Kremlinul forteaza intrarea in Marea Mediterana

de | aug. 2, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

O instalatie ruseasca de alimentare si mentenanta, situata langa Tartus, port sirian la Marea Mediterana, va fi modernizata pentru a putea primi, dupa 2012, nave grele de razboi, a anuntat azi comandantul Marinei rusesti, amiralul Vladimir Visotki, citat de presa de la Moscova, preluata de agentia KARADENIZ PRESS.

Navele militare rusesti ameninta echilibrul din Marea Mediterana

Navele militare rusesti ameninta echilibrul din Marea Mediterana

O instalatie ruseasca de alimentare si mentenanta, situata langa Tartus, port sirian la Marea Mediterana, va fi modernizata pentru a putea primi, dupa 2012, nave grele de razboi, a anuntat azi comandantul Marinei rusesti, amiralul Vladimir Visotki, citat de presa de la Moscova, preluata de agentia KARADENIZ PRESS. „Tartus va fi dezvoltat ca o baza navala. Prima etapa de dezvoltare si modernizare va fi incheiata in 2012”, a declarat amiralul Vladimir Visotki, adaugand ca aceasta ar putea servi, atunci, ca baza pentru crucisatoare cu rachete teleghidate la bord si chiar pentru portavioane. Aceasta baza este operata in baza unei intelegeri din 1971, de personal rusesc, iar potrivit unor experti in domeniul apararii navale, baza este renovata pentru a fi utilizata ca platforma a unei prezente navale permanente a Rusiei in Mediterana. La noua baza navala vor ancora cu precadere nave militare din Flota rusa a Marii Negre, desfasurata momentan in portul Sevastopol din peninsula Crimeea.
Reamintim ca presedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat, in noiembrie 2009, ca Rusia isi va spori prezenta navala in oceanele lumii. In acelasi an, o sursa militara rusa sustinea ca Moscova va avea, in cativa ani, baze militare navale pe Insula Socotra in Yemen, in Tartus, Siria si la Tripoli, capitala Libiei. „Decizia politica a fost luata. Este dificil de spus cat timp va fi necesar pentru deschiderea bazelor marinei noastre in aceste tari, dar cu siguranta se vor realiza in cativa ani. Altfel, va fi imposibil sa avem o prezenta regulata in mari indepartate, pentru apararea intereselor ruse”, sustinea sursa.
Deschiderea unei baze rusesti in portul libian Benghazi a fost una dintre subiectele de discutie importante in timpul vizitei presedintelui libian Muammar Gadafi la Moscova din octombrie 2008, potrivit presei rusesti.

Ofensiva navala

De altfel ziarul rus Kommersant informa inca din iunie 2007 ca Rusia dragheaza portul Tartus si a inceput sa construiasca un doc in portul Latakia. Citand surse din ministerul rus Apararii, Kommersant sustinea ca Moscova planuieste sa amplaseze permanent in Marea Mediterana escadronul militar condus de crucisatorul Moskva. Instalarea de rachete de aparare si sisteme de supraveghere in jurul instalatiilor ruse din porturile siriene ar modifica in defavoarea Israelului echilibrul militar din regiune. Escadronul mediteranean Eskadra dislocat in anii ’60 din flota Marii Negre si din alte flote rusesti avea intre 35 si 45 de nave, care au fost suplimentate pana la 70 in 1967, in timpul razboiului de sase zile, in care Rusia si-a oferit sprijinul statelor arabe impotriva Israelului.
In anul 2008, Rusia lua in calcul schimbarea locului de dislocare a Flotei ruse din Marea Neagra, care isi are baza navala in Sevastopol, in cazul in care Kievul nu ar fi dorit sa prelungeasca termenul de stationare a acesteia dupa 2017. Vladimir Vasotki, comandantul fortelor maritime militare ale Rusiei, sustinea atunci ca Flota rusa din Marea Neagra ar putea fi redislocata in Marea Mediterana, inca inainte de a se lua o decizie politica referitoare la viitorul acesteia. Majoritatea expertilor militari de la Moscova au apreciat atunci drept „inteleapta” aceasta intentie, indicand ca cel mai probabil viitoarea baza navala rusa din Mediterana se va afla la Tartus.

Uniune vamala

Republica Araba Siria doreşte să se alăture zonei de liber-schimb creată de Rusia, Belarus şi Kazahstan, în cadrul uniunii lor vamale, a declarat recent, la Minsk, preşedintele sirian Bashar al-Assad, aflat într-o vizită în această fostă republică sovietică, relatează mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Vă solicităm să ne susţineţi în eforturile noastre vizînd aderarea la zona de liber-schimb creată între Belarus, Rusia şi Kazahstan”, a afirmat preşedintele sirian, în cadrul unei întîlniri avute cu premierul belarus Serghei Sidorski, potrivit RIA Novosti. Liderul de la Damasc a apreciat că o viitoare prezenţă a ţării sale în această zonă “va stimula schimburile economice şi comerciale între Siria şi cele trei state”.
Uniunea vamală dintre Rusia, Kazahstan şi Belarus, un proiect ce data de mai multă vreme şi care a fost amînat din cauza unor divergenţe între Moscova şi Minsk, a fost lansată la 6 iulie, odată cu intrarea în vigoare a unui Cod vamal unic pe teritoriul acestor ţări. Etapa următoare a integrării lor prevede desfiinţarea frontierelor vamale, un obiectiv ce urmează să fie atins la 1 iulie 2011. La 1 ianuarie 2012, cele trei ţări ar urma să formeze un spaţiu economic unic caracterizat prin reguli comune de reglementare a activităţii lor economice.

Kremlinul nuclearizeaza Siria

Anterior, o importanta delegatie de oficiali si specialisti in energia nucleara din Federatia Rusa a efectuat o vizita oficiala in Republica Araba Siriana, pentru o noua runda de negocieri cu autoritatile de la Damasc privind asistenta tehnica nucleara pe care Moscova o va oferi statului din Orientul Mijlociu. Conform unor surse diplomatice siriene, acreditate in Republica Ucraina, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, vizita delegatiei ruse avea loc la cateva saptamani de la prima vizita oficiala de stat in Siria a unui lider rus de la Revolutia Bolsevica pana in prezent. Sursele citate au mai subliniat demararea negocierilor dintre Siria si Ucraina pentru participarea firmelor si specialistilor ucraineni la proiectele energetice nucleare implementate de autoritatile siriene, si care sunt considerate strategice de catre liderii statului arab.
Presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a discutat anterior cu omologul sau sirian despre cooperarea nucleara bilaterala si a declarat ca Statele Unite ar trebui sa lucreze mai mult pentru pacea din Orientul Mijlociu. “Cooperarea pentru energia atomica ar putea lua o alta directie”, a declarat Medvedev la o conferinta de presa cu presedintele sirian Bashar al-Assad, citat de mass-media regionala. Assad a declarat ca el si Medvedev “au discutat despre cooperare in domeniul petrolului si gazului, precum si in privinta construirii unor centrale electrice conventionale sau centrale nuclearo-electrice”.
Intrebat de mass-media locala daca Rusia va construi o centrala atomica in Siria, ministrul rus al energiei Sergei Shmatko a declarat agentiei Reuters: “Studiem aceasta posibilitate”.

Ancheta internationala

Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) investigheaza Siria de peste 2 ani in privinta a ceea ce organismul de monitorizare nucleara sustine ca a fost un complex ce semana cu un reactor nuclear, inainte sa fi fost bombardat si distrus. Reamintim ca in 2007, fortele militare aeriene israeliene au bombardat ceea ce serviciile de informatii occidentale au identificat drept un reactor nuclear care producea plutoniu in desertul sirian, iar o ancheta a ONU pentru a determina care a fost tinta a fost amanata datorita lipsei cooperarii siriene.
Damascul a negat cu tarie informatiile americane potrivit carora acel complex a fost un reactor nuclear proiectat de Coreea de Nord, echipat pentru producerea de plutoniu pentru bombe atomice, sustinand ca a fost doar o cladire militara conventionala. Dar un raport AIEA din martie 2010 a demonstrat, ca urmele de uraniul gasite in zona intr-o vizita din 2008 efectuata de inspectorii ONU au aratat ca a existat activitate nucleara la sol, dar Damascul a respins accesul ulterior al AIEA in zona pentru a trage concluziile.

Transparenta inexistenta

Statele Unite, principalul aliat politic si militar al Israelului, si cateva tari europene, membre ale Uniunii Europene, au cerut ca Siria sa coopereze pe deplin cu ancheta AIEA, sustinand ca problema nu va disparea chiar daca Damascul isi imbunatateste relatiile cu Occidentul. Statul arab, si economia sa, este grv afectat de lipsuri in electricitate, generarea de energie nereusind sa acopere nevoile unei populatii ce creste cu peste 2,5% pe an.
Ministrul rus Shmatko, citat de mass-media rusa, a declarat, ca orice cooperare cu Rusia asupra construirii unei posibile centrale nucleare ar necesita ca Damascul sa respecte Tratatul de Neproliferare Nucleara din 1970, care interzice semnatarilor, printre care se numara si Siria, ce nu detin arme nucleare sa incerce sa le dobandeasca.

Buturuga iraniana

Totodata, oficialul rus a mai declarat ca Federatia Rusa ar putea construi mai multe reactoare nucleare in Iran pe langa cel pe care planuieste sa il porneasca in acest an in apropiere de orasul Bushehr, in ciuda durei opozitii a Israelului, Statelor Unite si a altor state occidentale. Statele Unite si statele UE considera ca programul nuclear civil declarat de Iran este o acoperire pentru un efort de dezvoltare de arme atomice, acuzatii negate vehement de Teheran.
Reamintim ca Republica Islamica Iraniana este sanctionata de ONU pentru refuzul de a anula programul secret de imbogatire a uraniului. “Noi favorizam continuarea cooperarii cu Iranul in sfera energetica, incluzand construirea unor reactoare ce functioneaza cu apa usoara”, a declarat Shmatko jurnalistilor. Rusia sustine ca toate natiunile au dreptul sa detina programe pasnice pentru crearea de energie nucleara si cauta in mod agresiv contracte in strainatate pentru a construi centrale atomice.
Presedintele rus Medvedev, care a indicat ca Rusia va sustine noile sanctiuni ale Consiliului de Securitate al ONU impotriva Iranului pentru programul sau nuclear, a cerut o “cooperare constructiva cu comunitatea internationala in privinta problemei iraniene”.

Axa strategica

Federatia Rusa este considerata un partener strategic al Siriei, Moscova sustinand Damascul pe toata durata indelungatului conflict arabo-israelian. Conform mass-media de la Mocova, Kremlinul urmareste sa revigoreze relatiile economice, politice si militare cu natiunile Orientului Mijlociu, Rusia iertand Siriei cea mai mare parte din datoria de mai multe miliarde de dolari, acumulata in timpul URSS.
Reamintim ca autoritatile israeliene se opun vanzarii de arme moderne rusesti Siriei, care a fost anul trecut cel de-al patrulea cumparator de sisteme de arme din Federatia Rusa, inclusiv avioane de lupta, nave maritime militare, sisteme de rachete antiaeriene, tancuri si transportoare blindate. De asemenea, Rusia a imbunatatit radical relatiile cu Israelul si a incercat sa isi consolideze influenta in procesul de pace din Orientul Mijlociu.
Presedintele rus Medvedev a reiterat propunerea Rusiei pentru organizarea unei conferinte internationale la Moscova pe tema pacii in Orientul Mijlociu, seful statului rus sugerand ca Statele Unite vor trebui sa faca mai mult daca se doreste ca eforturile de pace sa inregistreze progrese.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *