Kosovarii invadeaza UE

de | mai 5, 2010 | Balcani, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Potrivit unui raport oferit de Agentia Europeana de Statistica – Eurostat, circa 14.200 de kosovari au cerut, anul trecut, azil in toate cele 27 de state ale UE. Conform documentului citat de agentia sarba de presa Tanjug, kosovarii care au solicitat azil reprezinta cinci la suta din totalul celor 261.000 de formulare intocmite. In afara […]

Kosovari_17

Potrivit unui raport oferit de Agentia Europeana de Statistica – Eurostat, circa 14.200 de kosovari au cerut, anul trecut, azil in toate cele 27 de state ale UE. Conform documentului citat de agentia sarba de presa Tanjug, kosovarii care au solicitat azil reprezinta cinci la suta din totalul celor 261.000 de formulare intocmite. In afara locuitorilor din Kosovo, cele mai numeroase cereri pentru obtinerea azilului au fost formulate de afgani (20.400), rusi (20.100), somalezi (19.100) si irakieni (18.700). Cel mai mare numar de solicitanti a fost inregistrat in Franta, urmata de Germania, Marea Britanie, Suedia, Belgia, Italia, Olanda, Grecia si Austria, releva raportul Eurostat. Acelasi document mai precizeaza ca, la nivelul anului 2009, in UE au fost luate 229.500 de decizii privind cererile de azil, intre care 166.900 au fost respinse (in jur de 73 la suta), restul primind statutul de refugiat, protectie subsidiara sau drept de sedere din ratiuni umanitare.

Pristina acuza UE

Daca kosovarii incearca sa emigreze spre UE, presedintele parlamentului din Kosovo, Jakup Krasnici, a declarat ca ancheta pe care o desfasoara angajatii misiunii UE in regiune (EULEX) la ministerul transportului si telecomunicatiilor este neprofesionala si ca reprezinta o interventie politica. Krasnici a agaugat ca actiunea EULEX este si un efort de a discredita institutiile din Kosovo. In opinia presedintelui parlamentului de la Pristina, cazul este unul delicat, din cauza ca investigatia este efectuata intr-o institutie a statului. Realistic vorbind, spune Krasnici, materialul confiscat in timpul anchetei ar fi putut fi retinut intr-o maniera mult mai profesionala. Una peste alta, este vorba despre un material public si legal, ce poate fi gasit in trei sau patru institutii ale statului, a declarat Krasnici cotidianului Ekspres care apare la Pristina. Modul in care a fost scotocit ministerul transportului si telecomunicatiilor a adus mai mult cu un spectacol, a subliniat Krasnici. Tanjug precizeaza ca presedintele parlamentului din Pristina este primul oficial din Kosovo care a comentat operatiunea EULEX de saptamana trecuta, desfasurata in contextul unei anchete privind posibile deturnari masive de fonduri la ministerul respectiv.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *