Legislativul Republicii Moldova a votat in favoarea unor modificari importante ale sistemului juridic

de | mai 29, 2015 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Parlamentul de la Chisinau a votat in prima lectura proiectul de lege care prevede o serie de modificari in sistemul legislativ al Republicii Moldova. La sedinta nu s-a prezentat marea majoritate a deputatilor comunisti, facand posibila astfel votarea proiectului de lege doar de catre deputatii PLDM si ai PD. Potrivit documentului, gestionarea dosarelor civile va […]

procuraturaParlamentul de la Chisinau a votat in prima lectura proiectul de lege care prevede o serie de modificari in sistemul legislativ al Republicii Moldova. La sedinta nu s-a prezentat marea majoritate a deputatilor comunisti, facand posibila astfel votarea proiectului de lege doar de catre deputatii PLDM si ai PD. Potrivit documentului, gestionarea dosarelor civile va fi exclusa din competenta procuraturilor. Legea prevede ca procurorul general va fi numit de seful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, si nu de Legislativ, asa cum este in prezent, informeaza Unimedia.info. Astfel, viitorul procuror general al Republicii Moldova va avea un mandat de sapte ani si nu de cinci, cum este in prezent. De asemenea, procurorii nu vor putea primi in acelasi timp salariu si pensie, iar lefurile lor urmeaza sa fie echivalate cu cele ale judecatorilor.

Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat ca ar fi fost normal ca sa fie mai intâi modificata Constitutia apoi sa fie votat proiectul de lege cu privire la Procuratura. „Mie personal ca deputat imi este rusine de puterea care o avem, pentru ca am ajuns sa mintim si europenii, si cetatenii. Sa adopti strategia cu privire la justitie in 2013, sa astepti 2 ani de zile, sa o adopti cu 37 de voturi si dupa asta sa vii cu un proiect de modificare a Constitutiei. Apare intrebarea: De ce din 2013 pâna in 2015 nu au venit cu proiectul de modificare a Constitutiei si pe urma de modificare a legii.Asta inseamna guvernare? Asta este om de stat?”, a declarat deputatul liberal Mihai Ghimpu. Republica Moldova s-a angajat sa reformeze procuratura in momentul aderarii la Consiliul Europei (CoE) la 13 iulie 1995 si aceasta restanta nu permite ca Moldova sa nu mai aiba statutul de tara monitorizata in cadrul CoE. UE preseaza de mai multa vreme Republica Moldova sa-si reformeze sistemul juridic si sa duca o lupta reala in domeniul anticoruptie.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *