Kazahstan, partener strategic al Romaniei

de | iul. 18, 2010 | Asia Centrală, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Romania sprijina organizarea de catre Kazahstan, la Astana, a unui Summit al sefilor de state sau de guverne OSCE in cursul acestui an, declarat secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS

osceRomania sprijina organizarea de catre Kazahstan, la Astana, a unui Summit al sefilor de state sau de guverne OSCE in cursul acestui an, declarat secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Bogdan Aurescu a condus delegatia Romaniei care a participat, in perioada 16–17 iulie 2010, la Alma Ata, la reuniunea ministeriala informala a OSCE, gazduita de Kazahstan, stat care asigura Presedintia-in-exercitiu a organizatiei.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, Aurescu a aratat ca Summit-ul OSCE va permite, in viziunea partii romane, asumarea unor decizii politice la cel mai inalt nivel pentru realizarea conditiilor de a raspunde adecvat, prin intarirea mecanismelor existente, actualelor crize si conflicte politice care marcheaza, dinamic si variat prin natura lor, relatiile internationale actuale. In mod natural, Summit-ul va permite valorificarea oportunitatii de a reitera sustinerea pentru normele, principiile si valorile comune ale OSCE, asa cum au fost stipulate in Actul Final de la Helsinki din 1975 si in Carta de la Paris pentru o Noua Europa din 1990, de a caror implementare deplina depinde intarirea securitatii si stabilitatii actuale.

Tema conflictelor prelungite

Bogdan Aurescu a subliniat faptul ca solutionarea conflictelor prelungite trebuie sa se afle in centrul preocuparilor tuturor statelor participante OSCE, fiind un test pentru capacitatea de actiune a Organizatiei. In context, a insistat asupra caracterului prioritar al solutionarii conflictului transnistrean. De altfel, tema conflictelor prelungite a fost recurenta in interventiile majoritatii delegatiilor participante.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a reamintit propunerile concrete ale Romaniei din cadrul Procesului Corfu referitoare la imbunatatirea capabilitatilor OSCE de a aborda, multidimensional, toate fazele ciclului conflictual, de la avertizarea timpurie, prevenirea si reglementarea conflictelor si pana la reabilitarea post-conflict, reexaminarea pachetului de instrumente de care dispune OSCE pentru gestionarea crizelor fiind vitala in acest context. Demnitarul roman a insistat asupra crearii conditiilor politice si juridice pentru depasirea impasului in care se afla Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), pe baza angajamentelor politice si juridice existente si a tuturor elementelor regimului CFE. A exprimat disponibilitatea Romaniei de a sprijini acest proces.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a mai mentionat necesitatea convenirii unei noi contributii substantiale a OSCE la reglementarea situatiei din Afganistan, precum si importanta abordarii cuprinzatoare a dimensiunii umane a OSCE, indeosebi respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale ca teme de interes din perspectiva Romaniei pentru agenda viitorului summit al OSCE.

Solutionarea conflictului transnistrean

Bogdan Aurescu a avut o intalnire de lucru cu ambasadorul Bolat Nurgaliev, reprezentantul Presedintiei-in-exercitiu a OSCE pentru conflicte prelungite. Cu ocazia acestei intrevederi, au fost examinate cele mai recente evolutii si contextul actual ale conflictului transnistrean. In acest cadru, a reiterat interesul Romaniei pentru realizarea conditiilor de progres in reglementarea conflictului transnistrean prin reluarea negocierilor formale in formatul „5+2” de solutionare. De asemenea, demnitarul roman a avut scurte convorbiri cu Vuk Jeremic, ministrul Afacerilor Externe al Serbiei si cu Andrei Popov, viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
La reuniunea ministeriala au participat reprezentantii statelor participante la OSCE, ai statelor care sunt parteneri de cooperare ai organizatiei, precum si reprezentanti ai UE, NATO, Consiliul Europei.
Reuniunea s-a desfasurat in contextul politic al provocarilor majore la adresa securitatii in arealul cuprins de la Vancouver la Vladivostok si al necesitatii identificarii actiunilor politice si diplomatice ale celor 56 de state participante la OSCE pentru identificarea unor solutii comune durabile. Reprezentantii statelor participante la reuniune au recunoscut importanta politica a momentului actual pentru convocarea unui summit OSCE si au dezbatut temele care s-ar putea constitui in agenda politica a acestuia.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *