Kievul vrea statul juridic special pentru Transnistria

de | nov. 16, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Solutionarea conflictul transnitrean ocupa mult timp de discutie in aceste zile in toate cancelariile europene, inaintea summitului NATO de la Lisabona si a summitului OSCE ce se va desfasura la Astana in Kazahstan. Ucraina sustine o solutie pasnica pentru rezolvarea acestui conflict, in timp ce Rusia este de parere ca o retragere a trupelor sale de pe acest teritoriu ar conduce la un nou conflict armat intre trupele moldovenesti si cele separatiste

grisenko
Ministrul ucrainean de Externe, Konstantin Griscenko

Solutionarea conflictul transnitrean ocupa mult timp de discutie in aceste zile in toate cancelariile europene, inaintea summitului NATO de la Lisabona si a summitului OSCE ce se va desfasura la Astana in Kazahstan. Ucraina sustine o solutie pasnica pentru rezolvarea acestui conflict, in timp ce Rusia este de parere ca o retragere a trupelor sale de pe acest teritoriu ar conduce la un nou conflict armat intre trupele moldovenesti si cele separatiste. In acest context, ministrul ucrainean de Externe, Konstantin Griscenko, a declarat, marti, la Kiev in cadrul consultarilor informale pe tema Transnistriei, in formatul 5+2, ca Problema transnistreana trebuie sa fie rezolvata pe cale pasnica mentinandu-se suveranitatea si integritatea teritoriala a R. Moldova, potrivit Unian. “Ucraina, fiind un garant si mediator in procesul de reglementare transnistreana, va depune toate eforturile pentru a solutiona aceasta problema prin mijloace pasnice cu pastrarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, totodata acordand Transnistriei un statut juridic special”, precizeaza un comunicat al Ministerului de Externe de la Kiev. Consultari informale pe tema Transnistriei, in formatul 5+2, au loc marti in capitala ucraineana Kiev, a anuntat Vladimir Iastrabceak, ministrul de externe al regiunii separatiste, citat de RIA Novosti. “Reuniunea va avea loc la initiativa Ucrainei, sub auspiciile OSCE”, a spus Iastrabceak. Negocierile informale in formatul 5+2 (Rusia, Ucraina, OSCE, Republica Moldova si Tiraspol, cu UE si SUA observatori – n.red.) au fost inghetate din februarie 2006.

Rusia nu se retrage

Retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei ar conduce la reizbucnirea razboiului secesionist, opinieaza portalul Voice of Russia, in pagina electronica de luni. Declaratia pe care se sprijina aceasta afirmatie apartine Ministerului rus de Externe si vine la cateva zile dupa ce presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, in care ii cere sa sustina retragerea trupelor ruse de mentinere a pacii de pe teritoriul moldovean. “Desi au trecut 20 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova si desi Rusia s-a angajat sa isi retraga fortele armate de pe teritoriul tarii noastre, acestea se afla si in prezent in Republica Moldova, incalcand, astfel, normele de drept international si Constitutia” moldoveana, a declarat Ghimpu saptamana trecuta, intr-o intalnire cu jurnalistii. In afara de faptul ca trupele ruse de pe teritoriul moldovean reprezinta “un pericol la adresa securitatii cetatenilor”, ele submineaza eforturile comunitatii internationale de solutionare pe cale diplomatica a conflictului transnistrean, apreciaza presedintele moldovean. “Solicit sprijinul NATO pentru a nu admite o asemenea nedreptate. Principiul acordului statului gazda poate deveni o parghie de santaj in mainile Rusiei, care ar putea santaja Republica Moldova (afirmand ca – n.r.), in cazul in care aceasta nu-i ofera acordul pentru prezenta militara rusa, Rusiei nu-i mai ramane de facut decat sa recunoasca (independenta) Transnistriei”, a spus el.

Atac la Ghimpu

Solicitarea presedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, prin care cere ajutorul NATO pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria este rupta de realitate, iar autorul acesteia nu este dispus sa perceapa lucrurile obiectiv, a declarat ambasadorul Rusiei la Chisinau Valeri Kuzmin.
Antr-o dezbatere cu tema “Rusia – Moldova: dialog pentru viitor”, organizata luni la Chisinau, Kuzmin si-a exprimat regretul ca in prezent “relatiile ruso-moldovene nu merg mai departe de declaratii si promisiuni”. “Avem multe de facut pentru a stabili un dialog”, a subliniat ambasadorul Rusiei la Chisinau, citat de portalul Unimedia.md. “Rusia urmareste cu durere haosul politic si economic care domneste in Moldova si spera ca alegerile parlamentare vor fi transparente si oneste,” a mai spus Valeri Kuzmin.

Miszei nu vrea Romania ca mediator

Desi nu este prima data cand reprezentantul special al UE in R. Moldova face declaratii care exclud Romania din ecuatia rezolvarii dosarului transnitrean, oficialul a mai declarat o data, luni, intr-un interviu din ziarul moscovit Kommersant, ca tara noastra nu ar trebui inclusa in negocieri. “Romania este un membru al UE. Ori, colegii nostri romani au incredere deplina in echipa de negociere a UE si sprijina ideea schimbarii statutului UE din observator in mediator,” a punctat Kalman Mizsei. Totodata, acesta a spus ca trupele rusesti ar trebui retrase de pe acest teritoriu. “Moldova este o tara neutra, iar intr-o tara neutra nu trebuie sa existe baze militare straine, de aceea problema privind prezenta contingentului militar rus de mentinere a pacii ar trebui sa fie rezolvata. Chisinaul asteapta ca dupa rezolvarea conflictului transnistrean in tara nu vor exista trupe militare straine,” a mai declarat Mizsei.

Crize in dezbatere la Astana

Marc Perrin de Brichambaut, secretarul general OSCE, a declarat recent ca la summitul acestei organizatii, care va avea loc la Astana, va fi discutata problema conflictelor din Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud, precizand ca probabil nu vor exista progrese privind retragerea trupelor ruse, informeaza Infotag. “Exista diverse propuneri, in special de a inlocui prezenta militara rusa cu efective de pace”, afirma secretarul general al OSCE, citat de presa rusa. Potrivit lui Marc Perrin de Brichambaut, problema transnistreana a fost subiectul discutiilor recente intre presedintii Rusiei, Frantei si cancelarul german. Cu ocazia viitorului summit OSCE, programat sa se desfasoare la inceputul lunii decembrie, se va discuta din nou despre respectarea angajamentelor Rusiei in Acordul de la Istanbul din 1999. “Cu ocazia summitului nu ma astept la nicio schimbare in aceasta privinta, dar sper ca urmatorul summit Rusia-NATO de la Lisabona se va desfasura la un nivel corespunzator si va duce la diminuarea conflictelor”, declara el. Secretarul general al OSCE considera ca aceasta va fi una dintre cele mai dificile probleme, exprimand totusi speranta ca discutiile vor evolua spre o “mai buna intelegere”.

Efort salutat de la Bucuresti

Presedintele Romaniei Traian Basescu a salutat, la inceputul acestei luni, pozitia exprimata in ultima vreme de omologul sau rus Dimitri Medvedev privind rezolvarea problemei din Transnistria. Seful statului roman a sustinut o declaratie comuna cu presedintele sloven Danilo Turk la Ljubljana cu ocazia vizitei de o zi intreprinsa de seful statului roman in Slovenia. In context, Traian Basescu a aratat ca rezolvarea problemei transnistrene reprezinta un test atat pentru Uniunea Europeana cat si pentru Rusia. “Transnistria este un test pe de o parte al capacitatii Uniunii Europene de a da solutii pentru problema conflictului inghetat din Transnistria, pe de alta parte, un test pentru Moscova daca este un partener deschis al UE spre rezolvarea acestui conflict inghetat”, a precizat Basescu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *