Kremlinul amana Bulava

de | sept. 28, 2010 | Federatia Rusa, Info Militar, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Marele Stat Major al armatei ruse va programa noi teste ale unei rachete cu raza lunga de actiune, considerata una dintre cele mai avansate arme nucleare, a declarat saptamana aceasta seful statului major rus, generalul Nikolai Makarov, in timpul unei intalniri a conducerii fortelor militare ruse

Submarinele din clasa Borei, platforme silentioase pentru rachetele Bulava

Submarinele din clasa Borei, platforme silentioase pentru rachetele Bulava

Marele Stat Major al armatei ruse va programa noi teste ale unei rachete cu raza lunga de actiune, considerata una dintre cele mai avansate arme nucleare, a declarat saptamana aceasta seful statului major rus, generalul Nikolai Makarov, in timpul unei intalniri a conducerii fortelor militare ruse. Generalul Makarov a mai declarat ca Federatia Rusa va cheltui aproape de doua ori mai mult decat planificase anterior, pentru a dota armata in urmatorul deceniu.
La randul sau, presedintele rus Dimitri Medvedev a recunoscut ca tehnologia militara a Kremlinului a ramas in urma celei occidentale. Medvedev, al carui plan de a face economia Rusiei mai competitiva include eforturi de a transforma armata sa greoaie intr-una mai mica si mai efectiva, a declarat ca industria de armament nu indeplineste cererea de arme mai avansate. „Suntem in urma tarilor foarte dezvoltate”, a spus el la o intalnire cu oficiali rusi, axata pe modernizarea militara.

Intentii nucleare

Federatia Rusa a declarat ca intentioneaza sa-si pastreze puterea nucleara, in ciuda risipirii tensiunilor Razboiului Rece si a laudat capacitatile rachetelor Bulava, un tip de racheta balistica ce poate purta focoase multiple la o distanta de pana la 8 mii de km. Cu toate acestea, programul de constructie si testare a rachetelor Bulava, care ar trebui sa fie varful de lance al tehnicii militare ruse, a fost marcat de numeroase nereusite. Sapte din cele 12 lansari ale rachetelor Bulava au esuat si alte trei au fost succese partiale, conform unui raport al ziarului rus Kommersant.
Makarov a declarat ca Rusia nu va abandona Bulava, dar ca o serie de teste programate anul acesta ar trebui sa determine cat de mult este de revizuit in programul de constructie. „Foarte mult depinde de aceste lansari” a declarat el, citat de Reuters. „In cazul in care lansarile sunt nereusite, va trebui sa revizuim fundamental ciclul de productie al acestor rachete”.

Ramase in urma

Mass media rusa a citat anterior oficiali care afirmau ca noile teste au fost planificate pentru luna august sau septembrie, dar Makarov a declarat ca este putin probabil ca noi lansari sa fie efectuate luna aceasta, confom unui raport Itar-Tass. Totodata, mai multi oficiali rusi anuntau pompos la inceputul anului ca Rusia va creste numarul lansarilor rachetei intercontinentale Bulava in 2010 si 2011. “Vor fi mult mai multe”, au declarat sursele anonime citate de mass-media regionala.
Racheta Bulava, care va trebui sa doteze submarinul nuclear Dmitri Donskoi din Marea Alba, constituind un element cheie al viitoarei forte nucleare a Rusiei, a ratat majoritatea testelor la care a fost supusa din 2008. Ultimele teste ratate au fost in decembrie 2009. Totusi, ministrul apararii de la Moscova, Anatoli Serdiukov, a declarat, la sfarsitul anului trecut, ca nu se pune problema renuntarii la proiectul Bulava. Primele teste din 2011 vor avea loc cel mai probabil nu mai devreme de luna mai, din cauza ghetii care se topeste greu in zona respectiva, a spus oficialul citat de RIA Novosti.
Totodata, a fost dat publicitatii raportul unei comisii de investigare a motivului ratarii testelor, care stabileste “erori de constructie la nivelul unui agregat pentru separarea celei de-a treia trepte a rachetei”.

Submarin pentru Bulava

Submarinele Project 955, al patrulea model de submarin nuclear rusesc din clasa Borei, nu va intra in productie anul acesta, ci in 2011, a anuntat recent purtatorul de cuvant al fortelor navale ruse, Vladimir Visotki. Acesta a exclus orice legatura intre amanarea productiei submarinului si problemele rachetei intercontinentale Bulava. Racheta SS-NX-30, destinata submarinelor din clasa Borei, in trei trepte si purtatoare de 10 focoase, are o raza de 8000 kilometri. Impreuna cu rachetele Topol-M, Bulava este prezentata ca un element cheie al fortei nucleare rusesti, dar din 12 teste ale rachetei intercontinentale sapte au esuat, ultimul chiar pe 9 decembrie. Motiv pentru care mai multi specialisti din industria de aparare si parlamentari rusi sustin concentrarea eforturilor pe dezvoltarea rachetei intercontinentale existente, Sineva.
Visotki, citat de mass-media militara rusa, a subliniat recent ca nu exista nici un fel de probleme pentru finantarea proiectului Borei, iar la racheta Bulava nu s-a renuntat, ci se examineaza motivele pentru care racheta viitorului nu trece testele tehnice.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *