Parlamentarii de la Chisinau vor sa transparentizeze finantarea partidelor politice de peste Prut, dar din 2017

de | iul. 17, 2014 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

 Finantarea formatiunilor politice de peste Prut ar putea deveni o chestiune transparenta, dupa ce Parlamentul de la Chisinau a aprobat joi in prima lectura proiectul de lege cu privire la finantarea partidelor politice, propus de Guvern. Proiectul de lege propune ca partidele politice sa fie finantate, partial, din bugetul de stat prin alocarea pana la […]

 parlament-chisinauFinantarea formatiunilor politice de peste Prut ar putea deveni o chestiune transparenta, dupa ce Parlamentul de la Chisinau a aprobat joi in prima lectura proiectul de lege cu privire la finantarea partidelor politice, propus de Guvern. Proiectul de lege propune ca partidele politice sa fie finantate, partial, din bugetul de stat prin alocarea pana la 0,2% din banii publici. Banii urmeaza sa fie repartizati conform scorului electoral in alegeri, 50% vor fi impartiti in mod egal partidelor care au acces in Parlament, iar 50% – formatiunilor care au obtinut reprezentare politica in administratiile locale. Banii se vor transfera lunar pe conturile formatiunilor politice si anual ele vor prezenta rapoarte privind gestionarea fondurilor, relateaza Unimedia.info. „Una din sursele coruptiei din Republica Moldova, evident, tine de modul in care sunt finantate partidele politice. Partidele politice au cheltuieli, persoanele fizice si juridice contribuie, iar ulterior asteapta restituirea datoriilor prin functii, favoruri sau contracte.

Atat timp cat partidele politice sunt pilonii unei democratii, partidele trebuie sa fie democratice si finantate transparent. Partidele politice sunt finantate de un numar mic de persoane”, a afirmat deputatul PLDM George Mocanu. Initiativa legislativa mai prevede si plafonarea donatiilor din partea persoanelor fizice si a celor juridice. Guvernul propune pentru donatii un plafon de 40 de salarii medii. Mai mult decat atat, formatiunile vor fi obligate sa manifeste o transparenta totala la capitolul cheltuieli si donatii. in timpul campaniilor electorale, fiecare concurent va deschide un cont bancar in care vor fi varsate fonduri proprii sau primite de la alte persoane pentru desfasurarea campaniei. De asemenea, proiectul prevede interzicerea finantarii directe sau indirecte, sustinerea materiala sub orice forma a campaniilor electorale ale candidatilor la alegeri si ale concurentilor electorali din strainate. Masurile ar urma sa fie aplicate din 2017, dupa alegerile parlamentare ce se vor desfasura in aceasta toamna.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *