Tarile UE nu se pun de acord in privinta monitorizarii de catre OSCE a frontierei ruso-ucrainene

de | iul. 16, 2014 | Federatia Rusa, Info Militar, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Divergentele din Europa asupra misiunii OSCE ce ar putea monitoriza granita ruso-ucraineana, impiedica acest proces, scrie ziarul economic rusesc Kommersant. Sursa citata scrie ca o reglementare de incetare a focului nu este posibila din cauza divergentelor de opinia a unor state din UE. Dintre tarile Uniunii Europene (UE), rolul cel mai activ il are Germania, […]

ukraine-russia-bor_2856215kDivergentele din Europa asupra misiunii OSCE ce ar putea monitoriza granita ruso-ucraineana, impiedica acest proces, scrie ziarul economic rusesc Kommersant. Sursa citata scrie ca o reglementare de incetare a focului nu este posibila din cauza divergentelor de opinia a unor state din UE. Dintre tarile Uniunii Europene (UE), rolul cel mai activ il are Germania, care sustine propunerea Moscovei de a desfasura la frontiera ruso-ucraineana observatori din partea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), mai scrie sursa citata.

Dimpotriva, dupa cum rezulta din declaratia Ministerului de Externe al Rusiei, Marea Britanie si o serie de alte tari se opun realizarii acestei initiative. Pe fondul unei schisme din ce in ce mai mari in randurile Europei in ceea ce priveste problema ucraineana, SUA isi amplifica presiunile la adresa Rusiei, acuzand-o fatis de sprijin acordat separatistilor. Moscova a inaintat la OSCE un proiect privind desfasurarea de observatori ai acestei organizatii la granita ruso-ucraineana, iar Ministerul de Externe al Rusiei si-a exprimat speranta ca documentul va fi aprobat in cel mai scurt timp. In afara de aceasta, marti partea rusa i-a invitat pe atasatii militari ai 18 tari acreditati la Moscova (inclusiv ai SUA, Germaniei, Frantei, Olandei, Belgiei, Ucrainei, Chinei si Japoniei) sa viziteze regiunea rusa Rostov, care se invecineaza cu Ucraina, ‘pentru a vedea cu propriii lor ochi situatia la frontiera si consecintele bombardarilor dinspre teritoriul ucrainean’.

Potrivit Kommersant, 11 dintre atasatii militari au raspuns favorabil invitatiei. Divergentele din ce in ce mai evidente din sanul Europei pe marginea problemei ucrainene s-au manifestat nu doar in cadrul OSCE. Potrivit unor surse diplomatice ale Kommersant de la Bruxelles, in ajunul summitului UE tocmai noua tari ale UE, inclusiv Germania, Franta si actualul presedinte Italia, au dat de inteles ca nu vor sustine propunerea privind adoptarea de sanctiuni sectoriale impotriva Rusiei.

Porosenko sustine ca are sprijinul Germaniei si SUA

Pe de alta parte, Presedintele ucrainean Petro Porosenko a dat asigurari ca are sustinerea Germaniei si Statelor Unite fata de actiunile sale in estul tarii, o zona devastata de o insurectie armata prorusa, in contextul in care summitul european urmeaza sa studieze miercuri noi sanctiuni vizand Rusia. Porosenko a discutat marti seara tarziu la telefon cu cancelarul german Angela Merkel si vicepresedintele american Joe Biden, pentru a afla „ce sustinere poate oferi (Ucrainei) comunitatea internationala cu o zi inainte de (reuniunea) Consiliului European”, a anuntat miercuri presedintia ucraineana.

El i-a spus lui Merkel ca „armament si combatanti continua sa ajunga in Ucraina de pe teritoriul Rusiei”, iar cancelarul l-a asigurat ca Ucraina va beneficia de o „sustinere ferma din partea Uniunii Europene” in cursul reuniunii de miercuri, la Bruxelles, potrivit presedintiei ucrainene, care nu precizeaza daca aceasta sustinere vizeaza impunerea unor sanctiuni contra Rusiei, cerute de catre Kiev. Biden a dat asigurari, la randul sau, ca Statele Unite vor „continua sa sustina integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si sa actioneze cu insistenta in vederea elaborarii unei pozitii solidare cu Uniunea Europeana” cu privire la Ucraina, potrivit presedintiei de la Kiev.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *