Israelul se va dota cu Iron Dome, un nou sistem antiracheta

de | iul. 31, 2010 | Alte regiuni, Info Militar, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Israelul a anuntat ca a testat cu succes un sistem antiracheta, care sa protejeze tara de rachetele lansate de miscarea Hezbollah. Ministerul israelian al Apararii a comunicat ca sistemul anti-racheta Iron Dome a trecut luni testul final si va fi implementat pana in luna noiembrie 2010.

Proiectul Iron Dome, pregatit pentru implementare

Proiectul Iron Dome, pregatit pentru implementare

Israelul a anuntat ca a testat cu succes un sistem antiracheta, care sa protejeze tara de rachetele lansate de miscarea Hezbollah. Ministerul israelian al Apararii a comunicat ca sistemul anti-racheta Iron Dome a trecut saptamana trecuta testul final si va fi implementat pana in luna noiembrie 2010.
Iron Dome a fost creat pentru a intercepta rachetele cu raza scurta de actiune si obuzele de artilerie, de tipul celor lansate in ultimii ani de miscarea siita libaneza Hezbollah si gruparea palestiniana Hamas. Noul sistem urmeaza sa fie instalat, intr-o prima etapa, de-a lungul frontierei cu Fasia Gaza, scrie presa regionala, citata de KARADENIZ PRESS. Iron Dome urmeaza sa fie integrat intr-o retea defensiva care include si baterii de rachete antiracheta israeliene Hetz, care au capacitatea de a distruge proiectile balistice cu raza lunga de actiune lansate din Liban, Siria sau Iran. Ministerul israelian al Apararii a precizat ca reteaua va include si un al treilea sistem, care urmeaza sa fie dezvoltat in urmatorii ani si care va avea capacitatea de a intercepta rachete cu raza medie de actiune.

Mostenire dura

La sfarsitul anului 2008, armata israeliana a declansat o ofensiva de 22 de zile pentru a pune capat tirurilor aproape zilnice cu rachete artizanale lansate din Gaza catre sudul Israelului. De atunci, numarul acestor tiruri s-a redus semnificativ, in urma unui armistitiu anuntat de Hamas. O baterie a Iron Dome ar fi in masura sa asigure eficient apararea unui oras din sudul Israelului. Sistemul are capacitatea de a intercepta simultan mai multe proiectile si de a le identifica pe cele care nu pot ajunge pe teritoriul israelian.
In vara anului 2006, in timpul celui de-al doilea razboi din Liban, combatantii siiti din Hezbollah au lansat aproximativ 4.000 de rachete asupra zonei de nord a Israelului. In luna mai, presedintele american Barack Obama a cerut Congresului sa deblocheze 205 milioane de dolari pentru sistemul israelian, suma adaugandu-se unui ajutor militar american in valoare de trei miliarde de dolari acordat anual Israelului. In octombrie si noiembrie 2009, Statele Unite si Israelul au desfasurat manevre militare comune pentru testarea unor sisteme antiracheta prezentate drept unele dintre cele mai avansate din lume.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *