UE, model „soft” in privinta sanctiunilor impotriva Rusiei

de | ian. 30, 2015 | Federatia Rusa, Info Militar, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presiunile in special ale Germaniei au dat roade si UE a adoptat din nou o pozitie de compromis fata de agresiunea militara rusa in estul Ucrainei. UE a decis, joi, introducerea unor noi nume, incepand de la 1 februarie, pe lista persoanelor sanctionate pentru implicarea in conflictul din estul Ucrainei, urmand sa fie dispuse noi […]

eastern-ukraine-military-operation.siPresiunile in special ale Germaniei au dat roade si UE a adoptat din nou o pozitie de compromis fata de agresiunea militara rusa in estul Ucrainei. UE a decis, joi, introducerea unor noi nume, incepand de la 1 februarie, pe lista persoanelor sanctionate pentru implicarea in conflictul din estul Ucrainei, urmand sa fie dispuse noi masuri. Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a declarat ca ca decizia definitiva privind sanctiunile va fi luata la viitoarea reuniune a ministrilor de externe din tarile UE, care va avea loc pe 7 februarie. Ministrii de Externe ai statelor Uniunii Europene au decis prelungirea cu sase luni, pana in septembrie, a sanctiunilor punctuale adoptate in martie 2014 impotriva unor personalitati separatiste proruse si ruse, a declarat Federica Mogherini, inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

„Uniunea Europeana pregateste masuri suplimentare de sanctionare”, a adaugat oficialul UE. Sanctiunile punctuale, care constau in blocarea activelor si in interdictii de calatorie in spatiul UE, vizeaza in prezent 132 de persoane. Noul ministru grec de Externe, Nikos Kotzias, a cerut eliminarea unei mentiuni privind „noi sanctiuni” din declaratia finala a Consiliului Afacerilor Externe. Pe de alta parte, SUA au amenintat, joi, Rusia cu noi sanctiuni daca va continua sustinerea insurgentilor separatisti din estul Ucrainei, salutand noi masuri anuntate de Uniunea Europeana. „Acordul ministrilor europeni de Externe privind extinderea sanctiunilor este un semnal suplimentar ca evenimentele din ultimele zile sunt total inacceptabile si ca vor avea noi consecinte”, a declarat Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, referindu-se la recentele atacuri din estul Ucrainei.

Escaladarea crizei

In tot acest timp, situatia militara din estul Ucrainei continua sa se degradeze. Douasprezece persoane, intre care sapte civili, au fost ucise in ultimele 24 de ore in luptele dintre armata ucraineana si rebeli separatisti prorusi in estul Ucrainei. La Donetk, bastion al separatistilor, sapte civili au fost ucisi si alti 23 raniti in noaptea de joi spre vineri, a anuntat primaria orasului, centru administrativ al regiunii omonime. Armata ucraineana a anuntat, de asemenea, ca cinci soldati au fost ucisi si 23 raniti in confruntari, soldate cu peste 5.000 de morti in peste noua luni de la inceputul conflictului din estul Ucrainei.

Luptele au devenit din ce in ce mai violente intre armata ucraineana si rebelili prorusi la Debaltevo, o localitate strategica ce leaga cele doua ‘capitale’ separatiste — Lugansk si Donetk. Kievul a declarat vineri ca detine in continuare controlul asupra acestui oras cu 25.000 de locuitori, dar mii de soldati ucraineni, care se pozitioneaza aici, sunt amenintati cu incercuirea in fata asaltului rebelilor prorusi, reamintind de tragedia de la Illovaisk, unde cel putin 108 soldati ucraineni, prinsi in capcana, au murit vara trecuta, relateaza AFP. ‘Vreau sa ma adresez tuturor militarilor ucraineni: depuneti armele si plecati! Aveti o sansa de a va salva vietile si de a pleca’, a declarat vineri dimineata la postul televiziunii ruse Rossia-24 ‘presedintele’ autoproclamatei ‘republici populare’ Donetk (DNR), Aleksandr Zaharcenko.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *