Razboi Rece deasupra Republicii Moldova: Rusia incearca sa intre in avantaj in fata SUA

de | oct. 23, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Interesele americane si rusesti s-au mutat in ultimii ani in zona Republici Moldova, acolo unde cele doua state dau adevarate batalii strategice pentru a-si impune autoritatea. Moscova isi va retrage din Transnistria opt elicoptere vechi ce nu mai pot fi folosite, a anuntat luni vicepremierul moldovean Eugen Carpov, care a facut precizari, impreuna cu ministrul […]

Interesele americane si rusesti s-au mutat in ultimii ani in zona Republici Moldova, acolo unde cele doua state dau adevarate batalii strategice pentru a-si impune autoritatea. Moscova isi va retrage din Transnistria opt elicoptere vechi ce nu mai pot fi folosite, a anuntat luni vicepremierul moldovean Eugen Carpov, care a facut precizari, impreuna cu ministrul al Apararii, privind informatii de presa potrivit carora Rusia trimite armament in regiune, relateaza ProTV Chisinau. Carpov a anuntat totodata ca un avion militar urmeaza sa aduca marti la Chisinau o echipa rusa care are misiunea sa evalueze cele opt elicoptere, care nu au mai fost utilizate din 1998 si care nu mai sunt functionale. Elicopterele urmeaza sa fie transportate in Rusia, dar nu s-a precizat o data in acest sens. Ministrul Apararii, Vitalie Marinuta, si-a exprimat surprinderea dupa ce membri rusi ai trupelor de mentinere a pacii in Transnistria au raportat, intr-o sedinta lunara, o cantitate mai mare de armament decat luna precedenta, precizand ca au primit acest armament din depozitele Armatei a XIV-a din Republica Moldova. Dupa ce Chisinaul a solicitat explicatii, Marinuta a anuntat ca Moscova a dat asigurari ca va retrage armamentul, precizand ca este vorba despre o eroare.

Inarmare in afara „misiunii pacificatoare”

Marinuta a afirmat saptamana trecuta ca detine informatii potrivit carora Rusia trimite in regiunea separatista moldoveana Transnistria armament si tehnica militara fara acordul Chisinaului. Printre acestea se-numara camioane, lansatoare de grenade si pusti cu luneta – echipamente ce nu se inscriu in cadrul unei misiuni de pacificare. „Cred ca se interpreteaza gresit ca eu am spus ca se inarmeaza regiunea transnistreana. Nu. Eu am spus ca se desfasoara actiuni de inarmare a contingentului rus in regiunea transnistreana, nu numai cu automobile, dar si cu alte tipuri de armament, care nu sunt specifice dupa parerea mea unor operatiuni de mentinere a pacii in conditiile Republicii Moldova. Fiindca noi avem peste 21 de ani de stabilitate, daca nu punem incidentul de la 1 ianuarie curent, si nu cred ca armament greu de infanterie ar trebui sa fie introdus in zona de securitate. Cel mai grav este ca aceste schimbari se fac fara macar a instiinta Republica Moldova, asa cum prevad acordurile anterioare”, a spus ministrul Apararii.

Relatii diplomatice consolidate

In plan diplomatic, Chisinau incearca intarirea relatiilor cu Moscova. Premierul Vlad Filat a anuntat luni seara desemnarea unui nou ambasador al Republicii Moldova la Moscova, dupa aproape jumatate de an in care postul a fost vacant, relateaza PRO TV Chisinau. Numele noului ambasador este Andrei Galbur, in varsta de 38 de ani, fost sef al unui departament al Ministerului de Externe. Anuntul privind numirea noului ambasador a fost facut luni seara de premierul Vlad Filat. Functia de ambasador al Republicii Moldova la Moscova este vacanta de la sfarsitul lui aprilie, cand Andrei Neguta a fost rechemat la Chisinau in urma unor declaratii facute in cadrul unui interviu fara a avea mandat din centrala de la Chisinau. Guvernul a luat aceasta decizie la initiativa Ministerului de Externe, dupa ce Neguta a declarat pentru presa rusa ca retragerea inainte de termen a militarilor rusi din Transnistria reprezinta un pericol pentru R. Moldova.

Acuzatii de simpatii pro-NATO

Reinarmarea cu echipamente noi a trupelor ruse din Trasnistria survine la scurt timp dupa ce liderii separatisti de la Tiraspol au declarat ca Republica Moldova intareste relatia cu NATO si ca va gazdui chiar o baza militara a Aliantei Nord-Atlantice. seful securitatii de la Tiraspol, Vladislav Finaghin, a afirmat ca in ultima jumatate de an Chisinaul isi „consolideaza activ componenta militara cu ajutorul SUA si al Romaniei” si va opera modificari in Constitutia tarii in acest sens. Oficialul transnistrean a facut aceste constatari dupa ce ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Rusiei, Serghei Gubarev, a anuntat posibilitatea recunoasterii Transnistriei. La poligonul militar de la Bulboaca au loc activitati de instruire ale armatei nationale in cadrul programului „Parteneriatul pentru Pace”, scrie Nezavisimaia Gazeta. Insa, potrivit declaratiilor lui Finaghin, in ultimul timp, poligonul nu se modernizeaza doar la standarde NATO, ci pentru NATO, in cadrul unor activitati secrete care sunt si vor fi sprijinite de un cadru legislativ adecvat. „Potrivit informatiilor noastre, alianta de guvernamant din Republica Moldova doreste sa schimbe Constitutia pentru a permite plasarea bazelor straine pe teritoriul republicii”, iar „autorii modificarii constitutionale au in vedere NATO”, a declarat el. Totodata, Finaghin a avansat ideea ca aceasta tendinta a motivat anuntul recent al lui Serghei Gubarev. Oficialul rus a mentionat la sfarsitul saptamanii ca in cazul in care Republica Moldova isi va pierde suveranitatea sau neutralitatea, va fi „timpul sa analizam un Plan B”, care ar putea consta in recunoasterea independentei Transnistriei.

Razboi Rece deasupra Chisinaului

Mutarea militara a Rusiei nu este deloc intamplatoare si vine ca masuri de raspuns la intensificarea contactelor pe linie militara dintre SUA cu Republica Moldova. La inceputul acestei luni, SUA avea sa acorde Republicii Moldova un ajutor financiar de 1,6 milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii de antrenament a Armatei Nationale, in special a trupelor din baza militara de instruire de la Bulboaca, anunta Ministerul Apararii de peste Prut. Acest sprijin venea in urma discutiilor purtate de catre presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chisinau, William H. Moser. Oficialul american a apreciat inalta pregatirea militarilor de peste Prut din forta de mentinere a pacii si, in mod special, a ministrului Apararii, Vitalie Marinuta, care a coordonat mai multe proiecte militare moldo-americane, intre care si aderarea Republicii Moldova la Initiativa Globala pentru Operatiuni de mentinere a pacii. Presedintele RM Nicolae Timofti si ambasadorul american William H. Moser au convenit atunci sa viziteze impreuna peste o perioada de timp Baza militara de instruire de la Bulboaca, pentru a urmari modul in care sunt instruiti soldatii care fac parte dintre trupele de mentinere a pacii. Republica Moldova nu se afla printre statele membre NATO, dar in ultimii ani soldatii de peste Prut isi desfasoara antrenamentele dupa standardele NATO si in logica interoperabilitatii cu acest sistem. Constitutia Republicii Moldova prevede neutralitatea din punct de vedere militar.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *