Armata romana din stanga Prutului, pregatita de militarii SUA pentru misiuni NATO

de | aug. 16, 2010 | Info Militar, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Peste 100 de militari din cadrul Armatei Nationale, din Republica Moldova, participa la exercitiul „Scutul Pacii 2010”, care a demarat luni, 16 august 2010, la Baza militara de instruire Bulboaca, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Soldatii SUA antreneaza fortele militare ale SUA

Soldatii SUA antreneaza fortele militare ale SUA

Peste 100 de militari din cadrul Armatei Nationale, din Republica Moldova, participa la exercitiul „Scutul Pacii 2010”, care a demarat luni, 16 august 2010, la Baza militara de instruire Bulboaca, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Pentru a perfectiona instruirea efectivului moldovenesc in cadrul exercitiului „Scutul Pacii 2010”, un grup de militari americani vor impartasi cunostintele lor in domeniul operatiunilor de mentinere a pacii. Militarii din componenta trupelor terestre ale Garzii Nationale din Carolina de Nord vor asista subunitatile Armatei Nationale prin consilierea si utilizarea celor mai bune practici din teatrele de operatii.
Exercitiul are drept scop evaluarea capabilitatilor operationale ale pentru indeplinirea misiunilor de mentinere a pacii la standarde NATO. In cazul in care evaluarea va fi pozitiva, Armata Nationala va dispune de o companie de infanterie certificata pentru indeplinirea operatiunilor de mentinere a pacii sub egida NATO. Exercitiul de mentinere a pacii „Scutul Pacii 2010” se desfasoara in perioada 16-27 august. Procesul de evaluare operationala a Armatei Nationale conform standardelor NATO a inceput in anul 2007. Exercitiul „Scutul Pacii 2010” reprezinta cea de-a treia faza a acestui proces, iar evaluarea finala este planificata anul viitor. Subunitatile evaluate sunt o companie de infanterie motorizata a Batalionului 22 de mentinere a pacii si o grupa de genisti militari din componenta Batalionului Geniu „Codru”.
In exercitiul „Scutul Pacii 2010” sunt mobilizati peste 100 de militari, iar subunitatile de infanterie si geniu vor executa in total 35 de situatii tactice de mentinere a pacii la sase locuri de instruire. Pacificatorii vor indeplini misiuni precum patrularea in zona de responsabilitate, evacuarea medicala, escortarea tehnicii in coloana, paza obiectivelor strategice si interventii in situatii de atac, desfasurarea cordonului si scotocirea, precum si asigurarea regimului la punctul de control si trecere.

Parteneriat strategic

Agentia KARADENIZ PRESS precizeaza ca, in perioada 26-31 iulie, o echipa de militari ai Armatei Nationale din Republica Moldova s-a aflat intr-o vizita de formare in orasul Raleigh, Carolina de Nord, SUA. In cadrul vizitei, militarii din stanga Prutului au participat la antrenamente bazate pe asimilarea experientei avansate a partenerilor americani in domeniul evacuarii aeromedicale. Pilotii si medicii sunt implicati la actiuni de cautare si evacuare a victimelor din zonele afectate de calamitatile naturale. Potrivit maiorului Ion Cociug, specialist principal in Comandamentul Forte Aeriene, militarii americani au organizat o serie de briefinguri ce vizeaza evacuarea aeromedicala si ofera toata informatia menita sa dezvolte abilitatile militarilor Armatei Nationale in acest domeniu strict necesar, mai ales daca se iau in calcul si inundatiile din acest an in lunca riului Prut, unde interventia Armatei a fost decisiva.
Militarii au participat alaturi de cei americani la simularea unui exercitiu de durata, in care sinistratii care necesita ajutor sunt imbarcati la bordul aeronavei Hercules C-130, fiind examinati de medici si transportati la spitale pentru interventii mai serioase. La vremea respectiva, locotenent-colonel Mary Danko a mentionat ca evacuarea aeromedicala este practicata in cazul uraganelor, inundatiilor sau altor catastrofe naturale ce pun in primejdie viata cetatenilor, iar activitatile practice desfasurate au demonstrat o buna cooperare intre militarii americani si cei moldoveni. Pilotii si medicii militari beneficiaza de acest schimb de experienta in contextul relatiilor bilaterale cu SUA si in special datorita parteneriatului strategic dezvoltat cu militarii Carolina de Nord pe parcursul a mai multi ani.

Reforma Armatei, realizata cu ajutorul SUA

Seful Biroului de cooperare militara al SUA in Republica Moldova, colonelul Frederick Jessen, si-a incheiat mandatul la sfarsitul lunii iulie, prilej cu care a fost decorat de ministrul Apararii, Vitalie Marinuta. In cadrul ceremoniei, ministrul a mentionat: „Nivelul inalt al relatiilor bilaterale dintre Republica Moldova si Statele Unite ale Americii este evident, iar rezultatele inregistrate pot fi observate atit in cadrul armatei cit si in societate”. In opinia ministrului Apararii colaborarea cu partenerii americani permite militarilor Armatei Nationale realizarea prevederilor reformei militare indreptate spre optimizarea si modernizarea institutiilor militare a statului, partea moldoveneasca fiind cointeresata de dezvoltarea acestor relatii de cooperare si in viitor.
La rindul sau, nivelul inalt al colaborarii bilaterale a fost apreciat si de colonelul Jessen, care a adus multumiri pentru sprijinul acordat de catre Ministerul Aparaii la transpunerea in practica a tuturor proiectelor comune, precum si pentru colaborarea fructuoasa pe parcursul indeplinirii misiunii sale de doi ani in Republica Moldova.
In timpul mandatului sau, colonelul Jessen a impulsionat cooperarea moldo-americana in domeniul militar prin activitati de interes reciproc. Din activitatile de referinta se mentioneaza: coordonarea programului de schimb de cursanti dintre Institutul Militar al Fortelor Armate si Academia militara West Point si dezvoltarea sectorului de informare publica in Armata Nationala. De asemenea, Vitalie Marinuta l-a felicitat pe maiorul Sergio A. Porres cu ocazia desemnarii in functia de sef al Biroului de cooperare militara (BAO) si s-a aratat convins ca acesta va continua cu succes relatiile militare dintre cele doua state. Noul sef al BAO a activat in cadrul Fortelor Americane Navale si apoi Aeriene, a studiat la Scoala Navala de studii postuniversitare din Monterey, SUA.

Misiuni internationale

Participarea militarilor Armatei Nationale a Republicii Moldova la misiunile internationale de mentinere a pacii si la cele umanitare este un pas relativ nou pentru activitatea structurii militare si reprezinta o dovada a calitatilor sale profesionale. De asemenea, reprezinta o dovada a aspiratiilor statului de a promova ideile pacii, stabilitatii si securitatii atit in interiorul tarii, cit si peste hotarele ei, devenind astfel un stat care contribuie practic la fortificarea pacii.
Centrul de pregatire pentru misiuni de mentinere a pacii a fost creat prin ordinul Ministrului apararii nr. 76 din 8 aprilie 2003. Centrul este considerat ca baza principala de pregatire pentru misiuni de mentinere a pacii in cadrul Fortelor Armate ale Republicii Moldova. Responsabilitatea primordiala este executarea pregatirii individuale, pregatirea observatorilor militari, pregatirea subunitatilor si petrecerea antrenamentelor comune pentru asistenta in procesul de pregatire si detasare a efectivului Republicii Moldova la operatiuni de mentinere a pacii multinationale si in cadrul Natiunilor Unite.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *