Kievul, presat la Bucuresti sa rezolve cazul Timosenko

de | aug. 28, 2013 | România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ucraina trebuie sa inregistreze progrese in mai multe domenii pentru a semna in noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic, Acordul de Asociere la Uniunea Europeana, iar solutionarea cazului opozantei Iuliei Timosenko este una dintre conditii, altminteri Ucraina nu este stat de drept, a declarat ministrul lituanian de Externe, Linas Antanas Linkevicius, miercuri, la Reuniunea Anuala a […]

iulia-timosenko-foto-reutersUcraina trebuie sa inregistreze progrese in mai multe domenii pentru a semna in noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic, Acordul de Asociere la Uniunea Europeana, iar solutionarea cazului opozantei Iuliei Timosenko este una dintre conditii, altminteri Ucraina nu este stat de drept, a declarat ministrul lituanian de Externe, Linas Antanas Linkevicius, miercuri, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei de la Bucuresti. ‘Este vorba, in primul rand, despre un dosar ca al Iuliei Timosenko. Putem fi multumiti sau nemultumiti de treaba asta. Fiecare poate avea parerile lui. insa nu putem lega soarta tarii de asa ceva. (…) Este vorba insa de o realitate si trebuie sa o avem in vedere. in unele tari, aceasta practic simbolizeaza statul de drept. Daca nu se rezolva dosarul acesta, nu este stat de drept, asa e perceptia in unele capitale europene si asta inseamna ca trebuie sa se rezolve, sa se elimine orice fel de indoieli cu privire la justitia selectiva. Va fi alegerea voastra, a ucrainenilor cum faceti treaba asta: fie ca-i dati drumul din inchisoare, fie ca-i dati voie la ingrijiri medicale. Voi stiti cum o faceti, dar trebuie sa o faceti’, a afirmat Linas Antanas Linkevicius, a carui tara detine presedintia semestriala a Uniunii Europene. El a atentionat autoritatile de la Kiev asupra necesitatii de a realiza reforma Justitiei, subliniind ca Parchetul general din acest stat trebuie sa devina ‘cu adevarat independent’. ‘stim ca este greu. in plus, diverse afirmatii facute de alte tari si de alti lideri merg in directia de a incerca sa fortam cuiva mana, insa nu asa se face. Noi, europenii, trebuie sa aparam acesti parteneri ai nostri – Moldova, Ucraina. Referitor la Ucraina, este foarte dificil pentru ei si, dupa cum stiti, pentru ei nu este deloc finalizata si aranjata situatia. Suntem in procesul de a semna un asemenea acord. E inca posibil, insa si ei, in vreo – cred – trei domenii principale, inca mai au de venit cu rezultate. Vrem ca procesul electoral si legislatia electorala sa fie transparente cu adevarat, sa poata rezolva problemele prompt si eficace. Dupa aceea, se impune o reforma a Justitiei, mai ales a Parchetului general, care va trebuie devina cu adevarat independent, si nu sub autoritate politica’, a adaugat seful diplomatiei de la Vilnius, citat de Agerpres.

Test pentru celelalte tari din Parteneriat

In opinia sa, Ucraina reprezinta ‘testul de turnesol’ in Parteneriatul Estic, din care mai fac parte Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, si Belarus. „Cunoscand sentimentul acestui public (oficialul se adresa diplomatilor romani si celor straini acreditati la Bucuresti – n.r.), inteleg foarte bine ca Moldova este pe locul unu, insa haideti sa ne ocupam de intregul program pana la urma al Parteneriatului Estic. Succesul programului este important si pentru Moldova, dar si pentru celelalte tari membre. Nu putem sa le ignoram pe celelalte si sa va explic de ce: in pachetul acesta de sase tari, un rol foarte important il are si Ucraina. Ucraina este testul de turnesol, ca sa spun asa. Nu e doar o negociere pe chestiuni tehnice si cooperare economica europeana. Este vorba de un proces geopolitic aici, miza este totul, nu numai un centru de gravitatie in Europa’, a adaugat Linas Antanas Linkevicius. El a pledat pentru dreptul tarilor de a-si alege parcursul ‘fara sa fie santajate, fara sa fie fortate sau presate in diverse feluri’. Afirmatia sa vine in contextul in care Rusia a atentionat recent Ucraina cu privire la faptul ca, in cazul in care aceasta va semna un acord de asociere ‘sinucigas’ cu Uniunea Europeana, Moscova isi va inaspri controalele vizand marfurile ucrainene la frontiera dintre cele doua tari, aflate intr-un conflict cu motivatie politica.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *