Kosovo amenință relațiile UE-Serbia

de | apr. 11, 2018 | Balcani, România, Știri, UE, UE | 0 comentarii

Faptul că România, Spania şi Cipru sunt aproape de luarea unei decizii de a nu participa la principala dezbatere în cadrul unei reuniuni Uniunea Europeană-Balcanii de Vest care va avea loc pe 17 mai la Sofia reprezintă un mare sprijin pentru Serbia şi arată că UE nu poate avea o poziţie unită, a declarat recent […]
Statutul internațional al Kosovo rămâne o problemă importantă în Balcanii de Vest
Statutul internațional al Kosovo rămâne o problemă importantă în Balcanii de Vest

Statutul internațional al Kosovo rămâne o problemă importantă în Balcanii de Vest

Faptul că România, Spania şi Cipru sunt aproape de luarea unei decizii de a nu participa la principala dezbatere în cadrul unei reuniuni Uniunea Europeană-Balcanii de Vest care va avea loc pe 17 mai la Sofia reprezintă un mare sprijin pentru Serbia şi arată că UE nu poate avea o poziţie unită, a declarat recent ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, relatează agenţia Tanjug, citată de KARADENIZ PRESS. Declarațiile vin pe fondul acutizării relațiilor dintre Priștina și Belgrad, cele două părți neputând să ajungă la un numitor comun pentru deblocarea negocierilor.

Serbia continuă să respingă independența Republicii Kosovo, considerând Kosovo drept teritoriul său. Între cele două state există mai multe puncte de tensiune, inclusiv statutul minorității sârbe din Kosovo, drepturile minorității albaneze din Serbia, precum și diferite neînțelegeri cu caracter economic.

Război diplomatic

Potrivit şefului diplomaţiei de la Belgrad, cele trei ţări sunt împotriva denumirii ”Balcanii de Vest (în format de) Şase”, deoarece aceasta înseamnă că pune pe toţi pe picior de egalitate, chiar dacă cei şase participanţi nu au acelaşi statut, şi doresc ca grupul să fie denumit ”Balcanii de Vest”. ”Acest lucru ne apără de o cerere din partea UE de a recunoaşte Kosovo, care nu este recunoscut de către cinci state membre ale UE”, a afirmat Dacic, referindu-se la România, Spania, Grecia, Cipru şi Slovacia, care au refuzat să recunoască independenţa Kosovo, proclamată unilateral de către Pristina în 2008.

Un acord obligatoriu din punct de vedere juridic ”poate conţine orice, dar nu poate conţine o independenţă implicită şi explicită a Kosovo, dacă Serbia nu o doreşte, iar Serbia nu o doreşte şi nu o va dori”, a declarat Dacic, precizând că Belgradul face totuşi tot ce se poate pentru a continua dialogul. (M.I.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *