SUA: Rusia nu renunta la planurile anexioniste ale estului Ucrainei

de | oct. 23, 2014 | Federatia Rusa, Info Militar, Intelligence, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Mai multi oficiali si experti americani sunt de parere ca Rusia va continua campania de anexare a unor teritorii ucrainene. Fostul ministrul al Apararii si fost sef al CIA, Leon Panetta, opineaza ca presedintele rus, Vladimir Putin, a anexat Crimeea utilizand forta militara si vrea sa faca acelasi lucru si cu partea de est a […]

mapMai multi oficiali si experti americani sunt de parere ca Rusia va continua campania de anexare a unor teritorii ucrainene. Fostul ministrul al Apararii si fost sef al CIA, Leon Panetta, opineaza ca presedintele rus, Vladimir Putin, a anexat Crimeea utilizand forta militara si vrea sa faca acelasi lucru si cu partea de est a Ucrainei. Intr-un interviu acordat postului ceh „CT24”, Panetta mentioneaza ca la inceputul conflictului, lui Putin trebuia sa i se spuna ca „nu poate folosi agresiunea pentru a obtine teritorii”. in opinia expertului, „la amenintarea lui Vladimir Putin impotriva Ucrainei si a altor tari trebuie sa se actioneze rapid, astfel incat acest tip de agresiune sa poata fi oprit”. „Este important ca Occidentul a impus sanctiuni impotriva Rusiei, chiar daca a fost nevoie de o lunga perioada de timp”, subliniaza fostul ministru american al Apararii. „Daca Rusia vrea sa aiba afaceri cu alte tari, sa le ajute din punct de vedere economic sau sa fie parte a familiei internationale, poate sa faca acest lucru”, a completat Panetta la conferinta internationala „Zilele SUA si UE la Praga” ce are loc in Cehia. „Dar daca rusii doresc doar sa distruga, sa anexeze terenuri din alte tari, atunci ii vom opri”, a adaugat Panetta, in opinia caruia „timpul in care se parea ca razboiul rece a ramas in urma a trecut”. „Acum, se pare ca avem un nou capitol al razboiului rece”, a completat acesta.

La randul sau, Stephen Blank, cercetator la Consiliul de Politica Externa Americana, considera ca Alianta Nord-Atlantica nu exclude aplicarea unor scenarii care prevad ocuparea Odesei si a Mariupolului de catre Federatia Rusa . „NATO nu exclude scenarii care sa presupuna o ocupatie rusa in Odesa si Mariupol, ceea ce ar permite Rusiei, printre altele, sa creeze o legatura intre Transnistria, Crimeea si sud-estul Ucrainei” – a declarat Blank, citat de publicatia ucraineana „Zerkalo Tijnia”. Totodata, expertul a subliniat ca intentiile agresive ale Kremlinului sunt manifestate si in afara Ucrainei. „in Marea Baltica, observam ca submarine rusesti incalca, din nou, granitele maritime ale Suediei, iar avioanele rusesti incalca spatiul aerian suedez. Navele rusesti, de asemenea, impiedica vasele de cercetare finlandeze” , a precizat expertul american, citat de Radio Chisinau. „In regiunea Kaliningrad, de exemplu, in cateva luni vor fi amplasate sisteme de rachete, care pot fi folosite in cursul operatiunilor militare terestre si aeriene, dar si maritime. Mai mult decat atat, bugetul militar al Rusiei pentru 2015 promite sa fie unul record”, a adaugat Stephen Blank. Analistul a mai remarcat ca Bulgaria si Romania, dar si Polonia si statele baltice au semnalat in repetate randuri o amenintare crescuta din partea Rusiei.

Ofertele otravite ale lui Putin pentru vecinii ucrainenilor

Pe fundalul recentelor declaratii ale fostului ministru polonez de Externe, Radoslav Sikorski, privind propunerile lui Putin de impartire a Ucrainei facute la summitul NATO de la Bucuresti din 2008, fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili a spus ca presedintele rus Vladimir Putin a facut propuneri similare pentru parti din Ucraina si Romaniei si Ungariei. Ulterior, marti, fostul presedinte georgian din perioada 2008-2014, Mihail Saakasvili, a confirmat la televiziunea poloneza TVN24 ca Putin intr-adevar i-a facut acea oferta fostului premier de atunci Donald Tusk si ca le-a spus lucruri similare si liderilor din Romania si Ungaria. „Tusk mi-a repetat-o. A crezut ca Putin glumeste. Dar el (Putin – n.red.) le-a spus acelasi lucru Romaniei si Ungariei”, a subliniat Saakasvili. „El (Putin – n.red.) mi-a spus si ca trebuie facut ceva in legatura cu Moldova si ca NATO nu poate apara statele baltice”, a adaugat fostul lider georgian. Potrivit Thenews.pl, Saakasvili a spus ca „presedintele rus Vladimir Putin a oferit sa impartaUcraina, in urma cu mai multi ani, liderilor din Polonia si din alte tari”.

„Vladimir Putin a afirmat ca Ucraina nu este o tara, ci un teritoriu. La urmatoarea intalnire, mi-a spus ca Crimeea este pamant rusesc. Apoi mi-a spus ca este foarte nemultumit de Moldova si ca trebuie facut ceva”, a precizat fostul presedinte al Georgiei. In ce priveste pozitia Rusiei, Kremlinul a anuntat ca dezvaluirea lui Sikorski reprezinta „o completa absurditate”. Fostul ministru de Externe polonez a mai declarat, in Gazeta Wyborcza, ca actualul comportament al Rusiei reprezinta marea problema. „Duminica, fostul meu coleg, pana recent, Serghei Lavrov (ministrul de Externe rus – n.red.) a spus ca daca Moldova vrea sa se alature NATO sau Romaniei, atunci Transnistria ar trebui sa-si aleaga singura viitorul. Stim cu totii ce inseamna acest lucru”, a mai spus Radoslaw Sikorski.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *