Putin reia retorica anti-scut in fata diplomatilor rusi si vrea legaturi stranse cu China, India si UE

de | iul. 10, 2012 | Asia Centrală, Federatia Rusa, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, si-a exprimat înca o data îngrijorarile cu privire la o lege americana ce sanctioneaza oficiali rusi pentru abuzuri privind drepturile omului. De asemenea, acesta a facut referire si la planurile SUA în legatura cu scutul antiracheta din Europa, într-un discurs sustinut luni în fata diplomatilor rusi. „Schimbarea amendamentului antisovietic […]

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, si-a exprimat înca o data îngrijorarile cu privire la o lege americana ce sanctioneaza oficiali rusi pentru abuzuri privind drepturile omului. De asemenea, acesta a facut referire si la planurile SUA în legatura cu scutul antiracheta din Europa, într-un discurs sustinut luni în fata diplomatilor rusi. „Schimbarea amendamentului antisovietic Jackson-Vanik cu o lege antirusa, precum si tendinta (Washingtonului) de a distorsiona echilibrul strategic prin crearea unui scut antiracheta nu poate decat sa ne îngrijoreze”, a declarat el, preluat de RIA Novosti. Luna trecuta, o comisie a Senatului american a adoptat în unanimitate o lege denumita dupa numele avocatului rus care a murit în detentie în 2009, Serghei Magnitki, si care impune restrictii de calatorie si înghetarea averilor unor oficialil rusi care au avut legatura cu încarcerarea si decesul acestui avocat, precum si cu alte abuzuri comise în Rusia în privinta drepturilor omului. Putin a declarat ca solutia pentru „multe probleme globale si regionale” depinde de relatiile dintre Rusia si Statele Unite, adaugand ca a „luat nota” de „declaratiile dure” ale unor oficiali americani despre Moscova. Unul dintre subiectele de discordie este Siria, unde partile aflate în conflict ar trebui încurajate sa ajunga la o rezolvare politica a situatiei prin dialog, sustine Putin.

Prioritatile diplomatiei ruse

Moscova isi doreste sa mentina cooperarea speciala cu puterile emergente ca China si India, a adaugat Putin, exprimandu-si, de asemenea, îngrijorarile cu privire la agravarea problemelor economice din Europa. „Cooperarea cu China are cea mai mare importanta strategica si practica”, a declarat Putin. „Intentionam sa acordam o atentie speciala aprofundarii tuturor formelor de cooperare cu partenerii nostri chinezi, inclusiv coordonarea actiunilor noastre pe agenda internationala”, a adaugat el. „Firesc, vom revigora legaturile noastre traditionale cu Europa”, a declarat presedintele rus. „Va reamintesc: peste un sfert din comertul extern al Rusiei are loc cu Germania, Italia, Franta si Olanda”, a adaugat el. „Summitul din iunie al UE a confirmat caracterul prioritar al dialogului strategic ruso-european. În acelasi timp, nivelul cooperarii cu UE în viziunea noastra nu a atins potentialul maxim”, a explicat presedintele rus. „Împreuna cu Europa putem atinge tinte ambitioase, mult mai ambitioase decat în prezent – crearea unei piete unice de la Atlantic la Pacific cu o valoare de trei trilioane de euro. Viata cere masuri în acest sens”, a adaugat el. Putin a recunoscut însa ca este pesimist în legatura cu abilitatea Europei de a gasi o solutie viabila la criza economica actuala. „Trebuie sa recunoastem ca nu vedem pana acum optiuni viabile pentru depasirea crizei economice globale. In plus, perspectivele devin tot mai alarmante si problemele privind datoriile din zona euro si alunecarea acesteia în recesiune reprezinta doar varful aisbergului problemelor structurale nerezolvate”, a subliniat Putin. „Lipsa unor modele de dezvoltare noi împotriva unui context de conducere erodata în motoarele economice traditionale, ca Statele Unite, Uniunea Europeana si Japonia, reprezinta o tergiversare a dinamicii dezvoltarii globale”, a afirmat el. Lupta pentru accesul la resursele naturale se intensifica, provocand fluctuatii anormale în privinta materiilor prime si a pietei energiei, considera presedintele rus. „Caracterul multivectorial al dezvoltarii globale care s-a intensificat ca rezultat al crizei si tulburarile sociale si economice interne slabesc dominanta asa-numitului Occident istoric … Iar eu vreau sa subliniez ca acest lucru nu ne bucura deloc”, a adaugat el.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *