Expert european: Coruptia guvernamentala de la Chisinau pune in pericol integrarea europeana

de | mart. 30, 2015 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Expertul Institutului de Studii de Securitate al UE cu sediul la Paris, Nicu Popescu, a declarat intr-un interviu la postul Europa Libera ca perspectiva europeana a Republicii Moldova este umbrita de o imagine tot mai accentuata a copuptiei din Guvern in raportul UE pe 2015 privind Republica Moldova. „Nu vreau sa anticipam lucrurile, insa acest […]

UE RMExpertul Institutului de Studii de Securitate al UE cu sediul la Paris, Nicu Popescu, a declarat intr-un interviu la postul Europa Libera ca perspectiva europeana a Republicii Moldova este umbrita de o imagine tot mai accentuata a copuptiei din Guvern in raportul UE pe 2015 privind Republica Moldova. „Nu vreau sa anticipam lucrurile, insa acest raport deja trage cateva semnale de alarma mentionand ca la capitolul „democratie electorala” si respectul procedurilor democratice in campania electorala din noiembrie s-au inregistrat careva regrese. Evident, acest lucru s-a intamplat chiar inaintea crearii acestei coalitii minoritare cu sprijin comunist, care complica foarte mult atmosfera politica si acea atmosfera de buna vointa de care Moldova a beneficiat in toti acesti ani. In acest sens, din pacate pentru Republica Moldova, asteptarile pentru 2015 sunt mult mai modeste. in plus, raportul din nou puncteaza foarte clar ca problemele din sectorul bancar denota mai multe deficiente de guvernare in Republica Moldova, care tin atat de coruptie, de netransparenta, precum si de disfunctionalitatea unor institutii de stat, care nu-si fac datoria atunci cand vine vorba de monitorizarea si mentinerea stabilitatii financiare a tarii”, a declarat expertul Nicu Popescu.

El a mai adaugat ca rezultatele pozitive din 2014 ar putea fi anulate in cazul in care Republica Moldova nu va incepe imediat un proces de reformare politico-administrativa. Popescu a mai precizat ca esenta relatiei Bruxelles-Chisinau va consta in modul de implementare a prevederilor Acordului de asociere dintre UE si Republica Moldova. „Cred ca aceasta revizuire este un lucru important, dar nu va fi principalul proces din relatia dintre Chisinau si Bruxelles, pentru ca, probabil, 80-90 la suta din agenda Chisinau-Bruxelles va fi determinata de implementarea Acordului de Asociere, acord care presupune obligatii legale atat pentru Republica Moldova, cat si pentru UE. Anume implementarea acestui Acord va domina relatia moldo-europeana pentru inca multi ani inainte”, a conchis acesta.

Banii europeni, monitorizati atent

Acelasi mesaj a fost transmis, luni, si de catre seful delegatiei UE in Republica Moldova, Pirkka Tapiola care a adaugat ca UE va urmari cu atentie folosirea fondurilor europene destinate Chisinaului. „Noi vrem sa ne asiguram ca exista stransparenta si ca banii europeni ajung la destinatie si nu vor merge direct in buzunarele celor care au cauzat probleme in sistemul bancar. Daca nu vor fi vizibile reformele nu vor mai fi transe de bani acordate pentru acestea”, a declarat oficialul european, citat de Unimedia.info. El a mai mentionat ca, in prezent, R. Moldova inregistreaza o stagnare a procesului de implementare a reformelor pe care s-a angajat sa le realizeze comparativ cu cativa ani in urma.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *