Gazoductul TAP, o noua ecuatie gazifera in regiunea Marii Negre

de | oct. 13, 2014 | Asia Centrală, Balcani, Caucaz, Federatia Rusa, Marea Neagra, Razboi energetic, Știri, Turcia, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Începând cu 2020, Europa va primi gaze naturale din Marea Caspică prin Conducta Trans-Adriatică (TAP), ce ocoleşte Federaţia Rusa, se arata intr-un raport publicat de Deutsche Welle, preluat de agentia de presa KARADENIZ PRESS
Gazoductul TAP poate deveni o noua realitate geopolitica in bazinul Marii Negre

Gazoductul TAP poate deveni o noua realitate geopolitica in bazinul Marii Negre

Începând cu 2020, Europa va primi gaze naturale din Marea Caspică prin Conducta Trans-Adriatică (TAP), ce ocoleşte Federaţia Rusa, se arata intr-un raport publicat de Deutsche Welle, preluat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. După unele dificultăţi iniţiale, proiectul începe să prindă formă, iar gazoductul TAP va livra gaze naturale din Marea Caspică (Azerbaijan), pe ruta Georgia, Turcia, nordul Greciei, Albania şi sudul Italiei, pentru a alimenta reţeaua europeană de gaze naturale, mai arata sursa citata.

Probleme financiare

Finanţarea gazoductului european sudic părea iniţial să nu aibă şanse mari de reuşită, după ce gigantul german în energie E.ON şi firma franceză Total şi-au semnalat intenţia de a se retrage din TAP în luna februarie, facand acest lucru la sfârşitul lunii septembrie. Deciziile E.ON şi Total au fost considerate de catre o parte a experţilor drept un raspuns la presiunile autoritatilor ruse la adresa altor interese comerciale ale celor doua companii, Federatia Rusa fiind unul din principalii adversari ai TAP.
In urma negocierilor, un nou investitor strategic, Enagás, una dintre cele mai mari companii de distribuţie de gaze din Spania, a achizitionat 16% din acţiunile TAP, principalii acţionari ai TAP rămând gigantul energetic britanic BP, compania petrolieră norvegiană de stat Statoil şi compania energetică Socar deţinută de statul azer, fiecare cu câte 20% din proiect.
Conform prognozelor iniţiale, investiţiile pregătitoare pentru ruta gazoductului vor începe în 2015 dar primele livrări de gaze provenind din câmpul gazeifer Shah Deniz din Azerbaidjan sunt planificate să înceapă în 2020. Astfel, TAP ar trebui să livreze până la 20% din necesarul de gaze al Europei.

TAP vs. South Stream

Din cei 880 de km planificaţi ai TAP în Europa, aproximativ 540 km vor trece prin Grecia, dând acestei ţări un rol cheie în implementarea proiectului. Astfel, in februarie 2013, Grecia, Albania şi Italia au semnat un acord în Atena pentru construirea TAP, ceea ce a fost în mod simultan un semnal clar pentru suportul politic al proiectului în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro.
Totodata, ruta exactă a conductei prin nordul Greciei nu a fost decisă atât de uşor, din moment ce mai multe oraşe şi comunităţi locale au cerut modificări semnificative la planurile iniţiale de construcţie, o parte a mass-media de la Atena denunţând „arma ecologică” folosită împotriva TAP şi în favoarea South Stream, care, potrivit planurilor iniţiale ar trebui să aducă gaze ruseşti prin Marea Neagră în Bulgaria şi Europa de Vest începând din 2018, ocolind Ucraina.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *