EASI, o noua comisie cu pretentii de axa Moscova-Bruxelles-Washington

de | ian. 10, 2010 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Pe 10 decembrie 2009 a fost anuntata crearea unei Comisii care va purta numele Initiativei de Securitate Euro-Atlantica, presedintia acesteia urmand sa fie asigurata de Wolfgang Ischinger, vice-ministru al afacerilor externe al Germaniei in perioada 1988 – 2001, ambasador la ONU intre 2001 – 2006,

Tandemul Putin-Medvedev vor un nou Tratat de Securitate Europeana

Tandemul Putin-Medvedev vor un nou Tratat de Securitate Europeana

Pe 10 decembrie 2009 a fost anuntata crearea unei Comisii care va purta numele Initiativei de Securitate Euro- Atlantica, presedintia acesteia urmand sa fie asigurata de Wolfgang Ischinger, vice-ministru al afacerilor externe al Germaniei in perioada 1988 – 2001, ambasador la ONU intre 2001 – 2006, Igor Ivanov, ministru al afacerilor externe al Federatiei Ruse in perioada 1998 – 2004, si Sam Nunn, senator din partea statului Georgia, presedinte al Comisiei pentru Activitati Militare a Senatului Statelor Unite ale Americii, se arata intr-o recenta analiza al Centrului de Studii Est-Europene şi Asiatice (CSEEA), citata de agentia de stiri KARADENIZ PRESS.
Securitatea internationala, acesta pare sa fie domeniul cel mai sensibil pentru cele trei state care au reusit sa puna bazele unei noi Comisii Internationale “The Euro-Atlantic Security Initiative”, (EASI), creata special pentru a elabora parametrii incluzivi ai sistemului de securitate euro-atlantica al secolului al-XXI-lea. Responsabilitatea pentru situatia actuala, in care riscul de escaladare a unor conflicte mai vechi, dar si de aparitie a unor amenintari noi, apatine tuturor partilor implicate. Iata de ce este nevoie de a elabora o noua modalitate de abordare a acestora, inclusiv de a crea un nou mod de regandire a solutiilor atat de necesare redefinirii arhitecturii de securitate. Este o provocare care necesita implicate transatlantica, fara a exclude partea ruseasca, sunt de parere cei trei co-presedinti ai EASI, mai subliniaza Angela Gramada, autoarea studiului citat.
Rationamentul care a stat la baza crearii acesteia il constituie fragilitatea securitatii europene, argumentata si de faptul ca Europa nici dupa 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului nu a reusit sa puna in aplicare un model concret de securitate, capabil sa elimine posibilitatea reaparitiei unor conflicte teritoriale sau de alta natura in Europa, astfel incat sintagma “unita si libera” sa devina o realitate.

Coincidente geopolitice

Initiativa de creare a acestei comisii internationale aproape coincide cu perioada de aparitie a textului Tratatului de Securitate Europeana, idee care apartine actualului presedinte rus, Dmitrii Medvedev, documentul fiind publicat pe 29 noiembrie 2009 la Moscova si trimis spre consultare oficialitatilor europene. Desi in mass-media nu se fac referiri la ambele evenimente in acelasi timp, impresia generala lasata atat de textul Tratatului de Securitate Europeana, cat si de scopul Initiativei de Securitatea Euro-Atlantica exprimat de co-presedintii acesteia este ca cele doua actiuni sunt complementare si absolut necesare pentru trasarea unor noi linii directoare pentru arhitectura europeana.
Rusii insista asupra faptului ca Europa unita are nevoie de ajutor in aceasta directie, dar in realitate ei nu doresc decat recunoasterea propriei utilitati pentru design-ul noilor concepte de securitate euro-atlantica. Daca initial autorul ideii de elaborare a Tratatului de Securitate Europeana a oferit impresia ca este un proiect cu destinatie exclusiv europeana, atunci textul lui face apel nu doar la statele membre ale Uniunii Europene, dar si catre organizatiile cu vocatie universala si chiar regionala, neexceptand NATO. A exclude Federatia Rusa din planurile de securitate este o greseala majora, care ar putea destabiliza si mai mult relatia Moscovei cu Occidentul, aceasta fiind pozitia comuna a celor trei co-presedinti ai Comisiei noi create, pe care o prezinta in momentul lansarii EASI. Redefinirea rolului Federatiei Ruse in acest spatiu este la fel de importanta ca si design-ul noii arhitecturi desecuritate europeana.

Misiune dificila

In conformitate cu discursul oficial de prezentare a EASI, reiese ca aceasta va privi si va analiza securitatea euro-atlantica dintr-o perspectiva mult mai elaborata, incluziva si nu excluziva, cu ajutorul careia vor fi studiate nu doar cauzele care pot provoca tulburari in diferite societati, dar vor fi analizate si sursele ce le provoaca. Initiativa de Securitate Euro-Atlantica are misiunea grea de a gasi acea solutie pentru depasirea crizei diplomatice dintre Federatia Rusa si Georgia, care continua sa destabilizeze situatia din Caucaz ca urmare a conflictului ruso-georgian din luna august 2008. De asemenea, membrii comisiei si-au stabilit drept prioritate elaborarea unui algoritm avansat de colaborare intre diferite organizatii regionale cu atributii in domeniul securitatii, astfel incat misiunile locale ale acestora sa devina cu adevarat eficiente.
Misiunea Comisiei este de a crea arhitectura institutioanala a securitatii europene, astfel incat sa includa treptat Statele Unite ale Americii, Europa, Rusia, dar si alti actori vecini ai acestora: Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Armenia, Moldova, Belorusia in acest sistem de securitate europeana, care are drept scop final crearea unui spatiu economic comun intre acestea. Printre membrii acesteia vom gasi reprezentanti din state precum: Rusia, Germania, Statele Unite ale Americii, Franta, Marea britanie, Turcia, Ucraina, Armenia. EASI va avea statut de organizatie internationala independenta, care poate sa atraga in activitatile sale experti din intreg spatiul euro-atlantic. De asemenea, ele vor colabora si cu alte organizatii similare, comitete parlamentare, persoane interesate, ministere ale afacerilor externe si ministere de aparare, astfel incat sa fie asigurata o cooperare intr-o maniera reusita pentru atingerea tuturor obiectivelor si misiunii prestabilite.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *