Franta continua inarmarea Rusiei la Marea Neagra

de | ian. 6, 2012 | Federatia Rusa, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Parisul continua sa ajute la inarmarea Rusiei si la transferul de tehnologie catre Moscova, in ciuda faptului ca Franta este membra a NATO. Dupa achizitionarea de nave militare Mistral, contractorii francezi sunt gata sa propuna Moscovei si alte tehnologii de lupta de ultima ora, potrivit lui Arnaud Kalika, membru al sectiei militare a Clubului Valdai. […]

mistral-class-ship 43

Parisul continua sa ajute la inarmarea Rusiei si la transferul de tehnologie catre Moscova, in ciuda faptului ca Franta este membra a NATO. Dupa achizitionarea de nave militare Mistral, contractorii francezi sunt gata sa propuna Moscovei si alte tehnologii de lupta de ultima ora, potrivit lui Arnaud Kalika, membru al sectiei militare a Clubului Valdai. Exceptie de la acest nou targ franco-rus fac rachetele balistice, mijloacele de lupta radioelectronica, codurile NATO si sistemele automatizate de comanda si control. Analistii internationali considera ca o parte dintre navele Mistral vor fi utilizate in Marea Neagra intr-o incercare de reinoire a flotei ruse din aceasta zona si pentru a castiga noi parghii de putere. Expertul francez a confirmat ca negocierile dintre Moscova si Paris privind incheierea contractului constructiei celui de-al treilea si al patrulea Mistral deruleaza cu succes, informeaza Vocea Rusiei.Santierele navale rusesti vor construi corpurile celei de-a treia si a patra nava Mistral pentru care Rusia va cheltui 2,5 miliarde euro. Participarea Corporatiei Unite de Constructii Navale din Rusia va ajunge la 70-80% in comparatie cu aportul ei de 30-40% la constructia primelor doua portelicoptere de tipul Mistral. Kalika sustine ca acest document va fi semnat in 2012. Franta va livra Rusiei primele doua portelicoptere in 2014 si 2015. La sfarsitul anului trecut compania franceza de stat de constructii navale DCNS a primit din partea Rusiei un avans in valoare de 1,2 miliarde euro si incepe constructia primului portelicopter pentru Rusia. Un alt expert militar, Igor Korotcenko, a mentionat ca Franta este principalul partener al Rusiei in domeniul colaborarii militaro-tehnic: „In ultimii ani, intre Moscova si Paris s-au legat relatii de parteneriat strategic in acest domeniu. Franta prezinta interes pentru Rusia, in primul rand ca furnizor de tehnologii militare noi, avand in vedere fabricarea lor pe viitor in Rusia. Noi primim tehnologii franceze in domeniul echipamentelor de vedere nocturna care se folosesc, printre altele, la tancurile T-90. La randul lor, ele sunt livrate clientilor straini. Componentele franceze de avionica sunt folosite la avioanele de vanatoare Su-30 si sunt livrate in cadrul contractelor de export clientilor din strainatate. Exista perspective bune privind cooperarea dintre Rusia si Franta in domeniul dotarii digitale a echipamentului pentru infanteristi Felin”. Organizat acum in urma cu sapte ani de catre agentia rusa de stiri si informatii „ RIA Novosti” si Consiliul de Politica Externa si Aparare, clubul de discutii Valdai a rapid o platforma unde se discuta importante probleme legate de politica externa a Moscovei.

Scut franco-rusesc

Dar colaborarea dintre cele doua tari ar putea fi extinsa. In vara anului trecut, ministrul francez de externe Alain Juppe afirma la la reuniunea Clubului Valdai de la Moscova ca Franta vrea sa asocieze Rusia in constructia unui scut european antiracheta, in special pentru a contracara influenta Statelor Unite in Europa, si in particular in zona Marii Negre. „Ne-am exprimat foarte clar la summitul de la Lisabona, din luna noiembrie, spunand ca vrem ca acest sistem de aparare antiracheta sa asocieze Statele Unite, Europa, NATO si Rusia. Franta impartaseste un numar dintre indoielile Rusiei privind amplasarea acestui sistem, in special vointa de a pastra capacitatea noastra suverana de disuasiune nucleara, care nu trebuie afectata de apararea antiracheta. Rusia si Franta au, in aceasta privinta, abordari comune ”, a spus Juppe. „Acum este vorba de negociere pentru amplasarea acestui sistem. Nu este simplu. Discutiile dintre americani si rusi sunt dificile, stim bine. Dar obiectivul nostru este sa asociem Rusia la acest demes”, a precizat oficialul francez subliniind inca o data ca sistemul nu este orientat impotriva Rusiei. Lucrarile pe formarea comuna a unui scut antiracheta european au inceput in noiembrie la summitul Rusia-NATO de la Lisabona.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *