PSD, marele câștigător al alegerilor parlamentare din România

de | dec. 12, 2016 | Marea Neagra, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Partidul Social Democrat a obţinut 46,14% dintre voturile din ţară pentru Camera Deputaţilor, PNL 19,96%, USR 8,43%, UDMR 6,35%, ALDE 5,65%, PMP 5,06%, iar PRU 2,78%, conform datelor făcute publice de către BEC, preluate de agenția KARADENIZ PRESS. În cursa pentru Senat partidele au obținut următoarele rezultate: PSD 46,33%, PNL 20,33%, USR 8,49%, UDMR 6,36%, […]
Liderul PSD, Liviu Dragnea, câștigătorul alegerilor parlamentare

Liderul PSD, Liviu Dragnea, câștigătorul alegerilor parlamentare

Partidul Social Democrat a obţinut 46,14% dintre voturile din ţară pentru Camera Deputaţilor, PNL 19,96%, USR 8,43%, UDMR 6,35%, ALDE 5,65%, PMP 5,06%, iar PRU 2,78%, conform datelor făcute publice de către BEC, preluate de agenția KARADENIZ PRESS. În cursa pentru Senat partidele au obținut următoarele rezultate: PSD 46,33%, PNL 20,33%, USR 8,49%, UDMR 6,36%, ALDE 6,08%, PMP 5,33%, PRU 2,94%. Rezultatele sunt valabile după centralizarea a aproximativ 6,8 milioane de voturi din cele 7.212.022 exprimate.

Liviu Dragnea, posibil premier

Fostul lider PSD, Victor Ponta, a răspuns duminică, după anunţarea exit-poll-urilor, unei întrebări privind posibilitatea ca Liviu Dragnea să fie premier, el precizând că, dacă se doreşte eficienţă şi să se facă treabă, atunci şeful PSD trebuie să fie şi premier. „Eu am spus un lucru bazat pe experienţa pe care am avut-o în cele trei guverne, într-unul dintre ele Liviu a fost alături de mine. Dacă vreţi eficienţă şi vreţi să facem treabă, cine e şeful partidului e şi şeful Guvernului. Dacă vreţi să ne certăm, ne certăm cum a fost cu Cioloş şi cu toţi ceilalţi“ a declarat Victor Ponta, citat de mass-media republicană.
În privinţa posiblităţii ca Dragnea să fie nominalizat premierul PSD s-au pronunţat, duminică, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, precum şi vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu. „Este o posibilitate care se conturează din ce în ce mai pregnant”, a declarat Florea.
„Dacă mă întrebaţi pe mine, da. Dar trebuie să-l întrebaţi şi pe dânsul”, a spus şi Ecaterina Andronescu.

Poziție PSD

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat duminică, despre posibila nominalizare a sa ca premier, în condiţiile în care Constituţia nu îi interzice acest lucru, că el nu are de gând să îşi bată joc de votul românilor şi că va respecta în primul rând acest vot, precum şi Constituţia.
Săptămâna trecută el declara că partidul nu va modifica legea care îi interzice să fie premier, argumentând că un act normativ nu se poate modifica şi publica în Monitorul Oficial în trei zile. Precizările liderului PSD vin pe fondul recentelor declarații ale președintelui român, Klaus Johannis, privind respingerea candidaturilor persoanelor cu probleme penale, considerat un avertisment împotriva posibilei nominalizării a lui Liviu Dragnea de către PSD.
‘Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede legea 90/2001.

Alianță PSD-ALDE-UDMR

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că exclude o alianță pentru viitoarea guvernare cu PNL, USR și PMP, dar nu a mai negat o eventuală colaborare cu UDMR. „Vorbim mai întâi în partid (n.r. despre o colaborare cu UDMR), după care vorbim cu colegii de la ALDE și împreună stabilim calea de urmat. Nu avem de gând să facem alianță cu PNL, USR sau cu PMP-ul”, a declarat aseara Dragnea, la sediul PSD din Băneasa. El consideră că UDMR va intra în Parlament cu peste 6 %, pentru că „cel puțin așa sunt semnele”.
Întrebat dacă va face un protocol cu ALDE pentru nominalizarea unui singur premier, Dragnea a arătat că PSD se va ține de cuvânt. „Da, noi ne ținem de ceea ce am stabilit, cred că și ei se țin. (…) Mâine sigur mă văd cu domnul Tăriceanu”, a precizat aseară liderul PSD.

Avertisment dur

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat duminică seară, la închiderea scrutinului electoral, că președintele Klaus Iohannis trebuie să accepte „voința poporului așa cum s-a manifestat la urne și să nu stea în calea formării unui guvern legitim”. „Le mulțumesc tuturor românilor care au făcut posibilă această zi a schimbării. Datorită votului dumneavoastră avem șansa de a duce țara într-o direcție bună. O vom face uniți, lăsând definitiv în urma învrăjbirea pe care unii au semănat-o între noi. M-am angajat să fiu, alături de colegii mei din ALDE, busola care indică drumul cel bun, garanția că acest drum va fi urmat fără șovăială. S-a dovedit la aceste alegeri că există un singur partid liberal în România — ALDE”, a scris Tăriceanu, duminică seară, pe Facebook.
Tăriceanu a adăugat că îl „cheamă” pe președintele Klaus Iohannis să accepte „voința poporului așa cum s-a manifestat la urne”. „Chem să se alăture coaliției pentru schimbare și democrație toate partidele care împărtășesc aceleași convingeri și valori. Îi chem să vină în ALDE pe toți aleșii și membrii PNL dezamăgiți de modul în care partidul a fost condus împotriva principiilor elementare ale liberalismului. Cetățenii și-au spus cuvântul. L-au rostit limpede și răspicat. Îl chem pe președintele Iohannis să accepte fără gânduri ascunse voința poporului așa cum s-a manifestat la urne și să nu stea în calea formării unui guvern legitim, legal și democratic. România a fost redată românilor prin propria lor voință. Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru efortul depus și pentru implicarea în această campanie”, a susținut Tăriceanu.

Majoritate parlamentară stabilă

Vicepremierul Vasile Dîncu, membru al fostului guvern Cioloș și considerat un posibil candidat la postul de premier în noua realitate politică de la București, a declarat, pentru AGERPRES, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS, că viitorul guvern trebuie să aibă în spate o majoritate parlamentară puternică, să rezolve problemele stringente ale României și că, de asemenea, e nevoie ca politicienii să pună capăt războiului politic. El crede că formarea viitorului guvern va depinde de interacțiunea dintre partidul care a câștigat alegerile și președintele țării.
‘Cred că în acest moment există posibilitatea să existe un guvern stabil. Depinde ce va face PSD, depinde și de interacțiunea dintre partidul care a câștigat destul de net alegerile și președinte, cel care desemnează premierul. Cred că în acest moment, alături de PSD și ALDE se pot adăuga și alți deputați și senatori și se poate crea o guvernare stabilă, o guvernare care să poată rezolva unele dintre sarcinile cele mai importante de viitor pentru România’, a spus Vasile Dîncu.

Obiective strategice

Vicepremierul a amintit că România nu are încă o autostradă care să treacă munții, că nu s-a reușit modificarea Constituției și nici o descentralizare eficientă, care să ducă la încheierea procesului de modernizare a statului. ‘Aceste lucruri sunt urgente pentru viitor, ori pentru asta este nevoie de un guvern puternic, un guvern politic, care să aibă în spate o majoritate parlamentară puternică. Cred că nu va fi complicat de făcut un guvern și contează totuși modul în care vor interacționa factorii politici importanți, ca să spunem așa, cei care au câștigat alegerile și, evident, Președinția României. Eu unul sunt optimist. Cred că se poate construi în România o majoritate parlamentară care să rezolve cele mai importante proiecte pe care le avem în viitor. Cu siguranță — și am văzut mesajul lui Liviu Dragnea — va trebui să terminăm odată cu acest război politic absurd. Dacă vom proceda așa cum a spus, dacă va proceda Liviu Dragnea așa cum a spus, atunci cred că se poate deschide o nouă eră în dezvoltarea României și să construim o majoritate credibilă și puternică’, a afirmat Vasile Dîncu.

Lecția USL

Potrivit acestuia, a mai existat o majoritate puternică, cea a USL, dar care n-a reușit să facă lucrurile importante pentru țară. ‘Majoritatea trecută, care a fost foarte puternică, n-a reușit, când USL a avut o majoritate mult mai mare, să facă aceste lucruri. Să sperăm că din a doua încercare, României o să-i iasă asta’, a punctat vicepremierul Dîncu.
Referitor la viitorul premier, Vasile Dîncu a spus că el trebuie să fie desemnat de partidul câștigător, PSD, și să pună în aplicare programul social-democrat din campania electorală. ‘Viitorul premier va fi probabil cel pe care îl va desemna PSD. Este dreptul câștigătorului, este constituțional să fie așa. Vom vedea care va fi acesta, dar este dreptul învingătorului să stabilească asta. Probabil că va fi un prim-ministru care va pune în practică programul PSD, programul din această campanie electorală’, a spus Vasile Dîncu.

Victorie incredibilă

Președintele USR, Nicușor Dan, afirmă că formațiunea pe care o reprezintă a înregistrat „o victorie incredibilă” la alegerile parlamentare, având în vedere că este un partid înființat în urmă cu 6 luni. „Ziua alegerilor s-a încheiat. Este o victorie incredibilă pentru un partid care a luat naștere în urmă cu doar 6 luni. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au votat, celor care au strâns semnături, au donat pentru noi sau care au ieșit în stradă pentru USR. Tot ce ați făcut pentru noi cu atât entuziasm și cu atâta bună credință ne obligă. Reprezentanții noștri în Parlament au datoria să își țină promisiunile din campanie, iar noi, ca partid, să continuăm să creștem pe aceleași coordonate: integritate și competență. Mulțumesc!”, a scris Nicușor Dan, duminică seară, pe o rețea de socializare.

Insulă de stabilitate

Președintele social-democraților i-a asigurat pe partenerii externi că România își va respecta toate angajamentele internaționale, strategice și economice și toate parteneriatele. Dragnea a adăugat aici o precizare făcută și în perioada campaniei electorale: „Vrem cu tărie să adăugăm o componentă economică importantă la aceste parteneriate”.
El a avut un mesaj și pentru factorii politici interni: „România este o insulă de stabilitate în regiune. Eu vreau ca în România să se mențină această democrație stabilă, fără conflicte inutile, iar asta înseamnă că toți oamenii politici, toți factorii politici, toate instituțiile fundamentale ale statului trebuie să înțeleagă și să respecte votul de astăzi al românilor. Trebuie să înțelegem toți, indiferent ce părere avem unul despre altul, că România are nevoie de o guvernare stabilă, competentă și responsabilă. Le cer tuturor să se pună astăzi capăt dezbinării, pentru că românii au votat astăzi împotriva instigării la ură, împotriva instigării la dezbinare, au votat pentru ca toți să ne unim, pentru ca într-adevăr România să fie o țară puternică și respectată”, a subliniat Dragnea.

PNL, lovit de criză

Surse din PNL au declarat luni pentru MEDIAFAX, citat de agenția KARADENIZ PRESS, că în cursul după-amiezii liderii din teritoriu şi de la nivel central se vor reuni în şedinţă la sediul PNL pentru a discuta care sunt paşii pe care partidul îi va face, conducerea formaţiunii urmând să rămână în funcţie până la congres. Sursele citate au mai declarat că este posibil ca Alina Gorghiu să nu îşi dea demisia aşa cum a susţinut că va face dacă PNL nu va intra la guvernare.
În partid sunt nemulţumiri legate de primarii care nu s-au mobilizat pentru a-i susţine pe noii candidaţi, putând fi identificate mai multe voci care spun fie că ar trebui să aibă loc o reorganizare a partidului, fie că Alina Gorghiu ar trebui să îşi asume eşecul alegerilor parlamentare şi să demisioneze, mai spun sursele citate.
De asemenea, liderii din teritoriu ar fi respins şi demisia secretarului general al PNL, Ilie Bolojan, şi le-ar fi cerut celor doi să rămână în funcţii până la conresul care va avea loc anul viitor.

Răspundere colectivă

Alina Gorghiu a declarat lunea trecută la Timişoara că în cazul în care nu se va realiza majoritatea parlamentară care să dea viitorul premier, anume Dacian Cioloş, răspunderea nu va fi doar a sa, ci şi a celor din Biroul Politic Naţional şi a şefilor de filiale. Ea a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul PNL Timiş, că nimeni din partidul pe care-l conduce “nu fuge de demisie”, în cazul în care rezultatul după alegerile parlamentare nu este cel propus.
“Nimeni din PNL nu fuge de demisie şi nu-şi pune problema să nu-şi asume răspunderea. Suntem într-un moment în care, însă, trebuie să discutăm de rezultate. Performanţa în politică se măsoară în voturi şi în procente, nu se măsoară altfel, oricât ne-am dori. În PNL, conducerea fixează target pe fiecare judeţ. Evident că există un target şi pe Timiş şi evident că nu-l voi face public, e o strategie internă a partidului. Dacă majoritatea parlamentară care să dea premier în persoana lui Dacian Cioloş nu se face, răspunderea nu este doar a Alinei Gorghiu, ci va fi a tuturor din Biroul Politic Naţional şi a tuturor şefilor de filială care nu produc rezultatul la care s-au angajat”, a declarat Alina Gorghiu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *