Guvernul minoritar de la Chisinau, privit sceptic de experti

de | ian. 30, 2015 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Noul Executiv de la Chisinau format din PLDM si PD, cu sprijinul tacit al comunistilor este nu este vazut cu ochi buni de expertii politici de la Chisinau care afirma ca liderii celor doua partide vor fi constant supusi unor presiuni mari din partea PCRM. „Un astfel de guvern inseamna instabilitate si politica, si economica. […]

nicu popescuNoul Executiv de la Chisinau format din PLDM si PD, cu sprijinul tacit al comunistilor este nu este vazut cu ochi buni de expertii politici de la Chisinau care afirma ca liderii celor doua partide vor fi constant supusi unor presiuni mari din partea PCRM. „Un astfel de guvern inseamna instabilitate si politica, si economica. Este foarte greu sa imi imaginez ca, in conditiile culturii politice moldovenesti destul de conflictuale, un guvern minoritar va putea implementa si adopta legile necesare, stipulate in Acordul de Asociere, cu viteza necesara. Or, un guvern minoritar s-ar trezi in situatia sa negocieze practic orice pachet legislativ sau cu PCRM, sau cu PL. Aceste negocieri, dupa cum vedem in cazul Republicii Moldova, dureaza. si acest lucru inevitabil va duce la lacune serioase, daca nu dezastruoase in implementarea Acordului de Asociere. In plus, un guvern minoritar nu va trezi foarte multa incredere in exterior, atat in capitalele europene, dar si in randul investitorilor. Deci, un guvernminoritar inseamna faptul ca Moldova practic  se afla nu atat intr-o situatie de guvernare minoritara, cat intr-o asteptare permanenta a unei noi crize politice. Iar intr-o astfel de stare niciun investitor strain nu va investi in Republica Moldova”, a declarat expertul in politici europene, Nicu Popescu la postul Europa Libera.

El a mai spus ca nici investitorii straini nu se vor ingramadi sa dezvolte afaceri in Republica Moldova in acest climat politic subred. Expertul a mai afirmat ca PCRM ar incerca acum o repozitionare post-Voronin prin care sa incerce reinchgarea partidului dupa esecul de la ultimele alegeri si precarile masive care au avut loc in ultimii ani din randul comunistilor. „insa nu se stie niciodata cum se va schimba calculul PCRM-ului  peste trei luni sau sase luni. Poate acesta va avea alte oferte, inclusiv din exteriorul Republicii Moldova. Si in sensul acesta nu poti tine intreaga guvernare, intregul proces de asociere cu Uniunea Europeana ostaticul calculelor de moment ale unui partid care pana la urma se declara in opozitie fata de actuala guvernare”, a mai adaugat acesta. Analistul politic considera ca ar fi mai corect sa se mearga pe o alianta deschisa cu Partidul Liberal, fie pe o alianta deschisa cu Partidul Comunistilor. Expertul revine la ideea cooptarii Partidul Liberal la guvernare, in contextul refuzului PCRM de a va vota candidatura lui Iurie Leanca la postul de prim-ministru.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *