Jurnaliștii din Turcia, condamnați pe bandă rulantă de justiția de la Ankara

de | mart. 9, 2018 | Orientul Mijlociu, Știri, Turcia | 0 comentarii

Un tribunal turc a condamnat 25 de jurnalişti la pedepse care ajung până la şapte ani şi jumătate de închisoare, la capătul unuia din numeroasele procese legate de tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, relatează mass-media turcă, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Majoritatea persoanelor condamnate au colaborat cu organizații mass-media apropiate […]
Turcia, restricții masive pentru rețelele sociale
Turcia rămâne scena unor epurări masive ale opozanților regimului Erdogan

Turcia rămâne scena unor epurări masive ale opozanților regimului Erdogan

Un tribunal turc a condamnat 25 de jurnalişti la pedepse care ajung până la şapte ani şi jumătate de închisoare, la capătul unuia din numeroasele procese legate de tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, relatează mass-media turcă, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Majoritatea persoanelor condamnate au colaborat cu organizații mass-media apropiate de mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat puciul eşuat. Gülen neagă orice implicare în tentativa de răsturnare a guvernului turc.
Printre acuzaţi se numără şi cântăreţul şi jurnalistul Atilla Tas, condamnat la peste trei ani de închisoare, şi jurnalistul Murat Aksoy, condamnat la peste doi ani de detenţie. Cei doi bărbaţi, care vor rămâne în libertate condiţionată în aşteptarea procesului în apel, au fost declaraţi vinovaţi „de sprijinirea unei organizaţii teroriste, fără a fi membri”.

Represiune dură

Regimul de la Ankara, condus cu mână de fier de președintele Recep Tayyip Erdogan, consideră „teroristă” mişcarea lui Fethullah Gülen, care s-a autoexilat în SUA. Atilla Tas şi Murat Aksoy au fost eliberaţi condiţionat la sfârşitul lunii octombrie după ce au stat peste 400 de zile după gratii. Turcia este cu regularitate criticată pentru amploarea represiunii lansate după tentativa de lovitură de stat: peste 50.000 de persoane au fost arestate, iar peste 140.000 au fost demise sau suspendate din posturi.
Turcia ocupă locul 155 din 180 în clasamentul libertăţii presei stabilit de Reporteri fără Frontiere.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *