Cum vrea Putin sa dezvolte regiunile separatiste cu banii BRICS

de | dec. 11, 2014 | Asia Centrală, Caucaz, Federatia Rusa, Info Militar, Marea Neagra, Razboi energetic, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin intentioneaza sa creeze punti de cooperare recent anexatul teritoriu ucrainean Crimeea si mai multe tari din grupul asiatic al BRICS. Cea mai noua tentativa in acest sens o reprezinta intentiile pe care Rusia le are in privinta Crimeei cu ajutorul banilor de la New Delhi. Pentru a mentine de […]

Putin ModiLiderul de la Kremlin Vladimir Putin intentioneaza sa creeze punti de cooperare recent anexatul teritoriu ucrainean Crimeea si mai multe tari din grupul asiatic al BRICS. Cea mai noua tentativa in acest sens o reprezinta intentiile pe care Rusia le are in privinta Crimeei cu ajutorul banilor de la New Delhi. Pentru a mentine de linie de plutire teritorii separatiste de sub controlul sau, Rusia scoate anual miliarde de dolari. Numai Transnistria costa, conform analistului rus Nikolai Rijkov care a calculat costul intretinerii micilor republici separatiste, circa 1,1 miliarde de dolari. Astfel, din punct de vedere financiar, Rusia are dificultati in a pompa miliarde de dolari anual pentru a evita falimentul acestor teritorii izolate din punct de vedere politic si economic. Pe langa India, Moscova cocheteaza si cu propunerile Beijing-ului de construirea cu ajutor chinez a unor culoare de infrastructura care sa lege peninsula Crimeea de Rusia prin construirea unui tunel subacvatic, prin care sa treaca doua cai ferate, o autostrada cu sase benzi si un canal pentru aprovizionarea cu energie si gaz.

Impreuna cu Putin, „presedintele” Crimeei Serghei Aksionov participa joi la vizita in India a liderului de la Kremlin. Aksionov a semnat la New Delhi, potrivit agentiei RIA Novosti, un „memorandum de cooperare” cu seful organizatiei Parteneriatul India-Crimeea Gul Kripalani, in vederea dezvoltarii relatiilor dintre India si peninsula in sectoarele farmaceutic, agricol si turistic. India nu participa la sanctiunile impuse de Occident Rusiei dupa anexarea de catre armata rusa a Crimeei in urma unui referendum privind alipirea peninsulei la Federatia rusa. Aksionov preciza pe contul de Twitter ca este membru oficial al delegatiei care-l insoteste pe presedintele rus. Vladimir Putin – aflat in cautarea unor piete noi pentru resurse naturale, in contextul in care economia ruseasca este afectata de sanctiunile occidentale legate de criza ucraineana si de prabusirea cursului petrolului – se intalneste joi cu premierul indian Narendra Modi, cu ambitia de a consolida relatiile comerciale cu gigantul asiatic. El urmeaza sa evoce consolidarea cooperarii in domeniile nuclear, petrolier, al gazelor naturale si in sectorul diamantelor, cu ocazia primei vizite pe care o efectueaza in India de la venirea la putere a lui Narendra Modi in mai. Vladimir Putin a declarat, inainte de sosirea sa in India, ca va incerca cu prilejul acestei vizite sa intareasca ‘parteneriatul strategic privilegiat’ cu New Delhi, mentionand posibilitatea de a incheia acorduri privind construirea de noi reactoare si vanzarea de material militar.

Relatii excelente, dar pe stomacul gol

La randul sau, premierul indian a declarat ca ‘legatura dintre popoarele rus si indian este foarte puternica’ si ca spera sa intareasca relatia cu Moscova, in contextul in care schimburile comerciale dintre cele doua tari nu depasesc 10 miliarde de dolari pe an, in pofida legaturilor traditionale puternice din ultimii 50 de ani. De la sosirea sa la putere, premierul Modi a incercat sa se apropie de Barack Obama, care a acceptat sa efectueze o vizita in India in luna ianuarie, de Ziua Republicii, dar India a refuzat sa sustina sanctiunile occidentale impotriva Moscovei si pare sa nu tina cont de avertismentele Washingtonului in privinta comertului cu Rusia. AFP mai noteaza ca vizita lui Vladimir Putin in India survine la putin timp dupa ce Moscova a abandonat proiectul de gazoduct South Stream care urma sa lege Rusia de Europa, ocolind Ucraina. in acest context, Moscova ar urma sa pledeze pentru o intarire a investitiilor grupurilor de stat indiene in proiectele ruse din domeniul gazelor naturale si al petrolului, in special in zona arctica.

Fratie de arme

In plan militar, Rusia este primul furnizor de armament al Indiei, statul indian fiind cel mai mare importator de material militar la nivel mondial. Insa, in acest domeniu ar putea sa apara unele probleme, intrucat Rusia a semnat recent cu Pakistanul, rivalul istoric al Indiei, un acord de cooperare militara si totodata este in negocieri pentru a furniza Islamabadului elicoptere de lupta. In sectorul energiei, doua reactoare nucleare ruse au fost instalate in sudul Indiei, in urma unui acord ale carui termene au fost insa intarziate, iar costul a explodat, dar Rusia spera ca New Delhi sa se angajeze pentru construirea de noi reactoare. Pana in 2017, India doreste sa construiasca 19 reactoare nucleare cu o putere totala de 17.400 de megawati, relateaza Itar Tass. De asemenea, expertii rusi si indieni au discutat despre posibilitatea extinderii pana in India a gazoductului „Puterea Siberiei” prin care urmeaza sa fie livrate gaze rusesti in China.

In ceea ce priveste sectorul diamantelor, agentia citata mentioneaza ca Rusia este primul producator de diamante brute la nivel mondial, in timp ce India, experta in taiere si finisare, ar dori ca Rusia sa-si creasca exporturile directe catre atelierele sale. RIA Novosti scrie ca Vladimir Putin spera sa semneze la New Delhi circa 20 de acorduri care sa dea un nou impuls relatiilor dintre Rusia si India, in pofida situatiei in care se afla in prezent economia rusa supusa sanctiunilor occidentale. Putin ‘doreste sa arate lumii ca nu este izolat si, intr-o anumita masura, nici nu este, pentru ca are inca BRICS’ (structura formata din Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), aprecia in acest context expertul indian Nandan Unnikrishnan, specializat in problematica spatiului rus. Recent, Rusia a semnat cu China o serie de acorduri de marire a cooperarii dintre cele doua state, in special in zona energiei. Moscova incearca sa contrabalanseze ofensiva UE si SUA de sanctionare a Rusiei in cazul razboiului din estul Ucrainei, acolo unde Moscova sprijina financiar si militar rebelii prorusi.

SUA avertizeaza India

De la Washington, oficialii americanii au avertizat India ca o eventuala intarire a relatiei cu Moscova nu este tocmai potrivit. „Am spus deja ca acum nu este momentul potrivit pentru afaceri cu Rusia”, a avertizat saptamana trecuta purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Marie Harf, intrebata cu privire la vizita liderului de la Kremlin la New Delhi. „Bineinteles, am transmis (acest mesaj) aliatilor si partenerilor nostri la nivel international”, a afirmat oficialul american, al carui Executiv intretine relatii reci cu Moscova, in principal din cauza crizei din Ucraina. „Exista mai multe zvonuri privind aceste contracte comerciale, vom vedea cum va evolua situatia”, a declarat Harf. Dupa sfarsitul Razboiului Rece, India si Rusia au ramas pentru mult timp aliati foarte apropiati. Totusi, Washingtonul si New Delhi s-au apropiat semnificativ in ultimul deceniu, in special sub presedintia lui George W. Bush (2001-2009). Barack Obama, va vizita India la sfarsitul lui ianuarie, la invitatia premierului Modi, pe care l-a primit pe 30 septembrie in Biroul Oval, in cursul unei intalniri fara precedent.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *