Kremlinul ameninta Republica Moldova

de | ian. 13, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Aleksandr Babakov, vicepresedinte al Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus), responsabil pentru relatiile cu statele membre ale CSI, a apreciat drept ”absurda” aspiratia unor forte politice din Republica Moldova de a se integra in Romania, relateaza mass-media locala

Deputati rusi ameninta integritatea Republicii Moldova

Deputati rusi ameninta integritatea Republicii Moldova

Aleksandr Babakov, vicepresedinte al Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus), responsabil pentru relatiile cu statele membre ale CSI, a apreciat drept ”absurda” aspiratia unor forte politice din Republica Moldova de a se integra in Romania, relateaza mass-media locala . ”Sa lupti atatia ani pentru suveranitate, iar apoi sa o sacrifici este cel putin surprinzator, din punctul meu de vedere. Cetatenii moldoveni au tot dreptul sa considere o astfel de pozitie drept tradarea intereselor nationale”, a afirmat Babakov, nascut in 1963 la Chisinau, unul din liderii factiunii Rusiei Juste, al doilea partid ca pondere in Duma de Stat, dupa Rusia Unita, formatiunea condusa de premierul Vladimir Putin. ”De aceea, cred ca ideea integrarii R. Moldova in Romania nu are cum sa se realizeze vreodata”, a apreciat el, subliniind ca, la ora actuala, Republica Moldova este un stat suveran care are o relatie nu prea simpla cu Transnistria.

Kozak reloaded

Referindu-se la dosarul transnistrean, intr-un amplu interviu aparut in publicatia ucraineana Segodnia, deputatul rus a evocat Memorandumul Kozak, ce prevedea federalizarea Republicii Moldova. ”Nu a fost o idee rea la vremea respectiva. Aceasta varianta ar fi pastrat deopotriva integritatea teritoriala a R. Moldova si ar fi creionat o posibila rezolvare a diferendului transnistrean”, a mentionat Babakov, adaugand ca ”ceea ce se intampla astazi la Chisinau nu poate sa nu ingrijoreze Rusia, pentru ca Moldova este o republica ex-sovietica si foarte multi locuitori ai acesteia sunt legati de Rusia printr-o istorie comuna”. In plus, Republica Moldova este un important partener al Rusiei in regiune, a mai spus el.
”In prezent, R. Moldova a ramas practic fara presedinte si deocamdata nu este clar cum vor depasi aceasta situatie politicienii moldoveni. Absenta stabilitatii politice duce inevitabil la instabilitate economica. Avand in vedere ca economia moldoveana este orientata in mare parte spre Rusia, acest aspect nu poate sa nu ne ingrijoreze”, a mai spus vicepresedintele Dumei, un cunoscut aliat politic al administratiei prezidentiale de la Tiraspol, condusa de Igor Smirnov.

Egalitate separatista

Respectarea de catre Chisinau a principiilor de egalitate in negocierile cu Transnistria va ajuta la reglementarea situatiei in regiune, se arata intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe difuzat ieri, 12 ianuarie 2009, dupa o intalnire la Moscova intre ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin si „ministrul de externe” de la Tiraspol, Vladimir Iastrebceak. „Partile au examinat problemele situatiei actuale din regiune si perspectivele de reluare a procesului de negocieri privind reglementarea transnistreana”, subliniaza diplomatia rusa in comunicatul citat de ITAR-TASS, preluat de mass-media internationala.
In legatura cu formarea noilor structuri ale puterii de la Chisinau, „partea transnistreana s-a pronuntat pentru mentinerea principiului egalitatii in dialogul pentru reglementarea situatiei si pentru respectarea intelegerilor anterior obtinute si cuprinse in Declaratia comuna de la Moscova din 18 martie 2009”, se mentioneaza in comunicat. „O abordare responsabila din partea Chisinaului fata de aceste probleme va demonstra interesul conducerii moldovene in continuarea cautarii constructive a unei variante durabile pentru reglementarea politica a situatiei pe Nistru”, considera Ministerul rus de Externe.

Negocieri degeaba

Reamintim ca la intalnirea din martie 2009 din capitala rusa, presedintii Rusiei si Republicii Moldova (Dmitri Medvedev si Vladimir Voronin), precum si liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov au semnat o declaratie comuna in care se sublinia ca partile s-au inteles asupra conditiilor de reluare a negocierilor in format de ‘5+2’ (Chisinau, Tiraspol plus mediatorii – Rusia, Ucraina, OSCE -, plus UE si SUA, ca mediatori), convenind totodata ca fortele de mentinere a pacii din zona de conflict sa fie transformate „intr-o noua operatiune sub egida OSCE” (Organizatia de Securitate si Cooperare in Europa), dupa cum declara la acea data ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Presa rusa nota la acea data ca documentul semnat „este putin probabil sa ajute la solutionarea problemei transnistrene”.

Mafia FSB

Aleksandr Babakov este cunoscu pentru implicarea sa in operatini de anvergura ale Mafiei ruse, astfel, anu trecut un consilier sa al sau a fost asasinat intr-o reglare de conturi mafiot. Corpul lui Aleksei Beliaev, fost ofiter al Serviciului Federal de Securitate (FSB) si consilier al vicepresedintelui Dumei, Aleksandr Babakov, a fost gasit injunghiat in locuinta sa din Moscova. Surse din Procuratura Federala Rusa au afirmat ca Beliaev ar fi fost ucis cu scopul de a fi talharit, fara a exclude insa si alte ipoteze. Acesta era consilier pe probleme tehnice si de protocol al vicepresedintelui Dumei, Aleksandr Babakov, un important oligarh devenit aliat al Kremlinu­lui. „Beliaev se ocupa doar de protocol, era departe de viata politica, nu avea legatura cu politica”, a declarat unul dintre colegii sai. Fostul ofiter FSB lucra de sase ani in Duma de Stat, iar in legislatura trecuta a fost colaborator in aparatul grupului parlamentar al formatiunii de extrema dreapta Rodina. Numele lui Aleksei Beliaev a fost asociat cu mai multe scandaluri de mare coruptie si cu arestarea unor lideri ai opozitiei la inceputul anilor 2000. La randul sau, Aleksandr Babakov, nascut in 1963 la Chisinau, este un personaj controversat, fiind lider al partidului proprezidential Rusia Justa. Babakov s-a remarcat ca un sustinator infocat al regimului separatist de la Tiraspol si prin durele declaratii antiromanesti.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *