Războiul lumilor sau Minsk-3

de | mart. 8, 2016 | Federatia Rusa, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

În anul 1898 scriitorul englez H.G.Wells a publicat cunoscutul său roman fantastic „Războiul lumilor”. Acesta descrie experienţele unui narator anonim din Londra, Anglia în timp ce oraşul este invadat de marţieni. În anul 1938, în Statele Unite, radioul preda şi o piesă bazată pe roman. Cu toate că dictorul a anunţat dinainte că fusese doar […]
Ucraina mizeaza pe sprijinul comunitatii internationale

Ucraina mizeaza pe sprijinul comunitatii internationale

În anul 1898 scriitorul englez H.G.Wells a publicat cunoscutul său roman fantastic „Războiul lumilor”. Acesta descrie experienţele unui narator anonim din Londra, Anglia în timp ce oraşul este invadat de marţieni. În anul 1938, în Statele Unite, radioul preda şi o piesă bazată pe roman. Cu toate că dictorul a anunţat dinainte că fusese doar opera artistică, a stârnit panicul în nord-estul Americii. Ne vom întoarce la subiectul mai târziu. Iar acum să ne întrebăm: dacă marţienii ar fi existat cu adevărat, ne-ar fi invadat pământul şi ar vrea să ne extermineze cu totul, – am duce tratative cu ei? Chiar de trei ori?
Adevărat, am de gând să vorbesc despre Minsk-3 şi o nouă „împăcare” între Ucraina, Rusia şi teroriştii din Donbas.
In urma cu cateva saptamani, Kievul a fost vizitat de noul reprezentant al Rusiei în grupul de contact cu Ucraina Boris Grîzlov. Cunoscut drept uliu al politicii ruseşti, acesta a încercat să pună un punct clar în soarta Minskului-2, – cică, nici Ucraina, nici „independentiştii” n-au îndeplinit condiţiile acordurilor respective. Şi, bineînţeles, a şi încercat să pună toată vina pe Ucraina: Kievul, spune Grîzlov, n-a început procesul de consultări cu „republici populare” privind statutul lor în noua Constituţie a Ucrainei. A şi uitat rusul că drept condiţia pentru aşa ceva a fost semnată retrocedarea controlului asupra graniţei de stat în regiunile Doneţk şi Luhansk, dar şi alegeri libere din Donbas, cu participarea partidelor şi a mediilor ucrainene. Timp de un an de zile teroriştii nici nu au oprit tragerea permanentă în direcţia ucraineană.

Demers rusesc

Dar, de ce ruşii propun un nou acord? Este pentru prima dată în cei doi ani de zile, când reprezentantul Kremlinului de bună voie ajunge la Kiev cu un mesaj de la Vladimir Putin. Mesajul care sună: „Haideţi să fim prieteni, doar suntem fraţi!” Ca şi totdeauna, nimic nu s-a schimbat.
Pricina principală este clară-clarisimă – preţul petrolului. Ceea ce înseamnă catastrofa naţională pentru ruşi. Cu tot cu sancţiunile vestice pun o cruce grasă pe economia „ursului” timp de cel mai mult trei ani de zile.
Recent, pe piaţa de petrol s-a întors Iran, ceea ce este şi mai tragic pentru Moscova. Situaţia din Siria este într-un impas, iar închiderea graniţelor cu Turcia şi Egipt a stârnit o mânie prost acoperită a turiştilor ruşi care nu prea au unde merge. Mai ales că rubla cade şi ea mai departe.
Visul lui Putin, Uniunea Euro-Asiatică (şi cea Vamală) se autodistruge chiar începând cu anul 2016. Kazahstan şi Belarus au renunţat clar la eliminarea zonei de liber comerţ cu Ucraina, ceea ce înseamnă că marfa ucraineană va putea ajunge la piaţa rusească prin ţările-membre ale Uniunii Vamale. Dar de închis graniţă cu acestea nici vorbă, – atunci Rusia s-ar întoarce direct în anul 2000… Va trebui să înceapă din zero.

Partener de prisos?

Şi mai mult, Drumul de Mătase din China în Europa prin Georgia şi Turcia cu tot cu gazoducte europene cu revers, – fac din Moscova un partener de prisos în economie şi geopolitică.
Aceasta înseamnă că ruşii sunt dispuşi să cadă de acord cu Ucraina, să ajungă la o înţelegere cu aceia, din cauza cărora în doi ani de zile s-au prăbuşit toate visurile lor.
Astfel, varianta rusească a Minskului, cu schimbări politice din cauza şantajului militar, s-au preschimbat în varianta demult propusă de Ucraina şi Vestul: „demilitarizarea regiunii şi abia după schimbări politice”.
Se zvoneşte că Grîzlov a venit însă la Kiev cu o propunere considerată de ruşi „bună”: să aleagă ei împreuna cu ucraineni un lider al Donbasului de tip Kadîrov în Cecenia, păstrând astfel controlul asupra regiunii chiar şi după alegeri ucrainene şi închidere oficială a graniţei. Kievul a renunţat. Ucraina în prezent îşi poate permite luxul de a aştepta. Conflictul militar este de fapt oprit şi dezgheţarea lui ar fi aproape imposibilă, pentru că ar însemna un nou război cald cu soldaţii veniţi din Rusia, pe care Rusia nu prea îi are şi care ar putea provoca prăbuşirea situaţiei în Rusia însăşi. Însă, dacă nu se va face nimic, cele două „republici populare” vor muri de foame timp de un an de zile, fără economie, chiar cu ajutor direct din partea ruşilor, care este servit bandiţilor doar pentru propria îmbogăţire. Pe când populaţia, majoritar în vârstă (tineretul şi clasa medie au plecat demult ba în Ucraina „continentală”, ba în Rusia), va fi nevoită să sufere de lipsa oricăror posibilităţi de a exista. Unica soluţie pentru bande din Donbas ar fi un nou conflict militar cu Kievul, ceea ce fără ajutorul direct al Rusiei (ceea ce va provoca cu siguranţă sancţiuni noi) se va preface într-un dezastru. Au şi proclamat acum două zile o nouă mobilizare. Cu toate că asemenea „mobilizări” noi se proclamă aproape în fiecare săptămână.

Gripa separatista

Analiştii ucraineni, dar şi cei europeni spun clar că suntem martori de o târâre lentă, dar sigură, a Rusiei din Donbas. Ceea ce deloc nu înseamnă că ruşii îl vor redea cu uşurinţă în mâinile ucrainenilor. Rusia va încerca să mai dezvolte conflictul deja fără participarea propriilor trupe, – iar reacţia Ucrainei va provoca o nouă ură a populaţiei din Donbas faţă de Kiev, provocată şi de presa şi televiziunea rusească. Cu toate astea, Kremlinul va încerca să destabilizeze situaţia generală în politica ucraineană, pentru a opri mişcarea acesteia către UE şi NATO.
În orice caz, nu prea se vede ce scop vroia să atingă Putin cu războiul său în Donbas şi ocuparea Crimeei. Singurul răspuns este trist: destabilizarea, haosul şi o nouă cortină de fier. Oare aceasta ar fi obiectivul final?
Foarte interesant, cum se termină romanul lui Wells. După ce marţienii au cucerit cu totul Pământul, începe o epidemie de gripă în urma căreia toţi dintre ei moară. Acum în Ucraina s-a început o epidemie, de o săptămână, în toată ţară. Dar mai ales în Donbas. În „armata” DNR-ului aproape 70% din „soldaţi” s-au îmbolnăvit de gripă şi de pneumonie, recent nivelul de morţi a crescut drastic. Poate, ştia ceva Mister Wells…

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *