Bilanț de 100 de zile pentru Guvern Filip: promisiuni multe, reforme puține

de | apr. 28, 2016 | R. Moldova, România, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Șeful Executivului de la Chișinău, Pavel Filip a anunțat, joi, că circa o treime din ministere și agenții ale statului vor fi desființate până în toamna acestui an, în cadrul prezentării unui bilanț a 100 de zile de activitate. „Suntem capabili să reformăm Guvernul. Reforma profundă o vom începe chiar cu noi. În perioada următoare […]

Filip

Șeful Executivului de la Chișinău, Pavel Filip a anunțat, joi, că circa o treime din ministere și agenții ale statului vor fi desființate până în toamna acestui an, în cadrul prezentării unui bilanț a 100 de zile de activitate. „Suntem capabili să reformăm Guvernul. Reforma profundă o vom începe chiar cu noi. În perioada următoare vom desființa o treime din ministere și agenții de stat. Domeniile de care sunt responsabili aceste instituții pe care le vom reduce, vor fi comasate cu acele care vor rămâne. Vrem să reducem birocrația și să eficientizăm activitatea Guvernului. În 100 de zile am lucrat intens la acest proiect. Sper ca până în toamnă să-l realizăm. Scopul nu este reducerea personalului, oamenii vor rămâne să lucreze. Am implicat și experți străini care să ne ajute în această reformare”, a precizat Filip. Una dintre condițiile pe care FMI le pune de obicei pentru acordarea unor împrumuturi pentru diverse state este optimizarea numărului lucrătorilor din aparatele de stat care sunt supradimensionat și devin o povară pentru bugete.

Modelul DNA-DIICOT, preluat în reforma de peste Prut

El a mai spus că în Republica vor funcționa două procuraturi anti-corupție. Acestea ar trebui să funcționeze după modelul DNA (Direcția Națională Anticorupție) şi DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) din România. „Guvern este conştient că oamenii sunt nemulţumiţi de hoţiile recente din sistemul bancar şi nu numai. Vă asigur că suntem conectaţi la realitatea vieţii. Ne dorim dreptate şi justiţie corectă. Guvernul nu poate interveni peste procurori şi judecători. Fiecare răspunde pentru rezultatele din domeniul său de activitate. Am decis să facem o serie de paşi concreţi ca instuţiile de drept să-şi facă treaba. Au fost adoptate o serie de proiecte, perfectate cu sprijinul partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova. Aş dori să remarc adoptarea cadrului normativ nou ce reglementează activitatea a două procuraturi după modelul DNA si DIICOT din România”, a declarat Pavel. La nivel declarativ, acesta a spus că aceste reforme au menirea de a recâștiga încrederea oamenilor în justiție și de eliminare a interferențelor politicului în actul de justiție.

Ce spun aliații și opozanții politicieni

În ceea ce privește acest bilanț, asupra activității cabinetului Filip părerile au fost împărțite. „Acest Guvern a fost învestit într-o situație foarte delicată, dar a reușit multe. Se plătesc pensiile și salariile, se fac reformele. Sprijin extern avem. Aceasta este reușita majorității și a Guvernului”, a declarat Mihai Ghimpu, care consideră că Guvernul Filip a reușit să scoată țara din criză, chiar dacă a fost investit într-o situație mai puțin ușoară. De partea cealaltă, liderul PSRM a criticat actuala guvernare și dă asigurări că Guvernul Filip va demisiona la fel cum a fost învestit „la miez de noapte și de frica cetățenilor”: „Acest Guvern a fost creat contrar intereselor majorității cetățenilor. Acest Guvern pretindea că va fi un Guvern de tehnocrați, profesioniști. Avem 100 de zile de la investire. Nu avem nici politica bugetar-fiscală, nici proiectul de buget pentru 2016. La mijlocul lunii mai trebuie deja să fie proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, dar nu avem nimic”. Și liberal-democrații au criticat Executivul, spunând că este un „guvern lunatic, nocturn”. „Reforma Economiei bate pasul pe loc, depolitizarea instituțiilor de stat stă pe loc. Și misiunile diplomatice spun că Guvernul Filip nu s-a isprăvit în aceste 100 de zile. Promisiuni au fost multe, dar până la realizări mai este mult de lucru”, a declarat deputatul PLDM, Tudor Deliu. Guvernul Filip a învestit prin votul Parlamentului pe 20 ianuarie 2016.

Ce spune Europa

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a atras atenția, miercuri, că doar 55% din obligațiile asumate de cabinetul Pavel Filip au fost realizat în bilanțul mandatului său de 100 de zile de când se află la conducerea guvernului Republicii Moldova. El mai afirmă că transparentizarea deciziilor joacă un rol foarte important în ochii Bruxellesului. „Ca să rezum analiza de bilanț: voință, da, putință, ba”, a precizeaza eurodeputatul european, Siegfried Mureșan, într-un comunicat de presa.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *