Kosovo. Un general german preia comanda KFOR

, ,
 

Generalul german Volker Halbauer a preluat vineri comanda Forţei NATO din Kosovo, în timp ce tensiunile persistă în fosta provincie sârbă, în special în nord.
Generalul Halbauer este cel de-al patrulea ofiţer german care a preluat comanda KFOR, Germania jucând un rol cheie în menţinerea securităţii în nordul Kosovo, regiune populată aproape în exclusivitate de sârbi şi care a fost deseori scena unor incidente violente. Cel mai recent incident de acest gen s-a produs cu doar câteva ore înainte de ceremonia de preluare a comandamentului. Un poliţist a fost rănit dimineaţa în nordul Kosovo, unde indivizi cu cagule pe cap au tras împotriva vehiculelor care transportau poliţişti kosovari şi din cadrul Misiunii Uniunii Europene (EULEX).
Felicitându-i pe militarii KFOR pentru contribuţia lor la reducerea tensiunilor din nordul Kosovo, comandantul Forţelor Aliate Întrunite de la Napoli, amiralul Bruce Clingan, a declarat că aceşti militari „au contribuit la progresul Kosovo”. Preşedintele kosovar Atifete Jahjaga a afirmat, la rândul său, că prezenţa KFOR a permis Kosovo să „depăşească într-un timp scurt multe dintre consecinţele războiului”.
KFOR, formată în prezent din 5.600 de militari, a fost desfăşurată în Kosovo la sfârşitul conflictului din 1998-1999 între forţele sârbe şi gherila kosovară albaneză. Kosovo şi-a proclamat în 2008 independenţa de Serbia, recunoscută apoi de circa 90 de ţări. Belgradul, care se opune ferm independenţei fostei sale provincii, îi încurajează pe cei 120.000 de sârbi care trăiesc încă în Kosovo să sfideze autorităţile de la Pristina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *