Kremlinul dinamiteaza pacea mondiala

de | sept. 21, 2010 | Federatia Rusa, Info Militar, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Rusia se claseaza pe primul loc in topul exportatorilor mondiali de tancuri de lupta. Potrivit datelor Centrului de Analiza al Comertului Mondial cu Arme, in anii 2006-2009 Rusia a livrat clientilor straini 482 de tancuri noi in valoare de un miliard si jumatate de dolari, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Tancurile T-90S, produse in Rusia, sunt folosite de zeci de armate nationale

Tancurile T-90S, produse in Rusia, sunt folosite de zeci de armate nationale

Rusia se claseaza pe primul loc in topul exportatorilor mondiali de tancuri de lupta. Potrivit datelor Centrului de Analiza al Comertului Mondial cu Arme, in anii 2006-2009 Rusia a livrat clientilor straini 482 de tancuri noi in valoare de un miliard si jumatate de dolari, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit prognozelor, in anii 2010-2013 volumul exportului rusesc in acest segment al armamentului va creste aproape de doua ori. Cel mai cumparator de tehnica blindata ruseasca este India. In ultimii ani, Rusia a incheiat contracte de furnizare de tancuri noi cu Algeria, Venezuela, Turkmenistan si Cipru.
Astfel, contractul cu Algeria a presupus livrarea a 185 de tancuri T-90. In ceea ce priveste Ciprul, in ianuarie 2009, a decis sa cumpere 41 de T-90. In martie 2010, a anuntat insa la T-90 si ca va cumpara 41 de T-80.De asemenea, Turkmenistan a semnat in august 2009 un contract cu Rusia pentru furnizarea de tancuri T-90 pentru suma de 500 milioane – 1 miliard ruble rusesti. Potrivit presei de la Moscova, acest lucru a fost anuntat de catre Igor Sevastianov, adjunctul directorului general pentru exporturi al Rosoboron, la expozitia de armament din Nizhniy Tagil. El spune ca acest contract de tancuri este proiectul-pilot, in timp ce Ministerul Apararii turkmena are planuri „reale si serioase” pentru achizitionarea de tancuri. In 2008, Turkmenistan a semnat un numar semnificativ de contracte pentru furnizarea de armament rus. In afara de aceasta, au fost semnate mai multe acorduri pentru furnizate anterior de echipamente, piese de echipament militar sovietic existente. Desi contract suma exacta nu este cunoscuta, se poate crede ca valoarea totala a contractelor turkmena depaseste 300 milioane dolari, a spus expertul. Teoretic, Turkmenistan are relativ tancuri moderne si mari. Dupa colapsul Uniunii Sovietice, republica a mostenit doua divizii motorizate de 702 tancuri T-72. Turkmenistan a devenit cea de-a patra tara din lume, dupa Rusia, India si Algeria, care a primit tancuri T-90, urmatoarea generatie de T-72.

Axa Moscova-Atena

Tot in anul 2009, si Arabia Saudita a anunta ca va achizitiona armament rusesc in valoare de doua miliarde de dolari. Ryadul era interesat de 150 de elicoptere – 30 elicoptere de atac Mi-35 si pana la 120 de aparate de transport Mi-17 – peste 150 de tancuri T-90S, circa 250 de vehicule blindate si cateva zeci de sisteme de aparare anti-aeriana.
In luna octombrie 2008, presa internationala a relatat ca Moscova si Atena pregatesc un acord interguvernamental pentru vanzarea a 420 de blindate usoare. Este vorba despre 420 de vehicule blindate de infanterie BMP-3M „noi-noute”, potrivit Rosoboronexport, care nu a facut alte precizari despre acest contract. Initial, Grecia decisese in decembrie 2007 sa cumpere 450 de tancuri rusesti in urmatorii 15 ani, pentru o valoare totala de 1,2 miliarde de euro, potrivit Ministerului elen al Apararii. Achizitionare de blindate a fost confirmata si in luna februarie 2010.
Un alt client important al Federatiei Ruse in privinta tehnicii militare este Venezuela. In septembrie 2009, presedintele Hugo Chavez a anuntat ca tara sa cumpara rachete rusesti, ca urmare a unui acord privind tranzactiile cu arme incheiat cu Moscova. In urma discutiilor de la Kremlin, Venezuela a intrat in negocieri pentru cumpararea a 100 tancuri T-72 si T-90.

Tancuri noi pentru armata rusa

In 2008, Vladislav Putilin, seful adjunct al Comisiei militaro-industriale, a declarat dupa o reuniune a cabinetului ca Guvernul intentioneaza sa acorde patru mii de miliarde de ruble, adica 141,5 miliarde de dolari, intre anii 2009-2011, pentru achizitionarea de echipament modern pentru armata. Nu exista date privind cheltuielile din anii precedenti, dar Putilin a declarat ca Guvernul „a primit dreptul de a redistribui cheltuielile din buget”, pentru modernizarea fortelor militare. Rusia va cumpara, printre altele, 300 de tancuri, 14 nave de razboi si aproape 50 de avioane. Putilin a declarat ca, in urmatorii trei ani, fortele armate ruse vor primi peste 400 de noi tipuri de arme, printre care 48 de avioane, sase drone de spionaj, 60 de elicoptere, 14 nave de razboi, 300 de tancuri si peste 2.000 de vehicule. Oficialul nu a precizat insa tipul acestor echipamente.
In prezent, armata rusa are 25.000 de tancuri, dar, dintre acestea, doar 30% sunt moderne (T-80 si T-90) si chiar si acestea necesita imbunatatiri in privinta blindajului, armamentului si sistemelor electronice. „T-90 va ramane principalul tanc pana in 2025. Tancurile T-72 si T-80 nu vor mai fi modernizate, ci vor fi inlocuite cu tancuri de noua generatie, care urmeaza sa intre in serviciu din 2010”, a declarat Sergei Mayev, seful Serviciului Federal pentru Contracte al Apararii (Rosoboronzakaz). Potrivit specialistilor, noile tancuri vor fi superioare lui T-90 in privinta puterii de foc, manevrabilitatii, sistemelor electronice si armurii. Astfel, viteza va creste de la 30-50 de kilometri pe ora, la 50-65 si, potrivit unor surse, tunul va fi unul cu teava lisa de calibrul 152 mm, capabil sa loveasca tinte aflate la 6.000-7.000 de metri. In comparatie, T-90 este echipat cu un tun de calibrul 125 mm care lanseaza proiectile la o distanta de 4.000 de metri. Desi oficialul nu a precizat care va fi viitorul tanc, de cativa ani se stie ca se lucreaza, in paralel, la doua proiecte.

Vulturul Negru

Primul este Chiorny Oriol (Vulturul Negru), realizat de KBTM Omsk, dupa modelul T-80UM, iar celalalt este T-95 de la Uralvagonzavod, Nizhny Tagil. Foarte probabil, ambele vor fi fara turele comandate manual, cu echipajul intr-un singur compartiment al cutiei blindate, de unde pot manevra turela de la distanta. Sistemul automat de incarcare poate trage munitia mai rapid si intr-o cantitate mai mare decat un incarcator uman. Depozitarea munitiei se poate face mult mai eficient, avand in vedere ca nu este nevoie de spatiu pentru echipaj, in turela. Potrivit publicatiei „Observatorul Militar”, tancul T 90S este ultima varianta a „T-urilor” rusesti. Acesta este fabricat la Nizhnyi Tagil si se gaseste in serviciul armatelor ruse si indiene. Sistemul de armament este considerat foarte performant, tancul dispunand de un tun de 125 mm cu stabilizare giroscopica pe doua planuri si cu posibilitati de telemetrare si detectie de inalta calitate. De asemenea, tancul folosette tipuri de munitii la care tubul cartus este eliminat in afara turelei, echipajul fiind protejat impotriva noxelor. Caracteristicile tehnico-tactice ale lui T-90: Echipaj – 3 Greutate – 46, 5 tone Motor – 1.100 CP Capacitate rezervoare – 1.600 litri Armament Tun – 125 mm 2A46 m Mitraliera coaxiala – 7,62 mm PKT Mitraliera AA – 12,7 mm NSVT-12,7 AD Pusti de asalt – 5,45 mm AKS-74 Sistem de autoprotectie I – Sistem 3 UBK 14 cu munitie de tip 9M119 Sistem de autoprotectie II – Sistem 3 UBK 20 cu munitie de tip 9M119 Distanta de tragere – pana la 4.000 m Munitie Tun – 43 lovituri Mtr. 7,62 mm – 2.000 cartuse NSVT-12.7 mm – 300 cartuse AKS-74 – 300 cartuse Stabilizator armament – 2E42-4 Statii UHF R-163-504 Raza de actiune: pe sosea – 650 km, in teren variat, – 500 km.

Armata gonflabila

Mass-media rusa, citata de presa de la Bucuresti, a relatat adesea despre gravele probleme pe care Armata rusă le întâmpină în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente şi tehnică de luptă modernă. Miniştrii şi generalii nu au promis însă niciun fel de ameliorare notabilă înainte de anul 2020. Atunci se speră că armamentul soldatului rus va fi reînnoit în proporţie de 75%. În aşteptarea armelor de ultimă generaţie, armata noastră achiziţionează tancuri, avioane şi rachete gonflabile. Într-un an şi jumătate, diviziile noastre vor fi dotate cu rachete tactice şi strategice din plastic! Chiar şi la o sută de metri aceste modele sunt imposibil de distins de cele reale, spun cu mândrie oficialii de la RusBal, societatea care fabrică aceste „jucării” pentru Ministerul Apărării.
taguri
De remarcat că aceste imitaţii din plastic lasă şi o „semnătură” termică, radar şi de infraroşu, identică cu cea lăsată de armele pe care le imită, inducând în eroare instrumentele de identificare ale inamicului. Aceste momeli gonflabile au avantajul că sunt mai uşor de deplasat decât armele reale. Un tanc se umflă în patru minute, iar o rampă de lansare a rachetelor, în cinci minute. Aleksandru Talanov, director general la RusBal, a dat ca exemplu bombardamentele aeriene din fosta Iugoslavie.
Atunci, piloţii americani au luat la ţintă astfel de arme gonflabile, confundându-le cu cele reale. Dacă aceste falsuri pot păcăli inamicul în timp de război, te întrebi la ce folosesc aceste jucării scumpe pe timp de pace. Preţul unei singure astfel de „invenţii” este de aproximativ 30.000 de dolari. Doar pentru a induce în eroare agenţii serviciilor de informaţii străine? Acesta este un lux cam dificil de justificat atâta timp cât Armata nu-şi poate permite echipamentele reale de care are strictă nevoie. Mai mulţi experţi militari spun că aceste inovaţii sunt lipsite de sens şi cer o verificare amănunţită a utilizării fondurilor publice de către Ministerul Apărării, în caz contrar, Federaţia Rusă riscând să fie apărată cu un arsenal de plastic.

Livrare pentru datorii

Federatia Rusa intentioneaza sa isi plateasca datoria catre Slovenia partial prin livrari de arme si restul in dolari, potrivit unui proiect de acord bilateral aprobat de Guvernul rus, relateaza RIA Novosti. Potrivit documentului, vor fi livrate arme in valoare de 52.547 de milioane de dolari, iar restul de 76.621 de milioane plus dobanda vor fi virati prin banca. Un proiect de acord vizand achitarea datoriei sovietice fata de fosta Iugoslavie a fost semnat in 15 iulie de premierul rus Vladimir Putin. Banii urmeaza sa fie virati la 10 zile dupa semnare, iar livrarile de arme destinate Ministerului sloven al Apararii vor fi incheiate pana in 13 noiembrie 2010.

Exporturi masive

Cu toate acestea, livrarea de armament de catre Rusia spre Slovenia, un stat membru NATO, nu este un caz singular. Moscova exporta arme speciale nu doar in Asia, Africa si America Latina, ci si in tari ale NATO, declara in 2009, Viaceslav Ovcinikov, consilier al presedintelui si directorului general al agentiei ruse de export de armament, Rosoboronexport, citat de agentia RIA Novosti. “Livram material special si unor tari NATO”, a spus el, in cadrul Salonului de arme speciale Interpolitech 2009, de la Moscova. Una dintre cele mai bine vandute arme este pusca unica de asalt, care poate trage sub apa 26 de cartuse de 5,66 milimetri si cu care sunt echipate unitatile speciale ale fortelor navale rusesti. “Partenerii straini sunt interesati si de armele rusesti pentru unitatile antiteroriste, de aparatele optice, in special de vedere nocturna, de materiale de obtinere de informatii secrete, de mijloacele de protectie individuala si de arme neletale”, a mai precizat consilierul. Potrivit acestuia, patru delegatii straine studiaza, in cadrul Salonului, produsele expuse, in vederea incheierii de contracte. “Cererea de arme speciale rusesti in strainatate creste de la 10 la 15 la suta pe an; carnetul de comenzi s-a dublat in acest an in raport cu 2008. Dar, din totalul vanzarilor noastre, cele ale produselor speciale nu reprezinta decat 1 la suta”, a explicat expertul. In 2008, exporturile de arme rusesti s-au ridicat la sapte miliarde de dolari.

Vanzari de 9 miliarde dolari in plina criza

Criza financiara globala nu pare sa fi afectat prea mult exporturile de armament rusesc in toata lumea. Anul trecut, Rusia a atins un nou record al vanzarilor de armament atingand pragul de 9 miliarde de dolari americani, potrivit Interfax care citeaza un oficial miliatar. “Dupa cum au mers vanzarile in prima jumatate a anului (2009 – n.red.), ne asteptam ca planul (de a atinge un nou record) va fi imdeplinit”, a declarat Alexandr Fomin, vicepresedintee Serviciului de Cooperare Federal Militaro-Tehnic, cu ocazia unui salon aeronautic ce s-a desfasurat la Farnborough in Anglia. Pe plan mondial, cei cinci mari exportatori au ramas SUA (cu 30% din vanzari), urmate de Rusia (23%), Germania (11%), Franta (8%) si UK (4%). Primii cinci mari importatori sunt China, urmata de India, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite si Grecia.

Sarja rusa

Reamintim ca si Libia a semnat un acord cu Federatia Rusa prin care va cumpara de la firmele rusesti sisteme de armament in valoare de aproximativ 1.3 miliarde de euro. „(…) am semnat un contract in valoare de 1.3 miliarde de euro. Si nu e vorba doar de arme de foc mici”, a declarat Putin, citat de agentia de presa RIA Novosti. Potrivit informatiilor, acordul a fost semnat dupa mai multe runde de negocieri purtate cu o delegtie libiana, formata din inalti oficiali ai armatei si serviciilor de securitate de la Tripoli.
Livrarile de arme catre statul arab vin la mai putin de un an dupa ce vecina vestica a Libiei, Algeria, a semnat un acord in valoare de aproape 8 miliarde de dolari pentru achizitionarea de armament rusesc. Astfel, Algeria va primi tancuri model T-90, sisteme de rachete antiaeriene S-300, avioane de lupta MIG-29 si Suhoi, elicoptere de lupta si transport, fiind initiate si negocierile pentru furnizarea de catre Moscova a unor nave militare, inclusiv a doua noi submarine de atac. Totodata, conform contractelor incheiate, cateva sute de tehnicieni militari rusi vor acorda asistenta armatei si aviatiei algeriene.

Rusia in top

Statele Unite, Federatia Rusa si Germania raman principalii exportatori de armament conventional, in timp ce China si India sunt statele care importa cel mai mult armament la nivel global, arata un amplu raport al Stockholm International Peace Research Institue (SIPRI). Realizat in perioada 2004-2008, documentul arata ca in clasamentul exportatorilor de arme primul loc este ocupat de Statele Unite, cu 31% din totalul tranzactiilor, urmate de Rusia (25%), Germania, Franta si Marea Britanie. Mai mult de o treime din exporturile americane au ajuns in statele din Orientul Mijlociu, principalii importatori fiind Coreea de Sud, Israelul si Emiratele Arabe Unite. Armamentul rusesc este cumparat in principal de catre China, India si Algeria. In perioada 2004 – 2008, statele europene au primit aproximativ 24% din totalul transferurilor internationale de armament, inregistrandu-se o scadere fata de perioada 1999-2003, cand cuantumul transferurilor pentru aceste state a fost de 26%. Raportul face referire si la statele membre al UE, cel mai mare importator fiind Grecia, care a implementat un program agresiv de modernizare a flotei militare maritime si aviatiei militare.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *