Iranul nu e nominalizat ca amenintare in proiectul scutului antiracheta NATO

de | nov. 23, 2010 | Asia Centrală, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Proiectul scutului antiracheta al NATO nu va viza nici o tara in mod particular, a dat asigurari secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, intr-un interviu publicat recent de Financial Times. "Nu vrem sa distingem o tara anume", a declarat Rasmussen, referindu-se implicit la Iran. El a adaugat ca "mai mult de 30 de tari detin - sau vor sa dobandeasca - dispozitive balistice cu capacitatea de a atinge una dintre statele NATO".

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, cimenteaza scutul anti-racheta

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, cimenteaza scutul anti-racheta

Proiectul scutului antiracheta al NATO nu va viza nici o tara in mod particular, a dat asigurari secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, intr-un interviu publicat recent de Financial Times. „Nu vrem sa distingem o tara anume”, a declarat Rasmussen, referindu-se implicit la Iran. El a adaugat ca „mai mult de 30 de tari detin – sau vor sa dobandeasca – dispozitive balistice cu capacitatea de a atinge una dintre statele NATO”. „Astfel, nu este necesar sa nominalizam o tara in mod particular, deoarece este o amenintare care evolueaza”, a explicat el. Turcia, un membru important al NATO, a avertizat recent impotriva desemnarii Iranului ca amenintare pe care acest sistem trebuie sa o contracareze, transmite Mediafax. „NATO este o organizatie de aparare. Un sistem de aparare este pe cale sa fie pus la punct impotriva oricarei (tari) din lume care poseda rachete balistice si nu apartine NATO”, a declarat recent presedintele turc, Abdullah Gul. „Desemnarea unei singure tari, Iranul (…), este eronata si nu se va intampla. O tara anume nu va fi vizata (…). Nu vom accepta acest lucru, cu siguranta”, a adaugat presedintele turc, intr-un interviu pentru BBC.
NATO si Statele Unite vor sa instaleze un sistem de interceptare a rachetelor pentru a proteja Europa contra amenintarii tot mai importante a lansarii unor rachete cu raza scurta si medie de actiune dinspre Orientul Mijlociu, si anume din Iran. Aceasta problema se va afla de asemenea in centrul summitului NATO-Rusia de la Lisabona, de sambata, la care va participa presedintele rus, Dmitri Medvedev, a carui tara este reticenta, in pofida asigurarilor ca nu va viza Rusia. Turcia, membra a Aliantei Nord-Atlantice, se teme ca, dupa ce sistemul va fi instalat, acesta ar putea conduce la deteriorarea relatiilor sale cu Iranul si cu Rusia, care s-au dezvoltat in ultimii ani.

Rusia, dispusa sa coopereze cu NATO

Rusia este pregatita sa coopereze cu NATO in domeniul apararii antiracheta si sa creeze un scut implicand mai multe tari, cu conditia ca interesele tuturor participantilor la proiect sa fie respectate, a declarat recent ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de presa de la Moscova. „NATO a propus Rusiei sa coopereze in acest domeniu. Noi am ascultat propunerile asupra formelor pe care le-ar putea lua o asemenea cooperare. Noi pornim de la principiul ca, daca este vorba despre o cooperare intre parteneri egali in drepturi, care incepe printr-o analiza si o evaluare comuna a riscurilor care exista in domeniul proliferarii rachetelor, aceasta cooperare este intru totul posibila”, a spus ministrul rus.
Potrivit lui Lavrov, presedintele rus, Dmitri Medvedev, este pregatit sa prezinte propuneri suplimentare, pe care le-a facut deja publice, cu privire la crearea unui sistem de aparare antiracheta implicand Rusia, Statele Unite si tarile europene. „La Lisabona, presedintele Medvedev va dezvalui pozitia noastra fata de aceste probleme. Daca partile dau dovada de bunavointa si se declara pregatite sa coopereze pe picior de egalitate, acest proiect este intru totul realizabil”, a subliniat seful diplomatiei ruse.

Programul nuclear iranian trebuie sa fie pasnic

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a insistat recent asupra importantei caracterului pasnic al programului nuclear iranian, in cadrul unei intrevederi cu omologul sau iranian, Mahmoud Ahmadinejad, in capitala azera Baku. „Presedintele a subliniat importanta caracterului pasnic al continuarii programului nuclear iranian”, a declarat consilierul diplomatic al sefului statului rus, Serghei Prihodko. Iranul si marile puteri reunite in grupul 5+1 (cele cinci membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU: Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie, plus Germania) au convenit sa reia la 5 decembrie discutiile pe tema programului nuclear iranian, intrerupte din octombrie 2009. Insa nici locul intalnirii, nici detaliile ordinii de zi nu au fost stabilite. Comunitatea internationala suspecteaza Iranul ca incearca, in pofida negarilor sale repetate, sa se doteze cu arma nucleara, sub acoperirea unui program nuclear civil.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *