea intentiilor sale adevarate”. “Rusia isi sporeste potentialul militar in teritoriile ocupate, incalcand inca o data in mod flagrant principiile general recunoscute si normele dreptului international, precum si propriile obligatii internationale”, a denuntat ministrul georgian, citat de mass-media, trimiterea vedetelor in apele teritoriale georgiene.
Tbilisi a calificat aceste actiuni ale Rusiei ca “acte de piraterie, in scopul de a intari prezenta militara in teritoriile ocupate ale unui stat suveran”. “Desfasurarea vedetelor de frontiera in portul Ociamcira sporeste si mai mult riscul unor provocari militare din partea Rusiei fata de Georgia. Aceste actiuni reprezinta o amenintare la adresa pacii si stabilitatii nu numai in Caucazul de Sud, dar si in regiunea Marii Negre pe ansamblu si a tarilor invecinate”, se subliniaza intr-un comunicat al diplomatiei georgiene, citat de agentiile internationale de presa.

Escorta rusa

Nave ale pazei de coasta ruse si vase ale Flotei ruse la Marea Neagra vor escorta in apele neutre cargourile care se vor deplasa catre portul Suhumi, capitala Abhaziei, au anuntat anterior oficiali militari rusi, citati de Interfax. „Nave si vedete ale pazei de coasta ruse, precum si vase ale Flotei ruse la Marea Neagra, vor avea ca sarcina asigurarea securitatii navigatiei in apropiere de coastele abhaze”, a declarat sursa citata. Totodata, serviciul rus de frontiera a anuntat ca Rusia va retine navele care patrund fara permisiune in apele teritoriale ale republicii  Abhazia. „Daca va exista o violare a frontierei vom actiona in conformitate cu legea… Vom recurge la arestarea navelor”, a declarat adjunctul sefului serviciului rus de frontiera, Viktor Trufanov. “Vom face totul pentru a asigura securitatea statului rus, securitatea statului abhaz”, a precizat el, citat de mass-media.
Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara, in cadrul unei intalniri cu presedintele abhaz Serghei Bagaps, ca este necesara punerea la punct a unei cooperari care sa permita escortarea cargourilor care se deplaseaza la Suhumi pentru a impiedica orice provocare georgiana.
Actiunile rusesti vin dupa ce fortele navale georgiene au retinut mai multe nave care se indreptau catre porturile abhaze. Astfel, la sfarsitul lunii august 2009, o nava sub pavilion panamez, care transporta petrol din Turcia destinat Abhaziei, a fost oprita de autoritatile georgiene in virtutea legii care interzice activitatile economice in teritoriile secesioniste Abhazia si Osetia de Sud fara consimtamantul autoritatilor de la Tbilisi. Capitanul turc al acestei nave a fost condamnat la 24 de ani inchisoare pentru “contrabanda si incalcarea legislatiei georgiene referitoare la teritoriile ocupate”. Ulterior acesta a fost eliberat in urma prediunilor diplomatice si politice ale Republicii Turcia, gazda a unei importante diaspore abhaze.

Kremlinul ameninta

„Numeroasele cazuri de confiscare a navelor comerciale de catre autoritatile georgiene”, in apropiere de coastele Abhaziei, “incalca grosolan Conventia din 1982 cu privire la dreptul maritim si sunt un act de aplicare arbitrara a dreptului international”, a declarat anterior purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko. “Este o tentativa de blocada maritima asupra coastei abhaze, ce risca sa duca la o agravare a situatiei militaro-politice in regiune si la grave incidente armate”, a mai spus Nesterenko. “Dupa agresiunea (…) impotriva Osetiei de Sud, guvernul georgian nu a renuntat la proiectele sale militariste pentru a-si rezolva cu forta problemele teritoriale”, a adaugat Nesterenko, citat de agentiile internationale de presa.
La randul sau, presedintele regiunii separatiste Abhazia, Serghei Bagaps, a ordonat marinei militare abhaze sa distruga navele georgiene care intra in apele teritoriale abhaze, ca raspuns la un “act de piraterie” al autoritatilor din Tbilisi. “Le-am ordonat fortelor militare maritime sa distruga navele georgiene care incalca spatiul maritim al Abhaziei. Aceasta masura se explica prin actele de piraterie comise de partea georgiana”, a declarat Bagaps in timpul unui interviu acordat saptamana trecuta mass-media locale. Anterior, Abhazia a incercat implementarea unor masuri menite sa protejeze navele comerciale, majoritar sub pavilion turcesc, care se indreapta catre porturile abhaze, fara insa a putea stopa deplin arestarea acestora de catre fortele georgiene.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *