Kremlin-ul restricţionează integrarea europeană a Ucrainei

de | iun. 5, 2013 | Federatia Rusa, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Membrii Guvernului de la Kiev consideră drept o iluzie afirmaţiile premierului rus, Dmitri Medvedev, privind perspectivele de aprofundare a cooperării între Ucraina şi Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan), scrie publicaţia ucraineană „Ekonomiceskie Izvestia”, într-un articol intitulat „Medvedev restricţionează integrarea europeană a Ucrainei”.
Dmitrii Medvedev ameninta Ucraina

Premierul RM, Dmitrii Medvedev, ameninta Ucraina

Membrii Guvernului de la Kiev consideră drept o iluzie afirmaţiile premierului rus, Dmitri Medvedev, privind perspectivele de aprofundare a cooperării între Ucraina şi Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan), scrie publicaţia ucraineană „Ekonomiceskie Izvestia”, într-un articol intitulat „Medvedev restricţionează integrarea europeană a Ucrainei”. Potrivit sursei citate, pe site-ul oficial al Cabinetului de Miniştri al Ucrainei a fost făcut public conținutul Memorandumului privind aprofundarea cooperării între Kiev şi Comisia Economică Euroasiatică, pe care premierul Mukola Azarov l-a semnat pe 31 mai, la Minsk. „Ucraina îşi declară intenţia de a respecta principiile consacrate în documentele care stau la baza juridică a Uniunii Vamale şi a Spaţiului Economic Unic, precum şi să se abţină de la acţiuni sau declaraţii îndreptate împotriva intereselor Uniunii Vamale şi a Spaţiului Economic Unic”, este menționat în preambulul documentului.

Acees restrictionat

Memorandumul prevede că partea ucraineană poate participa la şedinţele deschise ale Comisiei Economice Euroasiatice, în cazul în care este invitată de către preşedintele acesteia. De asemenea, documentul conţine o prevedere privind restricţionarea accesului Ucrainei la documentele Comisiei, partea ucraineană având acces numai la copii ale documentelor care nu sunt confidenţiale. În plus, Ucraina nu va putea să influenţeze deciziile membrilor Comisiei.
În comentariile sale, premierul rus, Dmitri Medvedev, a extins şi mai mult atribuţiile părţii ucrainene şi a limitat politica de integrare a acesteia, cerând Kievului să nu facă mişcări care contrazic ideea de aprofundare a cooperării cu Comisia Economică Euroasiatică. „Salutăm acest pas al Ucrainei, însă înţelegem că, dacă partenerii noştri doresc să participe la activităţile Uniunii Economice Euroasiatice, aceştia ar trebui să ia o serie de decizii foarte dificile şi uneori nepopulare”, a declarat primul ministru rus. Astfel, Dmitri Medvedev a sugerat că aprofundarea integrării europene a Ucrainei ar fi contrară termenilor memorandumului semnat cu Comisia Economică Euroasiatică.

Visuri europene

Preşedintele Ucrainei,Viktor Ianukovici, crede însă cu totul altceva, subliniază „Ekonomiceskie Novosti”, amintind că Ianukovici şi şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au avut o convorbire telefonică pe marginea acestui subiect. „Viktor Ianukovici l-a asigurat pe Jose Manuel Barroso că acest nou model de cooperare între Ucraina şi Uniunea Economică Euroasiatică nu este în contradicţie cu apartanenţa Kievului la Organizaţia Mondială a Comerţului şi intenţia strategică de integrare europeană prin încheierea Acordului de asociere cu UE”, scrie publicație, făcând trimitere la un comunicat al Preşedinţiei Ucrainei.
Vicepremierul ucrainean, Iuri Boiko, a amintit, la rândul său, că politica de integrare europeană a Ucrainei a fost legiferată şi va rămâne neschimbată.

Manevre politice

Politologul ucrainean Volodymyr Fesenko, directorul Centrului pentru Studii Politice „Penta” din Kiev, considera că statutul de observator al Ucrainei în cadrul Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan permite părţii ucrainene să-şi construiască o politică externă flexibilă, păstrând echilibrul de interese cu Uniunea Vamală şi Uniunea Europeană. „Pentru obţinerea statutului de observator, au mai rămas detaliile tehnice şi juridice. Eu nu văd niciun obstacol, pentru că decizia politică în acest sens a fost deja luată”, a declarat analistul ucrainean.
Fesenko mai precizează că obţinerea statutului de observator în Uniunea Vamală nu stârneşte reacţii de iritare din partea partenerilor europeni ai Ucrainei. „Acest statut al Ucrainei nu va fi în contradicţie cu Acordul de asociere la UE. Noi nu intrăm în Uniunea Vamală, ci suntem doar observatori în această structură. Chiar şi europenii susţin că doar prezenţa simultană în zona de liber schimb a UE şi în Uniunea Vamală este incompatibilă. Celelalte formate sunt acceptabile”, menţionează Fesenko.

Echilibru comercial

Expertul constată că un asemenea format al relaţiilor cu UE şi Uniunea Vamală permite Ucrainei să efectueze manevre politice şi să-şi construiască o politică externă mai flexibilă. Analistul mai subliniază necesitatea unei cooperări mai strânse cu Uniunea Vamală şi UE, în condiţiile în care 30% din comerţul ucrainean este realizat cu UE şi 35% cu Rusia, plus restul statelor din Uniunea Vamală. „Nu poţi face o selecţie foarte strictă, trebuie să existe un echilibru. Altceva este să nu uităm despre integrarea europeană ca prioritate a politicii noastre externe”, a declarat Fesenko.
Memorandumul privind obţinerea statutului de observator în cadrul Uniunii Vamale a Spaţiului Economic Unic al Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului a fost semnat la summitul Comunităţii Statelor Independente de la Minsk.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *