Kremlinul continua finantarea Transnistriei

de | mart. 3, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Rusia va sprijini financiar Transnistria, in acest an, cu 200 de milioane dolari, reprezentand peste jumatate din bugetul anual al regiunii separatiste a Republicii Moldova, relateaza cotidianul rusesc Nezavisimaia Gazeta, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Transnistria, sustinuta de ajutorul umanitar rusesc

Transnistria, sustinuta de ajutorul umanitar rusesc

Rusia va sprijini financiar Transnistria, in acest an, cu 200 de milioane dolari, reprezentand peste jumatate din bugetul anual al regiunii separatiste a Republicii Moldova, relateaza cotidianul rusesc Nezavisimaia Gazeta, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Pana in acest moment, Transnistria a primit prima transa a ajutorului rusesc, in valoare de aproximativ 7 milioane de dolari.
Cele 7 milioane de dolari vor fi folosite, potrivit deputatilor din Sovietul Suprem de la Tiraspol, pentru achitarea restantelor la pensii din primul trimestru si pentru majorarea acestora, in conditiile in care acestea se cifreaza, in prezent, in medie, la 60 de dolari pe luna. De asemenea, vor fi suplimentate fondurile destinate diferitelor institutii medicale si de invatamant aflate sub jurisdictia regimului separatist.
Reamintim ca acesta este al treilea an in care Rusia sprijina financiar Transnistria, dar sumele alocale nu au depasit, pana in prezent, 55 de milioane dolari.

Bani anti-scut

Chisinaul considera ca acest sprijin financiar reprezinta rasplata pentru avanpostul pe care Rusia l-ar putea crea in Transnistria, ca o contrapondere la sistemul american de aparare aeriana din Romania, relateaza mass-media locala. „Este pretul pentru viitorul avanpost pe care Rusia l-ar putea amplasa in Transnistria, daca in Romania vor fi dispuse elemente ale scutului american antiracheta” au declarat, pentru Nezavisimaia Gazeta, surse din Parlamentul de la Chisinau.
„Mai degraba este rasplata pentru supunerea fata de Moscova”, a comentat si analistul politic Arcadie Barbarosie, directorul Institutului pentru Politici Publice. In opinia acestuia, nu este vorba despre un avanpost real, ci despre un simbol. Iar cele 200 de milioane de dolari sunt pretul acestui simbol, de care Moscova are nevoie in dialogul sau cu Washingtonul pe marginea amplasarii scutului american.
„In caz contrar, Moscova ar trebui sa recurga la o deteriorare a relatiilor cu Ucraina, care nu va privi cu ochi buni consolidarea prezentei militare a Rusiei de-a lungul granitelor sale, manevra capabila sa provoace procese separatiste in Crimea si in estul Ucrainei” a explicat politologul moldovean pentru mass-media rusa.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *