Kosovo, compromisul Serbiei pentru intrarea in UE

de | aug. 23, 2011 | Balcani, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Germania conditioneaza depunerea candidaturii Serbiei pentru aderarea anul acesta la structurile UE de relatia cu Pristina. Anuntul a fost facut, marti, la Belgrad, de catre cancelarul german Angela Merkel care a afirmat ca Serbia trebuie sa-si imbunatateasca relatiile cu vecinii si sa desfiinteze structurile paralele din nordul Kosovo. „Daca Serbia vrea sa obtina statutul de […]

tadic-merkel 1214

Germania conditioneaza depunerea candidaturii Serbiei pentru aderarea anul acesta la structurile UE de relatia cu Pristina. Anuntul a fost facut, marti, la Belgrad, de catre cancelarul german Angela Merkel care a afirmat ca Serbia trebuie sa-si imbunatateasca relatiile cu vecinii si sa desfiinteze structurile paralele din nordul Kosovo. „Daca Serbia vrea sa obtina statutul de candidat, trebuie sa reia dialogul cu Pristina si sa obtina rezultate si, de asemenea, sa desfiinteze structurile paralele care depind de Belgrad din nordul Kosovo, locuit in majoritate de etnici sarbi, fara a infiinta altele”, a subliniat Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele sarb Boris Tadici. Aceasta a cerut, de asemenea, ca Misiunea europeana de politie si justitie din Kosovo (EULEX), care este privita cu neincredere de sarbii din Kosovo, sa-si poata indeplini sarcinile pe intreg teritoriul kosovar, relateaza dpa. Serbia spera sa obtina statutul de candidat la UE la sfarsitul anului si, de asemenea, o data pentru deschiderea negocierilor de aderare. Belgradul isi sustine aspiratiile in special pe rezultatele obtinute in ultimele luni in cautarea criminalilor de razboi, cu precadere arestarea, la sfarsitul lunii mai, a fostului lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici.

Criza kosovara

Cancelarul german a insistat insa ca Serbia trebuie sa-si imbunatateasca relatiile cu Kosovo, care au traversat recent o criza grava, dupa ce Pristina a incercat, la sfarsitul lunii iulie, sa preia controlul asupra celor doua puncte de trecere a frontierei din nordul Kosovo. Etnicii sarbi, majoritari in regiunea de la granita cu Serbia, s-au revoltat impotriva initiativei kosovarilor, iar in urma incidentelor, un politist kosovar a fost ucis. În final, Forta NATO din Kosovo (KFOR) a preluat temporar controlul asupra celor doua posturi de trecere a frontierei disputate de sarbi si kosovari. Belgradul si Pristina urmeaza sa se intalneasca la 2 septembrie la Bruxelles pentru a relua, sub medierea UE, dialogul privind problemele practice ale populatiei kosovare – sarbe si albaneze – din regiune. „Dorim rezultate in timpul acestui dialog”, a insistat cancelarul Angela Merkel. „O imbunatatire este necesara privind subiectul Kosovo si in primul rand in ceea ce priveste problemele practice”, a insistat Angela Merkel.

Serbia nu vrea ultimatum

In replica la aceste cereri, presedintele sarb Boris Tadic a afirmat ca tara sa nu-si face iluzii în legatura cu faptul ca nu ar putea aduce un nou conflict în cadrul Uniunii Europene, dar considera ca ar fi gresit ca Belgradul sa primeasca un ultimatum pentru a alege între UE si Kosovo, potrivit Tanjug. Cred ca politica ‘Kosovo sau UE’ este o politica gresita de ultimatumuri, ce nu este fidela valorilor europene si ar trebui, drept urmare, evitata. Circumstantele actuale reclama gasirea unei solutii flexibile si creative, care sa nu afecteze vietile normale ale oamenilor, sa nu pericliteze demnitatea albanezilor si sarbilor si sa nu ridice noi amenintari pentru tarile vecine, a explicat Tadic. Pot fi gasite solutii sustenabile, Balcanii pot fi ‘debalcanizati’, iar o abordare nonconflictuala este posibila si de dorit atat pentru Balcani, cat si pentru UE, a mai spus liderul sarb. Mai mult, credintele mele persoanle ma împing sa nu sprijin nicio solutie politica susceptibila sa provoace noi conflicte si razboaie, a subliniat Boris Tadic, adaugand ca politica sa este politica reconcilierii. Serbia nu recunoaste Kosovo si se afla în cautarea unei solutii de compromis, a conchis seful de stat.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *